Merkez Bankası’nın ocak ayında devreye aldığı hızlı para transferi imkânı veren Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminden bir defada gönderilen para limiti bin TL’den 2 bin TL’ye çıkarıldı. Yeni limit 4 Ağustos’ta aktif olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 7/24 anlık ödeme sistemi FAST ile yapılabilecek ödemelerin üst limiti 2 bin TL'ye yükseltildiğini açıkladı. FAST ile yapılan ödemeler ocak ayında 14 Ocak'ta 250 TL, 21 Ocak'ta 500 TL, 28 Ocak'ta ise bin TL'ye çıkarılmıştı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Sistemin sorunsuz işleyişi ve yaygınlaşması gözetilerek hâlihazırda bin TL olan işlem tutar limiti 4 Ağustos 2021 tarihinde 2.000 TL’ye yükseltilecektir. İlerleyen dönemde tutar limitinin daha da yükseltilmesi hedeflenmektedir” denildi.

Merkez Bankası iç kaynaklarınca geliştirilen ve 8 Ocak 2021 tarihi itibarıyla kullanıma açılan yeni nesil, 7/24 hizmet veren anlık ödeme sistemi FAST'te günlük ortalama 2 milyon adet anlık ödeme gerçekleştiriliyor.

Ödemelerin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve hızlı bir şekilde başlatılması için 'Kolay Adresleme Sistemine' kayıt olan kullanıcı sayısı ise 11,3 milyona ulaştı.

KİMLİK NUMARASI İLE TRANSFER

FAST ile para transferleri 2-3 saniye gerçekleşiyor. Transferin karşı hesaba 25 saniye de gerçekleşmemesi durumunda ise işlem 25 saniyede zaman aşımına uğruyor. FAST, sadece bir para transferi aracı değil aynı zamanda yeni bir ödeme yöntemi. Bankacılar, uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte FAST'ın alışverişlerde de önemli ve alternatif bir ödeme yöntemi haline gelmesini bekliyor. Yani market, pazar gibi günlük alışverişlerde de bu sitem ile ödeme yapılabilecek. Sistem sadece kişiden kişiye olanlarda değil, ticari ödemelerde de kullanılabilecek.

 

Kaynak: anka