Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal faaliyet devam ettiği halde çeşitli nedenlerle 8 milyon hektar tarım alanında üretim yapan çiftçinin 2020 yılı desteklerinden faydalanamadığını söyledi.Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’yle ilgili açıklama yaptı. “Toprak çiftçilerimizin en değerli varlığıdır diyen Bayraktar, erozyon, çölleşme, bilinçsiz ilaç ve gübre kullanımı da tarım arazilerine zarar verdiğini kaydetti.

Son yıllarda tarım arazilerinin korunması ve amaç dışına çıkarılmasının önlenmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını ifade eden Bayraktar, “Kanunlar çıkarılmıştır. Tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önlenmesi amacıyla çıkarılan 6537 sayılı Kanun ile tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesine yönelik önlemlerin daha da artırılmasını, mülkiyet devirlerinin hızlı bir şekilde yapılmasını, tarımsal amaçlı kullanım planlarının etkin uygulanmasını ve arazi kullanımına ilişkin denetimlerin etkinleştirilmesini sağlamak amacıyla 7255 sayılı Kanun ve diğer benzer çalışmalar bu açıdan oldukça önemlidir” dedi.

Türkiye’de toplam işlenen tarla alanı ve uzun ömürlü bitki alanları 2005 yılında 26,6 milyon hektar iken 2020 yılında 23,1 milyon hektara gerilediğini ifade eden Şemsi Bayraktar, “2020 yılında 23,1 milyon hektar tarım alanının 15,2 milyon hektarı ÇKS'ye kayıtlıdır. Tarımsal faaliyet devam ettiği halde çeşitli nedenlerle 8 milyon hektar tarım alanında üretim yapan çiftçi 2020 yılı desteklerinden faydalanamamıştır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki iklim değişikliğinin etkileri ile ülkemizde gelecekte çoğu üründe verim azalmaları yaşanacak, su seviyelerindeki azalma sulama imkanlarınıkısıtlayacak, artan doğal afetlerin mali yükü artacak, arzda sorunlar daha fazla yaşanacak” diye konuştu.

 

Kaynak: igf