25. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, 26 Mayıs-5 Haziran arasında Ankara’da yapılacak. Festivalde, 9 kategoride 60’tan fazla film gösterilecek. Festivalde, sanatçı Şerif Sezer’e onur ödülü, sanatçılar Neşe Yulaç ve Ayşenil Şamlıoğlu ile yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na Bilge Olgaç Başarı Ödülü ve sanatçı Nazlı Bulum’a da Genç Cadı ödülü verilecek.

Uçan Süpürge Vakfı, bu yıl 25’incisi düzenlenecek Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin programını, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bugün düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Cemre Öztoprak, şunları söyledi:

“SADECE ÜLKEMİZDEKİ DEĞİL DÜNYADAKİ KADIN GÜNDEMİNİ VE EŞİTLİK MÜCADELESİNİ DE TAKİP ETTİK VE TEMAMIZIN ‘KADINLARIN MİRASI’ OLMASINA KARAR VERDİK”

“Özellikle sanatsal üretimlerin toplumsal farkındalık oluşturmadaki öneminin farkındayız ve özellikle sinema gibi sanatsal üretimlerin çok da görsel sanatlara dayanıyor olması ve etki düzeyinin çok yüksek olması, bizim bu festivali 25 yıldır sürdürüyor olmamızda etkili bir rol oynuyor. Çeşitli toplumsal farkındalıklara ve gündemlere dikkat çeken temalarla 25 yıldır bu festivali sürdürüyoruz. 25’inci kez düzenlenecek festival için temayı belirlerken sadece ülkemizdeki değil dünyadaki kadın gündemini ve eşitlik mücadelesini de takip ettik ve temamızın ‘Kadınların Mirası’ olmasına karar verdik. Bu mirasın taşıyıcıları olarak, birikim ve deneyimi sürdürecek kişiler olarak bu farkındalıkla temanın sorumluluğunu üstendik.

 Bu toplantıyı yapmak için de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni seçme nedenimiz; burası bin yıllık kadın tarihine, çeşitli ana tanrıçalardan evlilik sözleşmelerine birçok esere ev sahipliği yaptığı için burayı seçtik. Buraya ne zaman gelsek hepimizin hissettiği o köklerini hatırlama, ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha fark etme duygusunu bir kez daha paylaşıyoruz.

“ÖĞRENCİLER İÇİN BİLETLERİ 10 LİRA, TAM BİLETLERİ DE 24 LİRADA SABİTLEDİK”

Bu yıl festivalimizi 26 Mayıs-5 Haziran arasında, 10 gün boyunca 105 film seansı şeklinde yapacağız. Gösterim merkezlerimiz, Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve özel gösterim olarak da Alman Kültür Merkezi’nde, sadece kadın yönetmenlerin çektiği filmlerin gösterimini yapacağız. Festivalde sadece film gösterimleri değil çeşitli atölyeler ve sergi gibi destekleyici etkinliklerle bu festivali kültür sanatın paylaşımının yapıldığı bir hale getireceğiz. Ülkedeki çeşitli ekonomik zorluklar nedeniyle sanata erişim ve sanattan yaralanma hakkı çok zayıfladı, bunun da bilincinde olarak öğrenciler için biletleri 10 lira, tam biletleri de 24 lirada sabitledik. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimlerde ise tam ve öğrenci ayrımı olmadan tüm biletler 10 TL’den satışa sunulacak.”

“BU FİLMLER, KADINLARIN FİLM ÇEKME FIRSATI BULUNCA SİNEMA DİLİNE YARATIM OLARAK NE KADAR KATKIDA BULUNDUĞUNU DA GÖSTERİYOR”

Program Direktörü Nil Kural, festivalde yer alan filmler ve kategorilerle ilgili bilgi verdi. Kural, şunları kaydetti:

“Biz, mirası, geçmişten geleceğe uzanan bir süreç olarak görüyoruz. Buradaki filmlerde kadınlar mirasları için ne söylüyor diye baktığımızda; barıştan, ekolojiden, özgürlükten, adaletten ve isyandan bahseden filmler çekmişler 2021 ve 2022’de. Festivalde, geleneksel bölümlerin yanında yeni bölümler de oluştu, bunlar kendiliğinden oluştu. Kadınların miras nedir ve geleceğe nasıl bakıyoruz konusunda verdiği yanıtlar ortaklaşıyor.

Her biri ayrı renk bölümünde 9 film var. Türkiye’den Ceylan Özgün Özçelik’in Cadı üçlemesi bu bölümde yer alacak. Bu bölümdeki filmler, kadınların film çekme fırsatı bulunca sinema diline yaratım olarak ne kadar katkıda bulunduğunu da gösteriyorlar. Geleneksel bölümlerinden Olay Yeri: Aile de bu yıl gerçekleşiyor, çünkü kadın yönetmenler bu yılki üretimlerinde aile kurumuna çok farklı bakış açıları getirmişler, bu da kendiliğinden oluştu. Dünyanın dört bir yanından büyüme öyküleri çok karşımıza çıktı, özellikle kadınların büyüme öyküleri. Bu da bizi küçük kadınlar kategorisi yapmaya zorladı.”

