KONDA Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Rekabet Kongresi’nde, pandemi sonrası hayatı değiştirecek en önemli unsurların başında "malzeme devrimi"nin geldiğini belirterek, iş dünyasına Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermeleri önerisinde bulundu.

Sektörel Dernekler Federasyonu'nun (SEDEFED) iş dünyası, kamu, akademi ve STK'ların daha rekabetçi olmaları hedefiyle düzenlenen 13. Rekabet Kongresi’nin özel konuğu KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır oldu. Ağırdır, “COVİD ile Değişen Ekonomi ve Toplum” başlıklı bir konuşma yaptı. Ağırdır'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

BELİRSİZLİĞİN VE KARMAŞIKLIĞIN ESAS OLDUĞU BİR HAYATLA KARŞI KARŞIYAYIZ: Covid-19 sonrası değişimi tüm insanlık birlikte yaratacak. Şu anda içinde bulunduğumuz bu kasırgadan çıkıp hayatımızı değiştirmek için tedbir almaya değil, geleceği inşa edecek farklı yolların peşine düşmeye odaklanmalıyız. Çünkü artık belirsizliğin ve karmaşıklığın esas olduğu bir hayatla karşı karşıyayız. Üstelik bu durum geçici olmayacak.

MALZEME DEVRİMİ HAYATI DEĞİŞTİRECEK: Uzun süredir yaşadığımız değişimlerin pek çoğunun kökeninde teknolojik sıçrama vardı. Ancak bugün farklı bir noktaya geldik. Dijitalleşme ve teknoloji, iş yönetim biçimlerimizi belirlemeye devam edecek olsa da iş dünyasında ve hayatın genelinde sıçrama sağlayacak asıl konu malzeme devrimi olacak. Bu nedenle iş dünyasının hiç vakit kaybetmeden Ar-Ge’ye ve inovasyona ağırlık vermesi gerekiyor.

REKABET KOŞULLARI DEĞİŞTİ: Günümüzde rekabet koşulları değişti. Rekabet artık yalnızca aynı sektördeki firmalar arasında gerçekleşmiyor. Bir televizyon kanalı yalnızca rakip kanallarla değil, sinemayla tiyatroyla sosyal medyayla film platformlarıyla rekabet ediyor. Böyle bir ortamda rekabet edebilmek için 'farklı' olmak değil 'iyi' olmak gerekiyor. Ancak hiç kuşkusuz iyinin tanımı da değişiyor. Bugün iş dünyasında iyi olmak yalnızca ürünün kalitesi veya sermaye gücüyle ölçülmüyor. İyi olmak için çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin yani tüm paydaşların sesini dinlemek, döngüsel ekonomiyi esas almak, temiz üretim yapmak, iklim krizine yönelik çözüm üretmek de gerekiyor. Dolayısıyla iyi olmanın unsurları hızla değişirken, yeni bir zihniyete de ihtiyaç duyuluyor.

 

Kaynak: anka