Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 2021 yılındaki ev tekstili ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında artarak 3,1 milyar dolara ulaştığını söyledi. İSTANBUL (İGFA) - 17-21 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek HOMETEX Ev Tekstili ve Aksesuarları Fuarı’nda kurulacak yeni bağlantılarla 2022 ihracatını 3,5-4 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, geçen yıla ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2022’nin Ocak ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik bir artışla 17,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkati çeken TETSİAD Başkanı Bayram; yakalanan başarının devamı için üretimden yatırıma, istihdamdan lojistik ağların güçlendirilmesine, üretim maliyetlerinin düşürülmesinden sanayiciyi memnun edecek destek paketlerinin açıklanmasına kadar bir çok alanda acil iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ülke olarak 2022 yılı ihracat hedefi olan 250 milyar dolara ulaşabilmek için Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları Projesi’nin bir an önce açıklanması gerektiğini belirten TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, üretim, yatırım ve istihdamla birlikte bu hedefe çok daha hızlı ulaşılabileceğini kaydetti.

Katma değeri kilogram başına 8 doların üzerinde olan ev tekstili sektörü olarak bu hedefe ulaşmak için yoğun bir mücadele içinde olduklarını anlatan Hasan Hüseyin Bayram, 2021 yılında, 196 ülkeye, yüzde 26’lık bir artışla 3,1 milyar dolar ev tekstili ihracatı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

EN FAZLA ARTIŞ HAVLUDA

Ürün gruplarına ilişkin rakamları da açıklayan TETSİAD Başkanı Bayram, 2021’de en fazla ihracatın havluda yaşandığını söyledi. Bayram, geçen yıl gerçekleştirilen havlu ihracatı, 2020’ye göre yaklaşık 29’luk artışla 773 milyon dolara yükseldi. Ürün grubu bazında en fazla ikinci artış, çarşafta oldu. Çarşaf ihracatı, 565 milyon dolardan 657 milyon dolara yükseldi.

HOMETEX’e yurt içinden ve yurt dışından yoğun bir talep olduğunu kaydeden Bayram, "Tabiri caizse adeta talep patlaması yaşıyoruz. Katılımcılar dünyanın en yeni koleksiyonlarını, renklerini, trend ve tasarımlarını bu fuarda bulacak. Dünya ev tekstili sektörü bu fuarda görücüye çıkacak. Kurulacak yeni bağlantılarla ülkemizin 2022’deki ev tekstili ihracatımızı 3,5-4 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum" dedi.

Kaynak: igf