TEMA ÖDÜLÜ, KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ’NE VERİLECEK

Uçan Süpürge Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Elif Topkaya Sevinç, festivalde verilecek ödülleri açıkladı. Topkaya Sevinç’in açıklaması şöyle:

“Bu yıl tema ödülümüz, 1990’dan bu yana bir kültür, hafıza mekanı ve kalıcı bellek olarak her kesimden ve inançtan kadının desteği ve özverisi sayesinde oluşmuş Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne veriliyor. Uçan Süpürge Vakfı olarak, kadınların kültürel mirasında çok önemli bir yere sahip olan Kadın Eserleri Kütüphanesi’ni kadınların bir bellek mekânı olarak görüyor ve merkezi kadınların mirasını taşımaya devam etmesi için destekliyoruz.

ONUR ÖDÜLÜ SİNEMA VE TİYATRO OYUNCUSU ŞERİF SEZER’E VERİLECEK

Bu yıl Onur Ödülü’müzü, 40 yılı aşkın sinema ve tiyatro oyunculuğu ile kariyerine sayısız başarı ve ödül sığdırmış olan Şerif Sezer’e sunuyoruz. Sinemanın farklı bölümlerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülleri ise bu yıl oyuncu Neşe Yulaç ve Ayşenil Şamlıoğlu ile yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na takdim edilecek. Genç kadın oyuncuları yüreklendirmek, sinema yolculuklarını destekleyerek bu alanda üretimlerine dikkat çekmek ve Türkiye sinemasında kadınlara yönelik olumlu rollerin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2019 yılından bu yana verilen Genç Cadı ödülü Nazlı Bulum’a sunuluyor.

Açılış gecemizi geçmiş yıllarda ödül alan tüm katılımcılarımız ve onursal başkanımız Türkan Şoray’ın da katılımı ile Karum çim alanda, 26 Mayıs akşamı saat 20:00’de gerçekleştireceğiz.”

“HER GÜN 5 SEANS, TOPLAM 100 SEANS FİLM GÖSTERİMİ YAPILACAK”

Festival boyunca Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda iki salonda her gün beş seans, toplam 100 seans film gösterimi yapılacak. Ayrıca Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde de film gösterimleri yapılacak. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu’nun (FIPRESCI) ödül verdiği ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge’de bu yıl da Her Biri Ayrı Renk seçkimizde 9 film, FIPRESCI ödülü için yarışacak. Bu yıl festivalde ağırlayacağımız FIPRESCI jürisinde, Ukrayna’dan Elena Rubashevska, Slovakya’dan Ladislav Volko ve Mısır’dan Ahmed Samy Youssef bulunuyor.

Festivalde gösterilecek filmler ve kategorileri şunlar:

HER BİRİ AYRI RENK / DIFFENT COLORS (9)       

“Ada / The Island / Anca Damian / Romanya, Bahçe İşleri / Taming the Garden / Salomé Jashi / İsviçre-Gürcistan / Cadı Üçlemesi 15+ / Witch Trilogy 15+ / Ceylan Özgün Özçelik / Türkiye, Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece / A Night of Knowing Nothing / Payal Kapadia / Fransa-Hindistan, Kerata / Carajita / Silvina Schnicer & Ulises Porra / Dominik Cumhuriyeti, Küçük Beden / Piccolo Corpo / Small Body / Laura Samani / İtalya, Mafifa / Daniela Muñoz Barros / Küba, Medusa / Anita Rocha da Silveira / Brezilya, Yeni Kız / La Chica Nueva / The New Girl / Micaela Gonzalo / Arjantin / 80’

PEMBESİZ MAVİSİZ / BEYOND PINK AND BLUE (5)

Anais'in Aşkları / Les amours d'Anaïs / Anaïs in Love / Charline Bourgeois-Tacquet / Fransa, Bu Ben Değilim / It is not Me / Jeyan Kader Gülşen & Zekiye Kaçak / Türkiye, Duras Hakkında Her Şey / Vous ne désirez que moi / I Want to Talk About Duras Claire Simon / Fransa, Joana'nın İlk Kaybı / A Primeira Morte de Joana / The First Death of Joana / Cristiane Oliveira / Brezilya, Rebel Dykes / Harri Shanahan & Siân A. Williams / Birleşik Krallık

OLAY YERİ: AİLE / IN THE FAMILY (7)

Acı ve Tatlı / Bitter Sweet / Didem Şahin / Türkiye, Alcarràs / Carla Simón / İspanya, Bıçağın İki Yüzü / Avec amour et acharnement / Both Sides of the Blade / Claire Denis / Fransa, Eat Your Catfish / Senem Tüzen & Noah Arjomand & Adam Isenberg /ABD-Türkiye, Hayat Üzerine Bir Film / A Feature Film About Life / Dovile Sarutyte / Litvanya, Mavi Ay / Crai nou / Blue Moon / Alina Grigore / Romanya, Hafta Sonu / fin de semana / That Weekend / Ese Mara Pescio / Arjantin-Brezilya

