KEMAL ONUR ATALAY

Aksaray'da, Yeni Sanayi Projesi kapsamında; 250 esnaf dükkân başvurusu yapamadı. Aksaray sanayi esnafı Murat Oruçlar, “Sanayinin ilk etabından dükkân alamayan esnaflardan birisiyim. 250 esnafımız dükkân alamadı. İkinci etap projesi gerçekleşti. 6 yıldır bu ikinci etabı beklerken bir umutla ikinci etap projesine başvurularımızı yapmayı ümit ederken karşılaştığımız fiyatlar karşısında esnaf olarak şok olduk çünkü biz birer fabrikatör değiliz. 100 metre kare dükkânın 2 milyon gibi bir bedelle iki yıl içerisinde ödenmesi isteniliyor” diyerek tepki gösterdi.

CHP Aksaray İl Başkanı Hacı Ali Keleş, Merkez İlçe Başkanı Ayfer Zengin, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Cansu Bülbül ve Milletvekili Aday Adayı Ali Abbas Ertürk; sanayi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Yeni Sanayi Projesi’nin ikinci etabında dükkân sahibi olmak veya kiralamak isteyen yaklaşık 250 esnaf, fiyatların yüksekliğinden şikayet etti.

"BİZ BİRER FABRİKATÖR DEĞİLİZ"

Aksaray sanayi esnafı Murat Oruçlar şunları söyledi:

"Sanayinin ilk etabından dükkan alamayan esnaflardan birisiyim. 250 esnafımız dükkan alamadı. İkinci etap projesi gerçekleşti. 6 yıldır bu ikinci etabı beklerken bir umutla ikinci etap projesine başvurularımızı yapmayı ümit ederken karşılaştığımız fiyatlar karşısında esnaf olarak şok olduk çünkü biz birer fabrikatör değiliz. 100 metre kare dükkanın 2 milyon-2 milyon 200 bin lira gibi bir bedelle iki yıl içerisinde ödenmesi isteniliyor. Bizim bu bedeli sanayi esnafı olarak ödememiz asla mümkün değildir çünkü aylık ödemelerimizin 60-70 bin lira bantları olacağı söyleniyor. Bugün 10-15 bin lira aylık kazançlarımıza şükür derken bu paraları bizim ödememiz asla mümkün değil. Bu çıkan fiyatlar yine cebinde parası olan yurt dışı kaynaklı, Aksaray’da ikamet eden veya çarşıda sarraf olarak tarif ettiğimiz veya üst makam mevki olarak gördüğümüz Aksaray grubundaki bazı vatandaşlara yarayacağını düşünüyoruz. Daha önceki yapılan projedeki ile şu an yapılan proje arasındaki fiyat farkı neredeyse tam 17 katına ulaşmış durumda. Biz bu paraları ne ödeyebiliriz ne ödeme durumumuz var böyle bir rakam sanayi esnafından istenilmesi şu anda esnaf olarak şok içerisindeyiz."

"17 KATINA ÇIKARTILMAZ BİZ DE BU ÜLKENİN VATANDAŞIYIZ"

Sanayi esnafı Durmuş Çetinkaya şunları söyledi:

"Mağdur olan bir türlü alamayan 250 arkadaşı geçmez ama 800 iş yeri yapılmak isteniyor. Bu 800 iş yerini ne yapacaksın fazlalığı ne yapacaksın? Şu anda ihtiyaç fazlası var zaten sanayimiz yeni yapıldı. 1600 işyeri var şu anda ama şu anki fiyatlar nerdeyse 17 katı. 100 metre dükkanın maliyeti 2022'de nakit ödeyen arkadaşlarımız en yüksek en iyi yerden kura çekip en yüksek aldığı fiyat 150 bin lirayı geçmedi ama bugün o dükkan 2 milyon. İçinden küçük esnaf çıkabilir mi? 'biz getirdik siz almadınız' diyorlar kısaca. Bu sanayinin 2002'de borcu ödendi. 2002 yılında Örnek Sanayi'de 310 dükkan var. Bu sanayinin 2002'de borçlarımızı ödedik, tapumuzu aldık iş yeri ruhsatlı. 2012 de Nevzat Palta buraya TOKİ eliyle kentsel dönüşüm yapmaya kalktığında kendisine söyledim '10 yıllık bir sanayinin Türkiye’nin hangi ilinde var böyle bir uygulama?' O zamanlardan başladılar bugünkü getirdikleri şu görüntü bilerek ve bilinçli hazırlandı. Biz haklıyız, biz demiyoruz ki bize bedava verilsin işyeri ama bir yıl önceki maliyeti de 17 katına çıkarılmaz. Biz bir de bu ülkenin vatandaşıyız esnafıyız hakkımızda arıyoruz."

