HABER: TAMER ARDA ERŞİN- KAMERA: FURKAN DEMİR

Hatay Antakya’da depremin yıktığı tarihi yerleri ANKA Haber Ajansı görüntüledi.  Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören tarihi yapılar, 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4’lük Hatay depreminde daha da harap hale geldi. Türkiye sınırları içindeki ilk cami olduğu kabul edilen Habib-i Neccar Camisi’nin bazı bölümleri de yıkıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı Hatay Antakya’daki tarihi yapılar, 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından artık tanınamayacak hale geldi. Antakya’da Hürriyet Caddesi’nde bulunan Ortodoks Kilisesi'nin yapımına 1860’lı yıllarda başlanmış, ancak 1872 depreminde büyük hasar görerek yıkılmıştı. 1900’lü yıllarda yeniden yapılan kilise ibadete açılmıştı. Kilise, 6 Şubat’daki ilk depremlerin ardından yine yıkılırken, Hatay merkezli 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından ise tanınamayacak hale geldi. Kilisenin son halini ANKA görüntüledi. Tarihi kilisenin enkaz yığını haline geldiği görüldü.

Antakya Protestan Kilisesi ise bir dönem Fransızlar tarafından elçilik binası ve banka olarak kullanıldı ve 2000 yılında kilise olarak açıldı. Bu tarihi bina da depremde yıkıldı.

HABİB-İ NECCAR CAMİSİ DE ZARAR GÖRDÜ

Tarihi Habib-i Neccar Camisi, Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edildi. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul ediliyor. Kurtuluş Caddesi'nde bulunan cami Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalının adını taşıyor ve bu olay Kur’an-ı Kerim’de Yasin Suresi’nde anlatılıyor. İlk depremin ardından hasar gören cami, 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından daha büyük zarar gördü. Bazı bölümleri yıkılan caminin hemen önünde ise asker ve polis tarihi eserlerin çalınmaması için nöbet tutuyor.

 İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olduğuna ve mağarada cemaatin ilk kez ‘Hıristiyan’ adını aldığına inanılan Saint Pierre Kilisesi ise kapatıldı. Kilisenin depremde hasar almadığı öğrenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yapıların zarar görmemesi için etrafını çevirmeye başladı ve tarihi eserlerin çalınmaması için Antakya sokaklarında polis ve asker nöbet tutuyor. Bu yapıların tekrar inşa edilmesi bekleniyor.

 

 

Kaynak: anka