Haber: FAHRETTİN ÖZTÜRK - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay’da depremzede hayvanların tedavisi için, Deprem Koordinasyon Merkezleri kurdu. Veteriner hekimler, enkaz altından kurtarılan canları tedavi ediyor. TVHB'nin deprem sonrası görevlendirmesiyle Hatay’da çalışan veteriner hekim Ahmet Sait Topallar, “Enkazdan çıkarılan hayvanların acil müdahalelerini yapıyoruz. Halk buraya elinden gelen tüm yardımı yapmış. Medikal malzemeler ve ilaçlarımız yeterli düzeyde ama personel eksikliği var. Su tesisatında sıkıntı olduğu için suyumuz da yok. Taşıma sularla sulama yapabiliyoruz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden 11 il etkilendi. Depremlerde çok sayıda insan hayatını kaybetti ve/veya yaralandı. Çok sayıda depremzedeye Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar yapılmaya devam ediliyor. Öte yandan, depremzede olan hayvanlar için de hayvan koruma dernekleri ve hayvansever vatandaşlar tarafından da mama ve ilaç yardımları deprem bölgesine gönderildi. Depremzede sokak ve evcil hayvalar ile büyük ve küçükbaş çiftlik hayvanlarının tedavisi için Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, deprem bölgelerinde 'Deprem Koordinasyon Merkezleri' kurdu.

Türkiye’nin birçok ilinden deprem bölgesine gönderilen veteriner hekimler koordinasyon merkezlerinde, enkazdan kurtarılan ya da kendi imkanlarıyla çıkmayı başarıp yaralı halde kendilerine getirilen hayvanlara acil müdahalede bulunup, sağlık durumlarına göre civar illerdeki veteriner kliniklerine sevklerini yapıyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından, depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da, Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurulan Deprem Koordinasyon Merkezi’nde görevlendirilen veteriner hekimler, ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

“ENKAZLARDA KURTARILSN HAYVANLARIN ACİL MÜDAHALELERİNİ YAPIYORUZ”

Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni toplamda 6 hekimle birlikte koordine ettiklerini söyleyen Veteriner Hekim Ahmet Sait Topallar, enkazlardan kurtarılan hayvanların acil müdahalelerini yaptıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi koordinasyonuyla, İstanbul Veteriner Hekimleri Odası'ndan yaklaşık şu anda burada bulunan 6 hekim arkadaşımızla Antakya Hayvan Barınağı’nı koordine ediyoruz. Burada şu an sivil toplum örgütleri var. Onlarla birlikte koordineli çalışıyoruz. Hayvanlar kurtarılıyor şu an enkazdan. Bu enkazdan çıkarılan çocukların acil müdahalelerini yapıyoruz.

HALK BURAYA ELİNDEN GELEN TÜM YARDIMI YAPMIŞ: Biz buraya geldiğimizde harabe bir binayla karşılaşmak zorunda kaldık. Öncelikle buraya çok fazla yardım gelmiş. Halk buraya elinden gelen tüm yardımı yapmış. Medikal malzemeler göndermişler tüm Türkiye'den. Hatta sanırım yabancı bir ülkeden de kutular vardı. Onları da açtık, hepsini kategorize ettik. Öncelikle kliniği muayene edilebilir bir hale getirdik. Ardından da acil müdahaleyle yapılacak bir operasyon varsa bunları yapabilir hale getirdik. Bunun koordinasyonu şu an için çok iyi bir şekilde oluştu.

PERSONEL EKSİĞİMİZ VAR: Burada bütün medikal malzemeler ve ilaçlarımız yeterli düzeyde. İçerisi de çok güzel bir halde şu anda. Buna ilaveten ihtiyacımız olan tek şey burada personel eksikliği var. Bu personel eksikliğini tamamlamaya çalışıyoruz. Belediye ekipleri var, onlar hala görevlerinde. Acıları var bazılarının, bir kısmı gidip geliyor, ailelerine yardım ediyor. Onlardan biz çok destek alıyoruz. Onlar özellikle çocukların burada bakımlarını ve mama ve su ihtiyaçlarını sağlıyorlar.

SU TESİSATINDAKİ SIKINTIDAN DOLAYI SUYUMUZ YOK: Yaklaşık olarak 4 ya da 5 gündür elektriğimiz var, fakat hala su tesisatında sıkıntı olduğu için suyumuz yok. Taşıma sularla sulama yapabiliyoruz. Bu noktada sadece personel ihtiyacımız olacaktır. Bundan sonra biz nöbeti başka hekim grubuna devredeceğiz. Onlar geldikten sonra muhtemelen bu problemleri de çözmüş olacaklardır diye tahmin ediyoruz.

İLK TERCİHİMİZ BARINAKLARA GÖNDERİLMELERİ DEĞİL, SAHİPLENDİRİLMELERİ: Halk tarafından karşılaştığımız sorulardan bir tanesi şu: ‘Neden naklediyorsunuz hayvanları’ diye soruyorlar. Antakya'nın en büyük barınağı burası. Bu barınağın kapasitesi 350 civarında. 350’nin haricinde koyabilecekleri bir yer yok ve personel eksikliğinden dolayı bunların bakımlarını sağlayabilecek bir ortam oluşmayacağı için çevre illere göndermek zorundayız ki, bu çocuklar daha iyi bakım koşullarıyla karşılaşsınlar. Kaldı ki ilk tercihimiz barınaklara değil de sahiplendirilmeleri yönünde olduğu için burada biz birazcık daha merkez konsey tarafından inisiyatif almış durumda oluyoruz.”