"KENTSEL DÖNÜŞÜMLER ADI ALTINDA BURADAKİ ARAZİYE ÇÖKMEK HİÇ UYGUN DEĞİL "

Sanayi esnafı Hasan Övünç şunları söyledi:

"Kentsel dönüşüm sanayiden mi başlar, barınma alanlarından mı başlar. İnsanlar gelip sanayi sitelerinde yatmıyorlar geceleri, deprem olduğu anda biz zaten üç saniyede dışarı çıkıyoruz. Barınma alanlarından başlar kentsel dönüşümler beyefendiler. Kentsel dönüşümler adı altında buradaki araziye çökmek hiç uygun değil. Burada Tacin havzasındaki belediyenin arazilerini, devlet arazileriyle birlikte katacaklar ve büyük bir rant oluşacak. Bu inkâr edilemez bir şey. Burada bizi düşünmüş olsalardı 6 yıldır peşlerinde gezdirmezlerdi. Şu anki fiyatlar 15 bin lira. Yazıklar olsun! 3 bin lira maliyeti var bir duvarı üç kişiye satıyorsunuz vicdansızlar. Prefabrik konutları yapıyorsunuz bir duvarı üç kişiye satıyorsunuz üzerini de kapatmışlar sacla al sana metre karesi 15 bin lira bedel. Villa mı yapıyorsunuz siz? En yüksek yerlerde Marmaris’te Bodrum'da villa mı yapıyorsunuz? Biz istihdam sağlayacağız yanımızda çocuklar yetişecek, bu ülkeye katkı sağlayacak, dertleri ne bunların doymadı mı bunlar? Yeter artık bıktık ama seçime 2 ay kaldı hesaplaşacağız. Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum."

"BU KADAR ESNAF NE YAPACAK DİYE KİMSE OTURUP DÜŞÜNMEDİ"

CHP Milletvekili aday adayı Ali Abbas Ertürk, esnafın sorunlarını dinlendikten sonra şu açıklamada bulundu:

"2014 yılında gömleğin düğmeleri en baştan yanlış iliklenerek geldi. İl Başkanı olduktan sonra üç sene önce sanayiye geldik belediye başkanına çağrı yaptık. Makam odasının kapısını kapatıp 'bu TOKİ'nin işi benim değil' diyerek bu işin içerisinden çıkamazsın ve bu üç yılda da hiç bir şey yapılmadı. Dükkanı olanlarda o kırık dökük dükkanlara gitti. Zannetmeyin ki dükkan alanların dükkanları böyle çok güzel, kullanışlı falan değil. Dükkanı olmayanlar da kaderine terk edildi. Birçok arkadaşımız belediye başkanından randevu istiyor çözüm istiyor ve hiçbir yetkili, ilimizin hiçbir yetkilisi demedi, 'bizim yeni sanayide dükkanımız yok eski sanayide belediye meclisinden karar aldınız, kasımda boşaltacağız.' diye. Peki bu kadar esnaf ne yapacak diye kimse oturup düşünmedi. Bu olay bir süreç yanlışıydı. 

"BU FARK ENFLASYONLA AÇIKLANAMAZ"

2017'de 100 metrekare için 110 bin liraya yazıldıysa, 2023 yılında fiyatlar 2,5 milyona dayanmışsa bu enflasyonla açıklanamaz. TÜİK’in o uydurma rakamlarıyla da açıklanmıyor çünkü TÜİK’in o uydurma rakamlarını baz alsak yine bu sayılara ulaşamıyoruz. Bu vicdanla açıklanamaz, insanlıkla, emekçiye destekle açıklanamaz. Bu resmen sanayi esnafını ezmek ne haliniz varsa görün demek. Onları yalnız bırakmaktır, bir başına çaresiz bırakmaktır. Bu esnafımızı burada çaresiz, yalnız bırakanların hesabını sormak bizim boynumuzun borcu. Kentsel dönüşüm yapıyor, kentsel dönüşümü yapın geç kaldınız diyen biziz. 20 yıldır biz muhalefetiz şimdi kentsel dönüşüme itiraz ediyorsunuz adamın piyasa değeri 2 milyon olan arsasına 150 bin lira verirsen itiraz ederiz. Vatandaşın hakkını korumak bizim görevimiz. Yıkmayın demiyoruz, yapmayın demiyoruz hatta hızlı davranın boşaltın insanları bir kişinin canı burnu kanamasın diyoruz. Ama 'burası yıkılıyor biz kentsel dönüşüm yapacağız 10 liralık malı 1 liraya alalım muhalefet sussun. Kusura bakmayın arkadaşlar burada herhangi bir vatandaşımızın Aksaray’da 430 bin hemşehrimizin herhangi birinin hakkına tecavüz olursa, bizi karşınızda bulursunuz. Sakın buradan siyasi algı yapmayın."

 

 

Kaynak: anka