Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemine yönelik eleştirilere, “Türkiye’de bir hava taarruzu oldu da biz S-400’ü kullanmadık mı? Savunma sistemi bu, nerede kullanacağız? Her şeyi böyle pencere önünde, camın önünde sahneleyecek halimiz yok. Bu hadiseler gizli. Bu hadiseler açıklanamaz. Ülkelerin kendi milli sırları” yanıtını verdi.

Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerinin kendisine yönelttiği eleştiri ve sorulara yanıt verdi. Bakan Akar, S-400 savunma sistemi ile ilgili soruları şöyle yanıtladı:

“HAVA TAARRUZU OLDU DA BİZ S-400'Ü KULLANMADIK MI”

“S-400 bir savunma sistemi. 84 milyonun güvenliği için savunacağız. Uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemini temin etmek için çalışmalara başladık. Bununla ilgili bir takım ön koşullarımız var. Bu şartları karşılayan S-400 oldu. Bunun hiç saklı gizli tarafı yok.

Türkiye’de bir hava taarruzu oldu da biz S-400’ü kullanmadık mı? Savunma sistemi bu, nerede kullanacağız? Bu askeri konu, savunma konusu bu, güvenlik konusu bu. Her şeyi böyle pencere önünde, camın önünde sahneleyecek halimiz yok. Bu hadiseler gizli. Bu hadiseler açıklanamaz. Ülkelerin kendi milli sırları. Devlet tamamıyla duruma hakimdir.”

“CEVABINI BİLİYORSUNUZ, NİYE SORUYORSUNUZ. VERMİYORLAR MOTORU”

Akar, Altay tankının motoruna ilişkin eleştiri ve sorulara da “Motor, motor, vermiyorlar motoru. Cevabını biliyorsunuz, niye soruyorsunuz? Almanya'dan alınacaktı bu, işte vazgeçti. Biz de bunun tedariki için çabalıyoruz. Yurt içinde motorun yapılması için çalışmalarda sürüyor” yanıtını verdi.

Tank Paleti Fabrikası’na ilişkin sorular üzerine Akar, “Tank Paleti Fabrikası’nın mülkiyeti tamamen hazineye aittir. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukuku tanımamız lazım. Danıştay’a üç kez itiraz oldu. Bunların hepsi de bozuldu. Bu davalar reddedildi. Bu sene fabrikamızda 6 adet fırtına obüsü imal edildi” dedi.

“TSK’NIN ENVANTERİNDE KİMYASAL SİLAH YOK”

Akar, TSK'da kimyasal silah bulunduğu iddiaları ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“TSK envanterinde kesinlikle ve asla herhangi bir şekilde gaz, kimyasal silah yok. Böyle bir şey söz konusu değil. Ne alındı ne saklı ne gizli. Böyle bir şey yok. Bu kimyasal silahların nerden alındığını, nereye gittiği takibi çok kolaydır. Türkiye Cumhuriyeti’nin, TSK’nın, son derece onurlu ve şeffaf bir şekilde yaptığı terörle mücadeleyi lekelemek için bu tür iddialar periyodik olarak tekrarlanıyor.”

“SADAT’IN BİZİMLE HİÇBİR ŞEKİLDE İLİŞKİSİ YOK”

Akar, SADAT’a ilişkin sorulara da “SADAT adlı şirketin hukuki, ticari, mali, kurumsal yapı olarak bizimle hiçbir şekilde ilişkisi yok. Adı geçen şirketle hiçbir şekilde, kişisel ve kurumsal olarak hiçbir şekilde temasımız olmamıştır. Eğitim paketi vermeleri, bizim almamız, yurt dışında eğitim faaliyetleri, onların bize öneride bulunması vesaire böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil” karşılığını verdi.

Kaynak: anka