Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından afet bölgesine giden ve depremzedelere yardımların ulaştırılması için Hatay-Arsuz Dostluk Kenti’nin kurulmasını koordine eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, beraberindeki gönüllü grup ve belediye personeli ile birlikte ilçeye döndü. Başkan Aras, kente dönmesinin ardından bölgedeki izlenimlerini ve yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

Bodrum Belediyesi toplantı salonunda, yerel ve ulusal basın temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Başkan Aras, bölgede Bodrum’dan gönüllülerin ve belediye ekiplerinin çalışmalarına devam ettiğini aktardı. Deprem bölgesine gidişlerinden itibaren yürüttükleri koordineli çalışmalardan bahseden Aras, İskenderun ve Arsuz bölgelerinde ciddi bir yıkımla karşılaştıklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

“Orada çok büyük bir yıkımla karşılaştık. Antakya diye bir şey kalmamış. Çok büyük bir alan. Arama-kurtarma çalışmaları yapmak kolay değil. Oradaki çalışmalar için teknik ekipmanın, her şeyin olması gerekiyor. İğneyle kuyu kazılıyor. Çocuk, genç, yaşlı, engelli herkes sokaktaydı. Elektrik, su yok. Her yer yıkılmış. Çok büyük bir travma. Orası anlatılmaz; görmek ve yaşamak lazım.”

BİN 500 KİŞİ KAPASİTELİ 400’E YAKIN KONTEYNER KURULACAK 

Bodrum’dan bölgeye giden gönüllü ve görevlilere belediye olarak araç-gereç ve lojistik sağladıkları bilgisini veren Başkan Aras, bölgeye erken gittikleri için tüm yardımları sistemli bir şekilde ulaştırdıklarının altını çizdi. Bölgenin yemek ihtiyacını gidermek üzere mobil mutfaklar kurduklarını, çadır kurulumları yaptıklarını belirten Aras, Bodrum’dan gönderilen hiçbir yardımın heba olmadığını söyledi. Sağlık hizmeti desteği, çöp toplama hizmeti, su, tuvalet, çocuk oyun alanı gibi tüm destekleri, kaymakamlıkla koordineli olarak gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Aras, konteyner kurulumlarının devam ettiğini ve bin 500 kişi kapasiteli 400’e yakın konteyner kuracaklarını açıkladı.

Başkan Aras, belediyeden toplam 13 mimar, mühendis ve inşaat teknikeri personelinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hasar tespit çalışması için Kahramanmaraş Pazarcık’ta bulunduğunun da bilgisini verdi.   

Bodrum’da misafir edilen depremzedeler konusuna da değinen Başkan Ahmet Aras, şunları söyledi:

"Belediye olarak 200 civarında mağdur vatandaşı Bodrum’da misafir ediyoruz. Şu an Bodrum’da 7 bin kişi var. Bundan sonrası için devletimiz bir an önce kalıcı destekler yapmalı çünkü konu, boyutu sebebiyle belediyeyi aşıyor. Millet olarak, devlet olarak bu afetin de altından kalkacağımızı düşünüyoruz."

“BODRUM’DA ACİLEN DEPREMSELLİK ETÜDÜ YAPILMASI GEREKİR”

Bodrum’da acilen depremsellik etütlerinin yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Aras, şöyle devam etti:

"TMMOB ve diğer inisiyatiflerle toplanmalı ve iş birliğinde çalışmalar yürütmeliyiz. Bu, tek başına yapılabilecek bir şey değil. Depremsellik raporlarını bir an önce hazırlamalıyız. Olası bir depremde hizmet verebilmek için önce kamu binalarının sağlam olması gerekir. Bu nedenle kendi binamız ile ilgili çalışmalar da yapmalıyız."

Sorulan bir soru üzerine Bodrum için öngörülen göç konusuna da değinen Aras, Bodrum’un taşıma kapasitesinin dolduğunu ve bu konuda bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Aras, su, elektrik ve jeolojik etütlerin de bir an önce yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“BELEDİYE AYRIM YAPILMAKSIZIN HERKESİN BELEDİYESİDİR”

Son olarak Bodrum’da meydana gelen ve kamuoyuna yansıyan bazı spekülasyonlara da cevap veren Aras, “Amacımız halka hizmet etmek. Tüm kamu kuruluşlarıyla koordineli olarak çalışıyoruz. Belediye ayrım yapılmaksızın herkesin belediyesidir. Belediye, Bodrum halkının temsilcisidir. Burada farklı ideolojilere sahip birçok kişinin bulunduğu kolektif bir çalışma var. Valimiz ve kaymakamımız ile her zaman iş birliği ve uyum içinde çalışıyoruz, devletimizin her zaman emrindeyiz” diye konuştu. 

                                     

  

 

Kaynak: anka