İzmir'de 9-11 Eylül tarihlerinde yapılacak 90. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tanıtım toplantısı yapıldı. "90 yıldır birlikte kutluyoruz", "Geleceği İzmir'de birlikte kuruyoruz" sloganlarıyla Folkart ana sponsorluğunda ve etkinlik destekçisi Migros'un katkılarıyla düzenlenecek fuar, Dünya Kültür Zirvesi ile 7. Uluslararası İş Günleri'ne de ev sahipliği yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'in misyonu yüzölçümünden büyüktür. Fuar büyüdükçe Türkiye'nin dünya ile bağı büyüyecek" dedi.

Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi önü açık alanda yapılan 90. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra ana sponsor Folkart'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, etkinlik sponsoru Migros'un Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak ve İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

İKİ ÖNEMLİ ETKİNLİK YAPILACAK

Bu yıl "90 yıldır birlikte kutluyoruz", "Geleceği İzmir'de birlikte kuruyoruz" sloganlarıyla 90. kez kapılarını açacak fuar iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacak. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenecek. Zirveye dünyanın dört bir yanından yerel yönetim temsilcileri, akademisyenler ve diğer paydaşlar katılacak.

Ayrıca fuarda altı yıl önce düzenlenmeye başlanan Uluslararası İzmir İş Günleri’nde de 100 ülkeden bin 500’ün üzerinde katılımcı yer alacak. 7. İzmir İş Günleri’nde dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi küresel tehlike olarak görülen iklim krizi masaya yatırılacak ve "Yeşil Ticaret" konusu ele alınacak.

TUNÇ SOYER: İEF TÜRKİYE'NİN MARKASIDIR

Konuşasına ünlü tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy'un vefatı nedeniyle yaşadığı üzüntüyü dile getirerek başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarla ilgili bilgiler verdi. Başkan Soyer şunları söyledi:

"Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından gelecek planlarının hayata geçirilmesi için kurulan fuar 90 yıldır Türkiye'nin gözbebeği. İEF yalnızca bir fuar değil, bir kültür mirası. Bu geleneğin İzmir'de doğmuş ve 90 yıldır yaşıyor olması tesadüf değil. İzmir tarih boyunca Anadolu'nun dünya ile kurduğu bağı sağlamış. Anadolu'ya ilham veren çok sayıda yeniliğin kaynağı olmuş. İzmir'in misyonu yüzölçümünden büyüktür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir'i seçmiş olmasının ana nedeni de kentin köklü geçmişidir. Biz bu asil görevin yedieminiyiz. Var gücümüzle çalışıyoruz. İzmir Enternasyonal Fuarı büyüdükçe tüm Türkiye'nin dünya ile bağı büyüyecek. İş dünyası 'Türkiye'den global bir marka çıkar mı?' diye soruyor. Oysa İEF Türkiye'nin ilk markasıdır."

"İZMİR'DEN KAZANIYORUZ, İZMİR'E HARCAMAK GÖREVİMİZ"

Fuarın ana sponsoru Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, "Ana sponsorluk görevini bize emanet ettiği izin Tunç başkanıma saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum. Folkart olarak İzmir'de iş yapan bir şirketiz. 15 yıldır iyi bir yere geldik. İzmirliler bizi en tepelere çıkardı. Buradan para kazanıyoruz ve bu paranın bir kısmını İzmir'de harcamayı bir görev olarak görüyoruz. Tüm firmaları da buna davet ediyoruz" dedi.

"İZMİR GÖZBEBEĞİMİZ OLMAYA DEVAM EDECEK"

Fuarın etkinlik sponsoru Migros'un Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak ise, "Geleceği İzmir'de birlikte kuruyoruz. Migros olarak ilk yıllarımızda İzmir'in bizde çok önemli bir yeri olmuştu. 1988'de İstanbul'dan sonra ikinci mağazamızı İzmir Bostanlı'da açmıştık. Migros fiziki ve dijital ortamda adımlar atarken İzmir gözbebeğimiz olmaya devam edecek" diye konuştu.

"İZMİR FUARI'NIN GÖREV ALANI TÜRKİYE'Yİ AŞTI"

İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu ise şunları söyledi:

"Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bir deha olmanın yanında öncü bir kişiydi. Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun bunları ekonomik zaferlerle taçlandırmak şarttı. İEF'nin de varlık sebebi Cumhuriyetimizin ekonomik geleceğini güvence altına almaktı. Fuar, yıllar boyunca modern dünyada yeniliklerin yayılma noktası olmuştur. İlk tv yayınından ilk hamburgere herkes birçok şeyi herkes ilk fuarda tanıdı. İzmir Fuarı'nın görev alanı İzmir'i ve Türkiye'yi aştı. İzmir tarih boyunca öncülerin kenti oldu."

GİRİŞ ÜCRETLERİ TAM 5, ÖĞRENCİ 3.5 TL

Sıkı pandemi tedbirleriyle yapılacak 90. Enternasyonal İzmir Fuarı'nda birçok etkinlik düzenlenecek. Giriş ücretleri tam 5 TL, öğrenci 3,50 TL olarak düzenlenen fuarda İzmir'in spor kulüpleri bir araya gelecek. Ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler, Mogambo geceleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, çocuklar için oyun alanları, spor alanı, bilgi yarışması, özel sergileri, kültürel ve sanatsal etkinlikler konuklara sunulacak. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihini anlatan İEF 90. Yıl Sergisi de ziyaretçileri geçmişe götürecek.

İzmir Enternasyonal Fuarı’na renk katacak etkinliklerden birisi de “Belediyeler Sokağı” olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere komşu kentlerden de katılımcı belediyelerin yer alacağı sokakta, ilçeler hem kendilerini tanıtma fırsatı bulacaklar hem de belediyecilik anlamında atılabilecek yeni adımlar üzerine görüşlerini dile getirebilecek.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

- 1. VİDEO... BASIN TOPLANTISI KONUŞMALARI

 - Tunç Soyer - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

 - Canan Karaosmanoğlu - İZFAŞ Genel Müdürü

- Mesut Sancak - Folkart Yönetim Kurulu Başkanı 

- Güneş Fırıldak - Migros Kuzey Ege Direktörü

- 2. VİDEO.... BASIN TOPLANTISINDAN DETAY 

 

Kaynak: anka