Gübre ihracı, kayda bağlı ürünler listesine eklendi. Kayda alınan ürünler arasında, hayvansal ve bitkisel gübreler, azotlu mineral veya kimyasal gübreler, fosfatlı mineral gübreler, potaslı mineral gübreler ve bitki besin maddeleri olan azot, fosfor ve potasyumun ikisini veya üçünü içeren mineral veya kimyasal gübreler yer aldı. 

Yüksek kur, yurt dışında da enerji krizi gübre fiyatlarını son bir yılda yüzde 157 artırmıştı. Gıda fiyatlarındaki artışın önemli unsurlarından birisi olarak gösterilen gübrenin tamamının ihracatına, kayıt şartı getirildi.

Ticaret Bakanlığı, ihracatı kayda bağlı mallar listesini yeniden düzenleyerek gübre çeşitlerinin tamamını listeye dahil etti. Daha önceki uygulamada listenin 49, 50 ve 51’inci sıralarında yer alan (kompoze bir gübre) DAP, 3105.59.00.00.11 (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) GTİP’li 20-20-0 gübresi ile 3105.20.10.00.00 GTİP’li, (içinde yüzde 10 azot, yüzde 20 fosfor ve yüzde 20 oranında potasyum bulunan gübre) NPK gübrelerinin ihracatı kayda bağlıydı.

Resmî Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile 3101, 3102, 3103, 3104 ve 3105 GTİP’li gübrelerin tamamı, ihracatı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tarım sektöründe bitkisel üretimin olumsuz etkilenmesinin önlenmesi, yurt içi talep durumu ve ihracata yönelik önlemlerin zamanında alınabilmesi amacıyla 4 Eylül’de bazı kimyasal gübre ihracatının yakın takibi uygulamasına başlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, yapılan değerlendirmeler sonucunda, kimyasal gübre ihracatının yakından takip edilerek, gerekli tedbirlerin zamanında alınmasını sağlamak için 31’inci fasılda yer alan gübrelerin tamamı için kayıt uygulaması getirildiği kaydedildi.

KAYDA BAĞLI İHRACAT NEDİR?

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) tanımlamasına göre “ihracı kayda bağlı mallar”, tebliğ ile belirlenir. Kayda Bağlı Mallar listesi kapsamındaki malların ihracından önce gümrük beyannamelerinin İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğince kayda alınması gerekir.

Kaynak: anka