UĞUR İSTANBULLU

Artvin Kemalpaşalılar, tarihi 13. yüzyıla dayanan Makriali Kilisesi’nin restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor. Hopa Ticaret Odası Basın ve Halkla ilişkiler Sorumlusu Ramazan Bakırcıoğlu, "Burası inanç turizminden çok kültür turizm dediğimiz gezilecek yerler tarafına girebilir. Ciddi bir onarım isteyen ve tam anlamıyla eski haline ulaştırmak zordur belki ama en azından değerlendirilip gezilebilecek bir tarihi yapıya dönüştürülebilir” dedi.

Eski adı Makriali olan Kemalpaşa’da bulunan ve Ortaçağ’dan kalma Makriali Kilisesi’nin atıl halde durmasına ilçe sakinlerini rahatsız ediyor. Hopa Ticaret Odası Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu turizmci Ramazan Bakırcıoğlu, şunları söyledi:

“Şimdi biz şu anda Kemalpaşa’dayız, Kemalpaşa’nın sembolü sayılabilecek Makriali Kilisesi’nin önündeyiz. Makriali Kilisesi biz doğduğumuz andan itibaren burası atıl bir vaziyetteydi ve bizim çocukluğumuz, kilisenin bahçesinde top oynayarak geçerdi. Çocukluğumuzda bahçesinde oyun oynadığımız Makriali Kilisesi o günden bugüne baktığımızda konumu itibarıyla içler acısı bir durumda hala bugün. Kemalpaşa’nın sembolü sayılabilecek bir yerimiz olmasına rağmen, korunmaya alınmamış ve değerlendirilmemiş.

“2018 YILINDA DÖNEMİN HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI OSMAN AKYÜREK’İN KATKISI VE KEMALPAŞA BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİYLE KİLİSE KORUMAYA ALINDI”

Bununla ilgili şunu söyleyebilirim 2018 yılında Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek tarafından ele alındı ve odanın da desteğiyle beraber, Kemalpaşa Belediyesi'nin de iş birliğiyle Makriali Kilisesi korumaya alındı. Şimdi bundan sonraki süreçte Gürcistan devleti yetkilileriyle, Türkiye Cumhuriyeti devleti yetkilileriyle birlikte bir ortak proje düşünülüyor. Bu projenin de gerçekleşmesi içinde Hopa Ticaret ve Sanayi Odası mevcut başkanı Osman Demircioğlu da bu konuya vakıf birisi ve aynı zamanda bu konuda da çalışma yürütüyor. Ben de Hopa Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olarak çalışmalara destek sunuyorum. Bütün temennimiz, Makriali Kilisesi’nin Kemalpaşa’ya kazandırılması. Makriali Kilisesi’nin Kemalpaşa için bir semboldür ve zaten Kemalpaşa’nın diğer adı da Makriali’dir. Tarihi 13. yüzyıla dayanan aynı zamanda Makriali’nin Lazca adı Noğedi’dir ve bu kelime zaten çarşı anlamına da geliyor. Bu bölgede yani Kemalpaşa’da Hemşinliler ve Lazlar yaşıyor. Makriali Kilisesi Lazca bir isim ve kilisede tarihsel bir yapıdır. Bu bir köy kilisesidir ve bizlerde elimizden geldiği kadar ve bu bölgede yaşayan ve Kemalpaşa’yı önemseyenler olarak kiliseyi ibadete açmaktan ziyade, turizme kazandırılması yönündedir talebimiz. Makriali Kilisesi Kemalpaşa’da tarihi olarak kalmış tek bir yerdir ve yetkililerin burayla da ilgilenmesini istiyorum.

Şu anda Kemalpaşa’ya, günlük giriş ve çıkış üç binin üzerinde ve bu üç bin insanın inanın bir ya da iki kişi bu kilisenin farkında ve bu çok kötü bir şey. Burası inanç turizminden çok kültür turizm dediğimiz gezilecek yerler tarafına girebilir. Ciddi bir onarım isteyen ve tam anlamıyla eski haline ulaştırmak zordur belki ama en azından değerlendirilip gezilebilecek bir tarihi yapıya dönüştürülebilir ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Makriali Kilisesi’nin turizme kazandırılması yönündeki çalışmaların içerisindeyiz.”

 

Kaynak: anka