Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile görüştü. Erdoğan, görüşmeye ilişkin, "Özellikle savunma sanayi ve terörle mücadele alanında ilişkilerimizi ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Son dönemde ilişkilerimizin kazandığı ivme sevindiricidir" dedi. Türkiye ile Angola vize serbestisi konusuna ilişkin Erdoğan, "Vize meselesinde atacağımız kolaylaştırıcı adımlar da insan ve ürün hareketliliğini artıracaktır. Bu konuda değerli dostum 'vize serbestisi konusunda süratle bu adımı atmamızda endişe yoktur' dedi" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Angola'da. Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ağırladı. Erdoğan'a Angola'ya yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Muş ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti. 

Erdoğan ile Lourenço, görüşme sonrası ortak basın açıklaması yapıldı. Ziyarete ilişkin Erdoğan, "Değerli dostumun daveti üzere gerçekleştirdiğim, Cumhurbaşkanı düzeyindeki bu ilk ziyaret, Türkiye-Angola dostluğunun yeni bir nişanesidir" dedi. Üçüncü Türkiye-Afrika İş Forumu'nu 21-22 Ekim’de İstanbul’da düzenleyeceklerini hatırlatan Erdoğan, foruma Angola'yı temsilen Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın katılacağını bildirdi.

Erdoğan, 17-18 Aralık 2021 tarihlerinde ise İstanbul'da Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin yapılacağını ifade ederek, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço'yu zirvede görmeyi özellikle arzu ettiğini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

İVME SEVİNDİRİCİDİR: Cumhurbaşkanı (Angola Cumhurbaşkanı Lourenço) ile ikili görüşmemizde özellikle savunma sanayi ve terörle mücadele alanında ilişkilerimizi ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Son dönemde ilişkilerimizin kazandığı ivme sevindiricidir. Afrika ile ilişkilerimizde Afrika’nın sorunlarına, Afrika tarafından çözümler bulunması, dayanışma, kazan kazan gibi ilkeler temelinde her alanda bütüncül bir ortaklık yaklaşımı ile hareket ediyoruz.

MAARİF VAKFI ELİYLE İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMEYE HAZIRIZ: Vize meselesinde atacağımız kolaylaştırıcı adımlar da insan ve ürün hareketliliğini artıracaktır. Bu konuda değerli dostum vize serbestisi konusunda süratle bu adımı atmamızda endişe yoktur dedi. Eğitim alanında 44 ülkede faaliyet gösteren Maarif Vakfı eliyle iş birliğimizi daha da geliştirmeye hazırız.

EN KISA ZAMANDA İMZALANMASINDA FAYDA GÖRÜYORUM: Koronavirüs salgını, sağlık alanında küresel dayanışmaya ne kadar ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdi. Sağlık alanında iş birliği anlaşması, tecrübe paylaşımı ve dayanışmamızı geliştirecek, kurumsallaştıracaktır. En kısa zamanda imzalanmasında fayda görüyorum.

İSTANBUL VE LUANDA ARASI 7 BUÇUK SAAT, ‘NO STOP’: Türk özel sektörü, hastane inşası ve yönetiminden ilaç satışı ve üretimine kadar geniş bir yelpazede iş birliğine hazırdır. Üç ay gibi kısa bir sürede karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz bu tarihi ziyaretlerin ülkelerimizin için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Özellikle şu anda heyet üyelerimiz arasında bulunan Bakanlarımızın karşılıklı olarak ziyaretleri devam ettirmeleri, hele hele Türk Hava Yolları’nın (THY) artık uçuşları başlatmasıyla birlikte daha da kolaylaşacaktır. Şu anda İstanbul ve Luanda (Angola’nın başkenti) arası 7 buçuk saat, ‘no stop.’ Dolasıyla bu işin ne kadar kolaylaştığını da ortaya koyuyor.

Kaynak: anka