KÜÇÜK KADINLAR / GIRLHOOD (5) 

Dursun Dünya / Stop-Zemlia / Kateryna Gornostai / Ukrayna, Sisin Çocukları / Những đứa trẻ trong sương / Children of the Mist / Diem Ha Le / Vietnam, Sonne/ Kurdwin Ayub / Avusturya, Oyun Alanı / Un monde / Playground / Laura Wandel / Belçika, Yuni / Kamila Andini / Endonezya-Fransa-Singapur-Avustralya

KADIN YOK SAVAŞIN YÜZÜNDE / THE UNWOMANLY FACE OF WAR (4)

Bu Yağmur Hiç Dinmeyecek / This Rain Will Never Stop / Alina Gorlova / Ukrayna, Disturbed Earth / Didem Pekün / Almanya-Türkiye, Keltler/ Kelti / Celts / Milica Tomovic / Sırbistan, Maixabel / Icíar Bollaín / İspanya

YIKMAK DİYOR KADIN / FETCH THE BOLT CUTTERS (6)

Cennet Gibi / Du som er i himlen / As In Heaven / Tea Lindeburg / Danimarka, Clara Sola / Nathalie Álvarez Mesén / Kosta Rika, İsveç, Belçika, Almanya, Fransa, Değerli Taşlar / Manto de gemas / Robe of Gems / Natalia López Gallardo / Arjantin-Meksika, Gerda / Natalya Kudryashova / Rusya, Vera Denizi Düşlüyor / Vera andrron detin / Vera Dreams of the Sea /

Kaltrina Krasniqi / Kosova, Yumrukları Gevşetmek / Razzhimaya kulaki / Unclenging the Fists / Kira Kovalenko / Rusya-Fransa

AYAK BASILMAMIŞ YOLLAR / UNTRODDEN PATHS (6)

A E I O U - Küçük Bir Aşk Alfabesi / A E I O U-Das Schnelle Alphabet Der Liebe / A E I O U - A Quick Alphabet of Love / Nicolette Krebitz / Fransa-Almanya, Beynimiz Yıkanmış / Brainwashed: Sex-Camera-Power / Nina Menkes / ABD, Bitmemiş Cümleler / Incomplete Sentences / Adar Bozbay / Türkiye, Hatıra / The Souvenir / Joanna Hogg / Birleşik Krallık-ABD, Hatıra: Bölüm 2 / The Souvenir: Part II / Joanna Hogg / Birleşik Krallık-İrlanda, Mutlu Son / On This Happy Note / Tamar Tal-Anati / İsrail / 65’

PERDEYİ SAHİPLENİYORUZ / RECLAIM THE FRAME X INTERNATIONAL (4)

Bir Aşk ve Arzu Öyküsü / Une histoire d'amour et de désir / A Tale of Love and Desire / Leyla Bouzid / Fransa-Tunus, Mavi Zindan / The Blue Inmates / Zeina Daccache / Lübnan, Poly Styrene: Ben Bir Klişeyim / Poly Styrene: I Am a Cliché /Celeste Bell & Paul Sng / Birleşik Krallık, Zuhal / Nazlı Elif Durlu / Türkiye

TÜRKİYE’DEN KADIN FİLMLERİ / WOMEN’S FILMS FROM TURKEY (12)

Aile Tablosu / Turkish Gothic: Portrait of a Family / Burcu Uğuz / Türkiye, Bayrak / The Flag / Pınar Göktaş / Türkiye, Cemile / Belkıs Bayrak / Türkiye, Hasankeyf / Heskîf / Elif Yiğit / Türkiye, Gece Kuşağı / The Night Generation / Yasemin Demirci / Türkiye, Koza / Leyla Giraud / Almanya-Türkiye, Mahzendeki Köpekler / Your Wild Dogs Want Freedom / Ece Era /Türkiye-Belçika, Our Ark / Deniz Tortum & Kathryn Hamilton / Hollanda-ABD-Türkiye, Paranoya! / Paranoia! / Dilek Külekçi / Türkiye, Plastik Rüya / Plastic Dream / Merve Bozcu / Türkiye, Siz Biraz Uzak Kaldınız / I’ll Leave You Two Alone / Elif Refiğ / Türkiye, Vatansız / Stateless / Esra Yıldız / Türkiye / 66’

ÖZEL GÖSTERİMLER / SPECIAL SCREENINGS (7)

Beklenen Şarkı / A Song to Long for / Cahide Sonku & Sami Ayanoğlu & Orhon M. Arıburnu / Türkiye, Büyük İstanbul Depresyonu / The Great Istanbul Depression / Zeynep Dilan Süren / Türkiye-Japonya, Deli Deli Olma / Piano Girl / Murat Saraçoğlu / Türkiye, Kardeş Kurşunu / Lütfi Ö. Akad / Türkiye, Kadın Hamlet / The Angel of Vengeance-The Female Hamlet / Metin Erksan / Türkiye, Körfez / The Gulf / Emre Yeksan / Türkiye, Sen Aydınlatırsın Geceyi / Thou Gild'st the Even / Onur Ünlü / Türkiye

Kaynak: anka