Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, CHP’li belediyelerin kaynaklar konusunda “ayrımcılık yaptığı” açıklamasını değerlendirirken “Bana gelen para ile onlara gelen para arasında fark var mı? Belki bir iki milyonluk incik, boncuk olabilir” dedi. Yüksel’in bakanlardan yardım istediğini anlatırken “Çingene demeyim de şey olmasın” sözü ise CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun tepkisini çekti. Purçu, Yüksel’in Romanlara ayrımcılık yaptığını söyleyerek, “Romanlara söz verdin, tutmadın. Bir de Romanları, o yoksul insanları aşağılıyorsun. Yazıklar olsun sana, yakışmadı” dedi.

Tekirdağ’da AKP’nin yönetimde olduğu Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, CHP’li belediyelerin kaynaklar konusunda “devletin ayrımcılık” yaptığına ilişkin açıklamayı değerlendirirken kullandığı “Çingene gibi demeyim de” sözü CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun tepkisini çekti.

Yüksel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde CHP’li belediyelerin “ayrımcılık” sözünü değerlendirerek, şunları söyledi:

“BİR İKİ MİLYONLUK İNCİK, BONCUK” VE “ÇİNGENE” BENZETMESİ

“Ayrımcılık yaptığını tespit etmeleri için CHP’li belediyeler göndersinler bakalım mali hizmetler müdürlüğünü ben de açayım bakalım kapılarımı baksınlar bakalım. Bana gelen para ile onlara gelen para arasında fark var mı? Belki bir iki milyonluk incik, boncuk olabilir. O da benim il başkanlığımda, geçmiş tarihte bakanlarla ilişkimden. Abi bana şunu ver, abi bana bunu ver. Çingene demeyim de şey olmasın. Tövbe düzelterek söyleyeyim. Biraz böyle memleketimi hissettirdiğim durumlar olabilir. Onun haricinde var mı bir bakalım?”

Yüksel bu sözleri söyledikten sonra salondakilerden biri “Yandın. İki tane falson var vallahi. Bende, kayıtlı” diyor.  

Yüksel’in yerel seçim öncesinde ilçedeki Roman mahallesinde düzenlediği mitingde Roman vatandaşlardan oy isterken, CHP’lilerin Romanlara “sadece çöpçülüğü reva gördüğünü” ileri sürmüştü.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Roman vatandaşlarımıza hakaretvari konuşmalar yaptı. Yok işte ‘Çingenelik yaptı’ filan. Biz bunu kabul etmiyoruz Cüneyt Bey. Romanlardan oy aldın, belediye başkanı oldun ayıp ediyorsun. Romanlara söz verdin, tutmadın. Bir de Romanları, o yoksul insanları aşağılıyorsun. Yazıklar olsun sana, yakışmadı” dedi.

ANKA'YA DA KONUŞTU

Başkan Yüksel, ANKA Haber Ajansı’na da, “Belki bir iki milyonluk incik, boncuk olabilir” sözüne ilişkin şunları açıkladı:

“Nüfuslarımız eşit olan komşu belediyelerimize kıyaslama yapılsın, gerekirse oradaki mali hizmetler müdürlüğünden arkadaşlar gelsin. Bizim hesaplarımızı incelesin. Onları hükümetten ne geliyorsa aynısını bize de aynısının gönderildiğini göreceklerdir. Belki içeride incik, boncuk diyeceğimiz küçük rakamlı şeyler olabilir. Onun haricinde bana ne veriliyorsa onlara da aynısı veriliyordur. Burada hükümet açısından art niyetli bir durum söz konusu değildir. Bu konuda o kadar şeffaffız ki göndersinler mali hizmetler müdürlüğünü baksınlar, hesaplarımı açacağım dedim.”

Kullandığı “Çingene demeyim” ifadesi için de Başkan Yüksel, şunları söyledi:

“Dışarıda farklı yorumlanabilme ihtimalinden dolayı orada hemen kestim. Birileri bunu art niyetli kullanabilir. Bu bölgede herkes çok iyi bilir. Ben bu konuyla ilgili bana Roman çocuğu, çingene çocuğu muamelesi yapmışlardır. Ben de her seferinde gururla söylemişimdir. Ben bölgenin çocuğuyum, Roman çocuğu olmaktan da gurur duyarım. Bu konuyla ilgili de bunu üstüne basarak söylemişimdir.”

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel güncel ve seçim dönemi konuşması 0-1.26

Özcan Purçu: 1.27- 1.58

 

Kaynak: anka