“TVHB'NİN VARLIĞINDAN İTİBAREN 800’ÜN ÜZERİNDE HAYVANIN ACİL MÜDAHALESİ YAPILDI”

Veteriner Hekim Zülal Yalçınkaya, depremzede hayvanların kendilerine nasıl ulaştığını anlatarak, sonraki süreçleri aktardı. Yalçınkaya şunları söyledi:

“Bize hayvanlar nasıl ulaşıyor? Genellikle sivil toplum kuruluşları getiriyor ya da vatandaşın kendi getiriyor. Burada biz müdahalesini yapıyoruz. Mikro çiplerini okutuyoruz, eğer sahiplilerse ve genel fiziksel durumları iyiyse sahiplerine ulaşıyoruz. Bizim gözetimimizdeyken yaklaşık 150-200 tane 3 gündür getirildi. Totalde burada Veteriner Hekimleri Birliği’nin varlığından itibaren 800’ün üzerinde hayvanın acil müdahalesi yapıldı.

KAPLUMBAĞAMIZ DA BALIKLARIMIZ DA VAR: Kaplumbağalarımız da var, enkazın içinde akvaryumdan çıkarılmış, kurtarılmış balıklarımız da var, güvercinler geliyor, kuşlar da geliyor onları da bir şekilde sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Eğer sahipleri hayatta değilse ya da sahiplendirilmelerini istiyorlarsa bunları da sağlamaya çalışıyoruz. Hayvansever, gönüllü arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz bu konuyla ilgili. Kendi imkanlarımızı da ve odamızın desteğiyle durumun altından kalkmaya çalışıyoruz hep beraber.

ELİMİZDEN GELDİĞİNCE TEDAVİLERİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ: Bize getirilen hayvanın acil ya da yoğun bakım desteğine ihtiyacı varsa kliniğin içinde tutuyoruz. En kısa zamanda, nakle uygun olduğu anda nakillerini sağlıyoruz özel kliniklere, çevredeki arkadaşlarımıza. Onun dışında cinsiyetlerine, boylarına göre ayırıyoruz. Bebekleri ayrı yerde tutuyoruz, hasta hayvanları ayrı yerde tutuyoruz. Elimizden geldiğince tedavilerini sağlamaya çalışıyoruz. Fakat buradaki ilk amacımız hasta hayvanları burada tutup tedavilerini yapmak değil, hasta hayvanların ilk müdahalelerini yapıp çevre illere naklini sağlamak.

İMKÂNI OLANLAR BURADAKİ SAHİPSİZ ÇOCUKLARI AİLELERİNE KATSIN: Buradaki sahipsiz sokak çocuklarının, şehrin vaziyeti belli zaten, sahiplendirilmesi açısından durumu, imkanı olan vatandaşların bu çocukları ailelerine alması bizim için çok çok önemli. Bu konuda hassasiyetli davranılması ve öncelikle bu çocukların tercih edilmesini rica ederiz.”

“ENKAZDAN YA DA DIŞARIDAKİ HAYVANLARI KURTARIP BİZLERE GETİRİYORLAR”

Veteriner Hekim Fatih Usta da “Tüm illerde Veteriner Hekimleri Birliği koordinasyonunda, veteriner hekimler çalışmakta. Bölgemizde de STK'lar olsun, belediye ekipleri olsun, ihbarlar gelince ekipler ilgili bölgelere ulaşıyorlar ve enkazdan ya da dışarıdaki hayvanları kurtarıp bizlere getiriyorlar. Biz müdahalesi gerekiyorsa onları yapıyoruz. Çevrede yaşayan insanlar da hasta hayvanlarını bizlere getiriyor. Biz de burada tedavilerini sağlıyoruz. Mama ihtiyaçları varsa, yem ihtiyaçları varsa elimizden geldiğince onları karşılamak için uğraşıyoruz.

“KUTUPLAŞMALARI BIRAKALIM. ZATEN HÜKÜMETTEN YETERLİ DESTEĞİ GÖREMİYORUZ”

Veteriner Hekim Metin Boz ise dernek ve sivil toplum kuruluşları arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekerek, “Depremin ilk günden beri deprem bölgesindeyim. Artık şu derneklerin, STK'ların çatışmasını bir kenara bırakalım. Hepimiz aynı şeye hizmet ediyoruz. Yani ortak bir şeye hizmet ediyoruz. Kutuplaşmaları bir bırakalım. Birlikte çalışmaya, organize olmaya çalışalım. Organize olmazsak bu enkazın altından kalkamayız. Zaten hükümetten yeterli desteği göremiyoruz. Gönüllüler de birbirine düşerse bu enkazı kesinlikle kaldıramayız. Bu konuda daha hassas olmamız lazım bence” diye konuştu.

BARINAKTAKİ PERSONELİNİN BARINMA İHTİYACI VAR

Veteriner Hekim Ahmet Sait Topallar, barınakta çalışan personelin de barınma sorunu yaşadığını ve onlara bir konteyner temin edilmesi gerektiğini söyledi. Topallar, “Antakya hayvan barınağının yegâne ihtiyaçlarından bir tanesi de personel demiştik. Personele ilaveten onların barınma alanlarına da ihtiyaçları var. Ben bizzat şahit oldum personelimiz şu anda bir odada üç dört kişi kalmak zorunda kalıyor. Daha ağır şartlarda. En azından onlar için bir konteyner tedariği sağlanırsa çok mutlu oluruz” dedi.

 

Kaynak: anka