UĞUR İSTANBULLU

Artvin’de veterinerlik yapan Ümit Usta, artan maliyetlerden dolayı hayvancılığın azaldığını, devam edebilen üreticilerin ise hayvanlarının bakımını yaptıramadıklarını söyledi. Usta, " Hayvan sahipleri bazen bizi çağırmakta şüpheye düşüyor doğal olarak param var mı, verebilir miyim ki diye. Bu durumda biz de canla uğraştığımız için bazı şeylerden feragat etmek zorunda kalıyoruz. Canı ayrı bir köşeye itemiyoruz" dedi.

Artvin’de veterinerlik yapan Ümit Usta, artan maliyetler nedeniyle hem hayvancılık yapan üreticilerin hem de kendilerinin sıkıntı yaşadığını söyledi. Usta, şöyle konuştu:

"PİYASADAKİ DENGESİZLİK HAYVAN İLAÇLARINI DA VURDU"

"Piyasanın dengesizliğinden dolayı bizim elimize gelen ilaçların fiyatı her gün değişiyor. Hayvan sahipleri bizim yanımıza geldiği zaman fiyat vermekte çok zorluk çekiyoruz bu konuda çünkü bugün aldığımız ürün yarın satacağımız zaman, satacağımız paradan daha fazlısıyla elimize ulaşıyor. İlave olarak da burada köylere gittiğimiz zaman da sonuçta bir yol gidiyoruz. Ekstra arabamızın mazotu oluyor ve diğer giderler oluyor tabi. Bu durumda hastaya gittiğimizde de maliyetler artınca hayvan sahibini de mağdur etmemek için kendi el emeğimizden vazgeçerek indirim uygulamaya çalışıyoruz. Hayvan sahipleri bazen bizi çağırmakta bile şüpheye düşüyor doğal olarak param var mı, verebilir miyim ki diye. Bu durumda biz de canla uğraştığımız için bazı şeylerden feragat etmek zorunda kalıyoruz. Canı ayrı bir köşeye itemiyoruz.

"BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA BÜYÜK BİR AZALMA VAR"

Bölgemizde hayvandaki düşüş geçen yıla göre yüzde 50'ye vardı. Bunun sebepleri maliyetler çok arttı aynı zamanda bölgemiz de hayvancılık yapan insanlar yaşlı bir kesim ve genç kesim yok. Yaşlı kesim de hayvancılığı bitirdiği zaman bu işletme komple kapanıyor ve yerine de yeni bir işletme açılmıyor. Dediğim gibi girdiler de çok arttığı için hayvan sahipleri için kar-zarar durumundan baktığın zaman üreticiyi kurtarmıyor ve doğal olarak hayvancılığı bitiriyor ve bu yüzden dolayı büyükbaş hayvancılığında çok büyük bir azalma var ki yüzde 50 civarında. Küçükbaş hayvancılıkta küçük bir artış var sayı olarak o da ekonomik girdi olarak büyükbaşa göre daha fazla getirisi var doğal olarak ilimizde küçükbaşta küçük bir artış var.

"HEKİMLİKTE ASIL AMAÇ KORUYUCU HEKİMLİK YAPMAKTIR"

Hekimlik yaparken bizim asıl amacımız hastalığı tedavi etmekten ziyade koruyucu hekimlik yapmak. Hayvanlar hastalanmadan önce bunun önlemini almak ve bu konuda hayvan sahiplerini bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Güz döneminde parazit ilaçlarının, bahar döneminde ise elimde gördüğünüz gibi karma aşılarının yapılması konusunda. Bütün bunlar yapıldığında hayvanlarda ölüm oranını aşağıya çekiyor ve hastalık oranını da azaltıyor aynı zamanda da maliyetleri yarı yarıya düşürmüş oluyor."

 

Kaynak: anka