İzmit Belediyesi tarafından Atatürk’ün kenti ziyaretinin 100’üncü yıl dönümü ve ‘Basın Onur Günü’ anısına Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa katılan tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, geçlerden yoğun ilgi gördü. 

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen programda, ünlü tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, dün akşam Yunus Emre Kültür Merkezi’nde İzmitlilerle buluştu. İzmit’in milli mücadele tarihi ve Atatürk’ün tarihi basın açıklamalarına dair bilgiler paylaşan Ortaylı’yı dinlemeye gelen gençler ve yurttaşlar, salonu doldurdu.

Aydili Sanat Derneği ve Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) iş birliği ile gerçekleştirilen söyleşiye İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İl Başkanı Bülent Sarı, Saadet Partisi İl Başkanı Zafer Mutlu,  CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, Baro Başkanı Mehmet Gül, KYÖD Başkanı Uğur Saral, İzmit Kent Konseyi (İKK) Başkanı Hüseyin Erol, Gelecek Partisi İzmit İlçe Başkanı Ömer Uçar, Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük ve çok sayıda yurrtaş katıldı. 

Programda konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, şunları söyledi:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit’te gerçekleştirdiği ilk ve tek basın toplantısında Türk milletine en yakışan yönetim biçimi olan Cumhuriyet fikrini ilk olarak İstanbul basınının önde gelenleri ile paylaştı. Çünkü o ‘Basın milletin müşterek sesidir’ diyerek basının, demokrasinin en önemli aracı olduğuna inanıyordu. Bu tarihi toplantıdan dokuz ay sonra Türkiye Cumhuriyeti ilan edileceğini ve ülkemizin medeni dünyada yer alacağı müjdelerini ilk bu topraklardan müjdeledi. Hatta kadına seçme seçilme hakkının verileceğini, kadınların bu hakkı eninde sonunda alacağını bu basın toplantısında ve yine bu topraklardan İzmit’ten müjdelemişti. Ne mutlu ki İzmit, Atası’nın böylesine değerli müjdeleri ile daha da kıymetli hale geldi.”

Ardından sözü alan Prof. Dr. Ortaylı, gençliğin siyasetin dışında kalmasının tehlikeli bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“KİM Kİ GENÇLERE SAHİPTİR, GELECEĞE SAHİPTİR”

“Her şeyden önce gençlerin burada olması beni çok memnun ediyor. Çünkü normal olarak bugün Türkiye’de gençlik ve bizim akademik bünyedeki arkadaşlar siyasetin dışında kalıyor. Bunun da normal olduğunu zannetmiyorum. Bir memlekette üniversite gençliğinin ve akademisyenlerin siyasi hayatın dışında kalmaları ve kendilerini yabancı hissetmeleri iyi bir durum değildir ve tehlikelidir. Gençlerle iyi bağlantı kuranlar muvaffak olurlar. Geleceklerini temin ederler. Kim ki gençlere sahiptir, geleceğe sahiptir ve bu en önemli olaydır.”

Atatürk’ün basın toplantısının tarihi değerde müjdeler içerdiğini dile getiren Ortaylı, “O zaman önemli bir yurt gezisine çıkmıştı Atatürk. Hatta o dönem annesinin vefatına gitmediği için annesiyle küs lafları çıkmıştı. Halbuki öyle değildir o. Memleketin bekası için yola devam etmenin önemini vurgulayarak, Eskişehir’den İzmit’e yoluna devam etmiştir. İzmit’teki toplantısında da önemli isimlerle bir araya gelerek Cumhuriyet’in ilanından, kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesine kadar önemli görüşlerini açıklamıştır” dedi.

İzmit ve Kocaeli’nin tarihi açıdan çok zengin bir yer olduğunu da söyleyen Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Burası Kocaeli. Doğrudan doğruya Osmanlı’nın kuruluş devrinde aktif hale gelmiş sancak bölgesi. Bir zamanlar buranın tesiri Üsküdar’a kadar gidiyor. Üsküdar, Bizans’ın son 20 senesinde hatta 30 senesinde tamamıyla Osmanlı’nın kontrolünde. Bu bölge önemli bir yer bunun adı ‘Nicomedia’. Roma Britanya’sının, bizim Hüdavendigar dediğimiz yerin doğrudan doğruya merkezinde olan bir yer Nicomedia. İnşallah kazılar geliştikçe çıkan epigrafik malzemeler ile Türkiye zengin bir alan haline gelir. Bu Nicomedia’da yenisi çıkan epigrafik malzemeler yeni bilgiler verir.”

 

 

 

Kaynak: anka