Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu, 16-17 Eylül 1961 tarihlerinde idam edilmelerinin 60. yılında, İstanbul Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törenle anıldı.

Eski Başbakan Adnan Menderes, dönemin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin yıl dönümü dolayısıyla Topkapı’daki Anıt Mezar’da tören düzenlendi.

Törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ömer İleri, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Kabaktepe ile Menderes, Polatkan ve Zorlu ailesi katıldı.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesajın okunmasıyla başladı. Mesajında, "Türkiye, bundan 61 yıl önce, evvela demokrasi tarihimize kara bir gün olarak geçen 27 Mayıs 1960 darbesini, yaklaşık 1,5 yıl sonra da 16-17 Eylül 1961 tarihlerinde insanlık tarihine utanç levhası olarak kazınan Menderes, Zorlu ve Polatkan'ın idamlarının utancını yaşamıştır" diyen Erdoğan’ın mesajı şöyle:

“MİLLİ İRADE YERİNE VESAYETE VE DARBECİLERE DAYANANLAR ANCAK 10 YIL TAHAMMÜL EDEBİLDİLER”

"Bilindiği gibi, 'Yeter söz milletindir' diyerek ülkemizi çok partili hayatın ilk somut neticesiyle, yani milli iradenin üstünlüğüyle tanıştıran Adnan Menderes, kısa sürede büyük bir demokrasi ve kalkınma hamlesi başlatmıştır. Bu dönemde, bir yandan ülkemiz uzunca bir süredir hasret kaldığı yatırımlara ve hizmetlere kavuşurken, bir yandan da milletimizi medeniyetinden ve tarihinden koparmaya yönelik uygulamalara son verilmiştir. Milli irade yerine vesayete ve darbecilere dayananlar, bu demokrasi ve kalkınma atılımına ancak 10 yıl tahammül edebildiler. Darbeyle demokrasiyi katledenler, cezaevlerine tıktıkları Demokrat Partilileri her türlü insanlık dışı muameleye maruz bırakmakla kalmayıp, üç masum canı gözlerini kırpmadan darağacına gönderdiler. Önce Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı, ertesi gün de Başbakan Adnan Menderes'i idam edenlerin tek amacı, milli iradenin üstünlüğüne tüm kalbiyle bağlı olanlara gözdağı vermekti. Tarih, milletin iktidara getirdiği Menderes ve arkadaşlarını idam sehpasına göndererek halkın gönlünden silebileceklerini sananların ne kadar yanıldıklarını herkese göstermiştir. Bugün Türk Milleti, Menderes ve arkadaşlarını rahmetle yad ederken, ona bu zulmü reva görenleri çoktan nefret çukuruna gömmüştür." 

"AYNI ŞEKİLDE, AYNI YOLDAN, SONUNU DÜŞÜNMEDEN YÜRÜMEYE HAZIRIZ"

Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şunu açık açık ifade etmek isteriz, herkesin de duymasını isteriz; şu arkamızda yatanlar bu iftiralara, bu ihanetlere karşı nasıl dik durmuşlarsa başlarına gelenlere karşı nasıl vakar içerisinde ölüme gitmişlerse bize her gün parmak sallayanlara söylemek isteriz ki bizler de aynı şekilde aynı yoldan, sonunu düşünmeden yürümeye hazırız" dedi.

Soylu; çocukluğunun, gençliğinin, siyasi yaşantısının Adnan Menderes, Zorlu, Polatkan ve diğer tüm arkadaşlarının hatıralarıyla, onları düşünerek, onları yaşayarak geçtiğini dile getirip, şunları söyledi:

"Demokrat Parti iktidarı ve 27 Mayıs'ın her saniyesini bize öğrettiler. Ancak bu kadar yıllık ilgiye ve merakımıza rağmen, bu kadar yıl bu meseleyi içimizde canlı tutmamıza rağmen, sadece bir noktayı hala zihnimizde aydınlatabilmiş değiliz. Nedendi bu kadar nefret? İşin bütün politik istihbaratı, bütün kurgu yanı tamam. Batı'nın ne yaptığı ve bu darbeyi planlayanların ne yaptığı tamam. Hangi telkinleri, hangi anlaşmaları ortaya koydukları, hangi menfaatleri temin ettikleri bunlar da tamam. Aslen iktidar hırsı da tamam. Ama bizim içimizdeki insanların, bu topraklarda yetişmiş bizimle aynı dili konuşan, aynı milletten gelen insanların nasıl vicdanla böyle büyük bir nefret ortaya koyabildiklerini, bu nefretin bu kadar büyümesinin altında yatan sebebi inanın ben hala anlayabilmiş değilim."

“MİLLETİN İRADESİNİ DARAĞACINA ÇEKMİŞLER, DEMOKRASİ VE MİLLİ İRADEYİ İDAM ETMİŞLERDİ”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da törende yaptığı konuşmada, Adnan Menderes'in İstiklal Madalyası sahibi bir yiğit, Millî Mücadele’nin ateşten günlerinde, arkadaşlarıyla birlikte kurduğu "Ayyıldız" çetesiyle, düşmana karşı koyan bir kahraman olduğunu söyledi.

Menderes, Polatkan ve Zorlu'yla birlikte 592 kişinin 11 ay boyunca yargılanma sürecinin "demokrasi, adalet ve insanlık adına da utanç verici" olduğunu dile getiren Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Kalem kırılmıştı. O’nu ve o iki arkadaşını, bir seher vakti idam sehpasına çıkardılar. Aslında o gün, milletin iradesini darağacına çekmişler, demokrasi ve milli iradeyi idam etmişlerdi. Sanmışlardı ki, O güler yüzlü başvekili asarsak Halkının gönlünden de söküp atarız. Ancak 60 yıl geçti. Koskoca 60 yıl! Adnan Menderes hala halkımızın gönlündeki, en müstesna yerde yaşamaya ve yaşatılmaya devam ediyor işte. Peki ya kalemini kırıp, darağacına mahkûm edenler? Ya Yassıada? Yassıada, Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği yüksek iradeyle artık Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yaşıyor. O yaslı ada ki, bugün artık bir özgürlük adası! Ve Adnan Menderes ile arkadaşlarının aziz hatıralarını yaşatmak için hür maviliklerin ortasında duruyor ve durmaya da devam edecek. Merhum Başvekilimiz Adnan Menderes’in ülkemize yaptığı büyük hizmetler unutulmayacak. Hafızalarımıza kazınan o güler, yüzü, nezaketi ve zarafeti asla silinmeyecek"

Bu arada, İstanbul Valiliği, Menderes ile ilgili hazırlanan bir videoyu da basınla paylaştı.

Kaynak: anka