Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, deprem güvenliğini sağlamak için kentteki binaların altında bulunan iş yerlerinde proje denetimi yapacaklarını söyledi. Gürkan, "Kolon kesilmesi; en kötü şey o. Bununla karşılaşmayız diye umuyorum ama karşılaşırsak da gereğini yapacağız. Burada hiç kimse bize gelip 'Bizi görmezden gelin, görmeyin, affedin' demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Recep Gürkan, bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Gürkan, iş yerlerinde kolon kesilmesinin ciddiyetine değinerek, kentteki binalarda deprem güvenliğini sağlamak amacıyla öncelikli olarak yapıların altında bulunan iş yerlerini denetleyeceklerini söyledi. Gürkan, şöyle konuştu.

"İSTATİSTİKLER ORTAYA ÇIKACAKTIR"

"Edirne’de iş yeri olarak 2 bin 227 tane yapımız var. 715 tane kamu binamız var. 18 bin 440 da mesken yapımız var. Toplamda Edirne’de 21 bin 382 yapı bulunuyor. Sorumlunun ve yetkilisinin bilinmesi açısından söylüyorum. Edirne’de bin 69 yapı kayıt belgeli binamız var. Bu binaların durumu nedir? Yapı kayıt belgesi alırken biliyorsunuz, İmar Barışı’ndan yararlanmak için bir tek şey gerekliydi; vatandaşın gidip başvuru yapması. İmar Barışı’ndan yararlanan vatandaşların başvuruları esas alındı, beyanları esas alındı. Vatandaş dedi ki örneğin, 'Benim bin metrekare bir inşaatım var, bunun 100 metrekaresini projeye aykırı yaptım, fazla yaptım'. Bin 100 metrekare üzerinden bedel yatırdı. Bu binalara hiç bakılmadan yapı kayıt belgeleri verildi, kanunla.

Deprem bölgesinde yıkılan binaların ne kadarının belediye tarafından verilmiş yapı kullanma belgesi, iskân ruhsatı var? Ne kadarı yapı kayıt belgeli, İmar Barışı’ndan yararlanılmış? Ne kadarının hiç ruhsatı olmayan kaçak binalar olduğu; zamanla bu istatistikler ortaya çıkacaktır. Hepimiz göreceğiz.

"CEZALAR TABİİ Kİ KESİLECEK"

Bir iki gün içerisinde, altında iş yeri olan, ne iş yeri olduğu önemli değil ama büyüklerden başlayacağız tabii ki. Bunun başında da marketler gelecek, çünkü en büyük yeri onlar kaplıyorlar. Zincir marketler, diğer marketler. Büyük olan binalardan başlayacağız ve bizdeki projelerine bakacağız. O projelere aykırı bir işlem yapılmış mı, yapılmamış mı, onu tespit edeceğiz. İnşallah kötü bir durumla karşılaşmayız. Kolon kesilmesi; en kötü şey o. Bununla karşılaşmayız diye umuyorum ama karşılaşırsak da gereğini yapacağız. Burada hiç kimse bize gelip ‘Bizi görmezden gelin, görmeyin, affedin’ demesin. Ne gerekiyorsa yapacağız. Eğer düzeltme imkanı varsa öncelikle buna gidilir ama yoksa o binanın yıkımıdır gereği. Boşaltılıp yıkılmasıdır. Cezalar tabii ki kesilecek.

"HÂLÂ BARINMA CİDDİ BİR İHTİYAÇ"

Deprem bölgesindeki gözlemlerini de anlatan Gürkan, şunları söyledi:

"Hâlâ ciddi bir barınma ihtiyacı var. Hem bir önceki hem bu gidişimde bölgenin Gaziantep hariç bütün illerini gezdim. Hâlâ barınma ciddi bir ihtiyaç, çadır ciddi bir ihtiyaç, konteyner ciddi bir ihtiyaç. Parti ayrımı yapmaksızın söylüyorum; Türkiye’deki bütün belediyeler ellerinden geleni yapmışlar, yapmaya da devam ediyorlar."

Kaynak: anka