Merkezi ABD'nin New York şehrinde bulunan yatırım bankası Morgan Stanley, faiz ve enflasyon ikilemi konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi için alanı olduğunu açıkladı.

Morgan Stanley analistleri, TCMB'nin beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde faiz oranının belirleneceği yönündeki açıklamasının mayıs enflasyon verisi ile birlikte faiz indirimleri için alanı olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Morgan Stanley, “Yüzde 19 politika faizi ve yüzde 17’nin altında enflasyon faiz indirimi için alan olduğunu gösteriyor” açıklamasını yaptı. Banka analistleri, TCMB Başkanı'nın bu haftaki açıklamasının haziranda bir faiz indiriminin gündemde olmadığını gösterdiğini, buna karşın yaz aylarının  sonlarına doğru faiz indirim baskısı oluşabileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı televizyon programındaki son açıklamasına paralel olarak Merkez Bankası'nın yeniden faiz indirimine başlayabileceğini kaydedildi.

Turizm faaliyetleri kaynaklı gelirlerin kura vereceği destekle birlikte yılın üçüncü çeyreğinde faiz indirimlerinin görülebileceğini belirten Morgan Stanley, “Politika faizinin 2021’de 300 baz puan, 2022’de ise 400 baz puan daha indirilerek yüzde 12’ye çekileceğini öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.

Kaynak: anka