Tıbbi cihaz üreticileri, Ankara Ulus’ta eylem yaparak üniversite ve kamu hastanelerinden alacaklarını istedi. Üreticiler, tepkisini, işyerlerinin anahtarlarını yere atarak gösterdi. Sektör temsilcisi Aysun Küçüközdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek, “Bunca yıllık emeklerimiz son 3 yılda sayenizde yerle bir oldu” dedi.

Tıbbi cihaz sektöründeki firmaların sahipleri, kamu ve üniversite hastanelerine verdikleri malzemelerin ücretlerini 19 aydır alamadıkları gerekçesiyle bugün Ankara Ulus’ta eylem düzenledi. Eylemde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, alacakların ödenmesi çağrısında bulunuldu; ödeme yapılmazsa birçok firmanın batacağı öne sürüldü. Sektör temsilcileri, anahtar atarak işyerlerini kapatma noktasına geldiklerini ifade etti.

“6 MİLYAR LİRA ALACAK VAR”

Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, eylemde şunları söyledi:

“Başta Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca olmak üzere, anılan bakanlıkların yetkilileri ile sesimizi duyması gerekenlere bir kez daha sesleniyoruz; tıbbi cihaz sektörümüzün kurumlarınızda birikmiş ve 19 aydır ödenmeyen vadesi geçmiş 6 milyar Türk lirası alacağı bulunmaktadır. Alacağımızın defaten ve acilen sektörümüze ödenmesi gerekmektedir. Biz her türlü fedakarlığı yapar iken kurumlarınızla yapmış olduğumuz sözleşmelerde yer alan ödeme vadelerine uymayarak tedarik zincirinin kırılmasına sebep oluyorsunuz. Tedarik zincirini sürdürebilmek için takatimiz kalmamıştır. Bundan sonra tedarik zincirinde oluşacak aksamaların sebebi sizlersiniz.

“GEREKLİ YASAL İŞLEM YAPILSIN”

Biz, sektör olarak uyarıcı görevimizi yapmak için bugün buradayız. Sizden sadece karşılıklı akitleştiğimiz sözleşmelerde yazan ödeme vadelerine uymanızı bekliyoruz.  Geç Ödemeler Direktifi’nin uygulamaya konulmasını, zamanında ödeme yapmayan kamu yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.”

Sektör temsilcilerinden Mustafa Eser, 14 bin firma ve 250 bin çalışanları olduğunu ve yapılmayan ödemeler nedeniyle zor duruma düştüklerini vurgulayarak, “Bu sorun hepimizin sorunu, bir an evvel çözülmeli. Sektör batma noktasında, iflası eşiğinde. Elimizde yeterli stok ve malzeme de yok. Hammadde alamayacak durumdayız. Artık son demlerini yaşıyoruz” dedi.

“HALK SAĞLIĞINI İLGİLENDİRİYOR”

Sektör temsilcilerinden Onur Ay, eskiden Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile daha kolay diyalog kurabildiklerini ancak şimdi bunun imkanın olmadığını söyleyerek, “Süreçte her seferinde ödeyeceklerini söylemelerine rağmen artık feragat ile beraber süreç başka yere evirildi. Artık vicdanlara seslenecek durum kalmadı. Halk sağlığını birebir ilgilendiren bir problem. Avrupa ve dünya standartlarında ülkemizin aldığı tek hizmet sağlık hizmeti. Vatandaş her ne kadar bilmese de ameliyatların durması ve kullanılan malzemelerin kalitesizliğine doğru gidiyor. Vatandaşımız için biz bu hizmeti durdurmamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Sektör temsilcilerinden Aysun Küçüközdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Koca’ya seslenerek, “Bunca yıllık emeklerimiz son 3 yılda sayenizde yerle bir oldu” dedi. Küçüközdemir, hastaların cihaz ve malzeme eksikliği nedeniyle tedavi göremeyecek ve ameliyat olamayacak duruma gelebileceğini kaydederek, “Düşünün Sayın Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlar. Tıbbi cihaz sektörü 19 aydır devletten para alamamasına rağmen hizmetine devam etti. Kamu hastanelerindeki tedavilerde, hizmetlerde ve ameliyatlarda hiçbir malzemenin eksikliğini hissettirmedik. Bu eksikliğin görülmemesinin nedeni finansal kriz yaşamamıza rağmen sektörümüzün özverisi ve insani duruşudur” diye vurguladı.  

“HALK SAĞLIĞI DEVAM ETSİN”

Küçüközdemir, sektörün cihaz verecek gücü kalmadığını, “Sektör son düzlükte. Tüm sermayemiz bitti. Malzeme verecek gücümüz kalmadı, tüm varlığımız kaybettik. Bu zamana kadar olanlar bize zarar verdi ama bundan sonra olacaklar halkımıza zarar verecek. Bunu önlemek siyasi iradenin elinde. 19 aydır verilmeyen ödemelerimizi yapın ki halk sağlığı devam etsin. Lütfen 19 aydır geciken ödemelerimizi yapın ki sektörümüzün umudu devam etsin” diye konuştu.

Kaynak: anka