TACETTİN DURMUŞ

Pandemi yasaklarının kalkmasıyla birlikte Ağrı Dağı, zirve tırmanışlarına yeniden açıldı. 5 bin 137 rakımla Türkiye’nin en yüksek noktası olan Ağrı Dağı, yeniden yerli ve yabancı dağcıların akınına uğramaya başladı.

Pandemi yasaklarının ortadan kalkmasının ardından doğa tutkunları, gözlerini yeniden Ağrı Dağı’na çevirdi. Türkiye’nin en yüksek rakımlı noktasına tırmanmak isteyenlerin sayısında artış gözlendi.

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü üyesi Kars ve Iğdırlı dağcılar da Ağrı Dağı’na zirve tırmanışı düzenledi. Aralarında ANKA Haber Ajansı muhabirinin de bulunduğu 9 dağcı, 3 günlük tırmanışın ardından 5 bin 137 rakımlı Ağrı Dağı’nın zirvesine ulaştı.

ZİRVEYE TIRMANIŞ ZORLU MÜCADELE GEREKTİRİYOR

Ağrı Dağı’na en az 3 günlük tırmanış gerçekleştirmek için gelen dağcılar, dağın eteklerinde karşılandıktan sonra taşıyamayacakları eşyaları atlara ve katırlara yükleyerek 3 bin 200 rakımlı kamp alanına taşıyor.

Ardından tırmanışa başlayan dağcılar, 1. kamp alanına gelerek çadırlarını kuruyor. Geceyi kamp alanında geçiren dağcılar, ertesi gün 4 bin 200 rakımlı 2. kamp alanına tırmanıyor ve eşyaları da tekrar atlarla ve katırlara taşınarak getiriliyor. Geceyi burada geçiren dağcılar, gece 02:00 sıralarında zorlu zirve tırmanışı gerçekleştirmek için harekete geçiyor.

Sabah saatlerinde 5 bin 137 metre yüksekteki buzulla kaplı zirveye çıkan dağcılar, fotoğraf çektirdikten sonra inişe geçiyor.

DAĞCILARA HİZMET VERENLER MUTLU

Ağrı Dağı’na tırmanmak için gelen dağcılara 2003 yılından beri lojistik hizmet veren organizatör ve rehber Barzani Ceylan, dağın dolaylı olarak binlerce insana ekmek kapısı olduğunu söyledi. Barzani Ceylan, şöyle konuştu:

“Ağrı Dağı’nda 2003’ten beri turizm, taşımacılık ve organizasyon işleri ile uğraşıyorum. Ağrı Dağı’na gelenlere iaşe, araç, katır ve rehberlik desteğinde bulunuyoruz. Koronavirüs nedeniyle Ağrı Dağı tırmanışa kapalı olduğu için yöre halkı olarak çok sıkıntı çektik. Yasakların kalması yöre halkını, bizleri ve dağcılıkla uğraşan her kesimi memnun etti. Bizler yerli yabancı dağcılara hizmete hazırız. Hava şartları uygun olursa zor da olsa herkes zirve yaparak mutlu bir şekilde iniyor. Aynı zamanda bizler, bölge halkı olarak katır ve taşımacılığı, aşçılık, rehberlik hizmeti veriyoruz. Ağrı Dağı çevresinde bulunan 5 köyün halkı da geçimini bu işten sağlıyor. Salgın döneminde başta oteller olmak üzere her yer kapalıydı. Artık her kesim kazanmaya ve evine ekmek götürmeye başladı.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* ANKA Haber Ajansı Kars Muhabiri Tacettin Durmuş Dağa Tırmanışı

* ANKA Flamasının Açılması

* Dağcıların Ağrı Dağı Eteğine Gelmesi

* Dağcıların Eşyaların At ve Katırlara Yüklenmesi

* Dağcıların ve Katırların Tırmanışa Başlaması

* Katır ve Atlardan Detaylar

* Dağcıların Dinlemesi ve 1. Kamp Alanında Çadırlarını Kurması

* Organizatör ve Rehber Barzani Ceylan

 

 

Kaynak: anka