El Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, "Devlet TOKİ'leri hak sahiplerine, ihtiyacı olan kişilere veriyor. 2020 yılında fırsatçılıktan bahseden, 170-180 bin liraya TOKİ sahibi olan kişi, bugün yüksek fiyattan dairelerini kiraya veriyor. 7 bin 8 bin TL'den dairesini kiraya veriyor. Ondan sonra da yetkililerimiz kalkıp fırsatçılıktan bahsediyor. Bunun denetimini sen yapamıyorsan emlakçı mı yapacak, vatandaş mı yapacak? Burada ne emlakçının ne de vatandaşının suçu var" dedi.
El Aziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, konut krizi nedeniyle hem kiralık hem de satılık dairelerde fiyatların her geçen gün arttığını ifade ederek, yetkililerden denetim yapılmasını istedi. Elazığ'ın depremlerinden ardından ciddi oranda göç aldığına dikkat çeken Gülyüz, şunları söyledi:
"YETKİ BELGESİ OLAN EMLAKÇILARLA ÇALIŞILMALI"
“2020 yılında ilimizde yaşanan deprem, sonrasında 6 Şubat'ta Maraş depremiyle birlikte konut fiyatları 2020 yılında bugüne kadar, ilimizde 2020 depreminin yaraları tam sarılmamışken, ciddi manada göç aldık. Şu anda ilimizde büyük bir konu sıkıntısı yaşıyoruz. Hem satılık hem de kiralık konutlarda problem yaşıyoruz. İkisi de birbirine bağlı. Satılık konutlarda sıkıntı yaşadığımız için, bu otomatikman kiralık dairelere yansıyor. Maliyetlerin yüksek olmasından ötürü müteahhit arkadaşlarımız daire yapamıyorlar ya da yapmıyorlar. Mesela bugün çimento, demir gibi, inşaatta aklınıza gelen en küçük kalemden en büyük kaleme kadar bütün ürünlerde ciddi fiyat artışları var. Bu artışlardan ötürü müteahhit arkadaşlarımız daire yapmıyorlar. Daire yapılmadığı için hem 2020'den bugüne ilimizde vatandaşlarımız daire sıkıntısı yaşarken, şimdi komşu kentlerden göç aldık ve ciddi manada konu sıkıntımız var. Bu kiralık dairelere de yansıyor. TOKİ daireleri tam manasıyla bitmedi teslim edilmedi. O yüzden bu da konut sıkıntısını büyütüyor, mağduriyet yaratıyor.
"VATANDAŞ ÇARESİZLİKTEN, 8-10 BİN TL KİRA ÖDÜYOR"
Kiralık daire fiyatları elimizde yüksek mi? Allah fakir fukaranın yardımcısı olsun. Kiralık konut fiyatları inanılmaz şekilde yüksek. Bize 'kiralık daire fiyatları düşer mi' deniyor. Ben şunu söylüyorum; bir şeyin fiyatının düşmesi için arz talep dediğimiz işlemin olması lazım. Kiralık daire fiyatları nasıl düşer? Bugün müteahhit arkadaşlarımız ya da devlet, TOKİ evlerine hız verirse, bir an önce daireler yapılıp teslim edilirse, konut sıkıntısı azalır ve kiralık dairelerin fiyatı düşer. Geçen yıl normal evlerde kira bin lira, bin 500 lira iken, 750 -800 olan TOKİ daireleri bile bu gün 6 bin liradan 7 bin liradan 8 bin ve hatta 10 bin TL'den kiralık olarak ilanlarda yer alıyor. TOKİ daireleri çok mu güzel? Hayır, çok güzel değil. Çok mu büyük; hayır değil. Çaresizlikten ötürü, vatandaş daire bulamadığı için mecburiyetten kiralık dairelere TOKİ dairelerine 7 bin-8 bin ödüyor. Vatandaş kendince haklı. Bundan 2 yıl 3 yıl öncesine kadar 750-800 ya da 600 bin TL'den ve maksimum 1 milyon TL'den daire satıyorduk. 750 bin TL 'den sattığımız dairelerin de o günkü şartlara göre kirası bin en fazla 2 bin TL oluyordu. İkisini birbirine bağlıyorum. Satılık ve kiralık konut kategorisini birbirine bağlıyoruz. Sıfır daire bugün alayım dediğinizde 2 milyon, 2,5 milyondan aşağı daire yok 2,5 milyonluk daireyi kimse de 2 bin -2 bin 500 liraya kiraya vermez.
"EN BÜYÜK SORUN DEVLETİN DENETİMSİZLİĞİ"
Nasıl düşecek daire fiyatları? Biz bu konuda yetkilere sitemliyiz. Bugün 170-180 bin TL'den, hatta 110 bin TL'den den vatandaşa TOKİ dairesi vereceksin, 2020 yılında fırsatçılıktan bahseden TOKİ dairelerinin sahipleri, bugün 1 numaralı fırsatçı kendileri oldular. Devletin denetim mekanizması işe başlamadan hiçbir şeyin fiyatı düşmez. Yanlış bilmiyorsam TOKİ daireleri satılamaz, devredilemez, kiraya verilemez. TOKİ dairelerini kiraya veriyor vatandaş. 170 bin TL' den, 180 bin TL' den almış. Devlet TOKİ'leri hak sahiplerine, ihtiyacı olan kişilere veriyor. 2020 yılında fırsatçılıktan bahseden, 170-180 bin liraya TOKİ sahibi olan kişi, bugün yüksek fiyattan dairelerini kiraya veriyor. 7 bin 8 bin TL'den dairesini kiraya veriyor. Ondan sonra da yetkililerimiz kalkıp fırsatçılıktan bahsediyor. Bunun denetimini sen yapamıyorsan emlakçı mı yapacak, vatandaş mı yapacak? Burada ne emlakçının ne de vatandaşının suçu var. Sen 170 bin TL'den birine daire vereceksin, bütün kayıtları sende olacak aynı adam dairesini kiraya verecek ve senin bundan haberin olmayacak. Devletin denetim mekanizması çalışmadıkça, kira fiyatları düşmez.
"TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILARLA İŞ YAPMAYIN"
Kiralık daire fiyatlarının düşmesi için buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Kesinlikle gerek satılık gerek kiralık konutlarda gerçekten emlakçı olan gerçek emlakçı dediğimiz Ticaret Bakanlığı'nın bize vermiş olduğu 'taşınmaz ticareti yetki belgesi 'denen bir belge var. Elazığ'da 140-145 tane belgeli emlakçı var. Gerek biz emlakçılar odasına, gerek Esnaf Sanatkarlar Karma Odası’nda gerçek emlakçılara danışmadan kesinlikle daire kiralamasınlar, satılık daire almasınlar. Zaten vatandaşımız mağdur. Bir de sahadan duyuyoruz, esnaflardan duyuyoruz kapora yakmalar, bir daireyi birden fazla kişiye kiraya vermeler... Bu tür mağduriyetlerle karşılaşmasınlar. Yani devlet bizimle hareket ederse bir TOKİ dairesi 7 bin- 8 bin liraya kiraya verilemez. Yanlış bir şey. Biz emlakçılar olarak ne kadar söylersek söyleyelim, devlet denetleme mekanizması işlemedikçe bu TOKİ daireleri 7 bin TL ye de, 8 bin TL ye de kiraya verilecek. Bunun takibini bizzat yetkililerin yapması lazım.''