İSİMSİZ KAHRAMANLAR...

Ülkemiz jeolojik yapısı itibariyle deprem riskinin yüksek olduğu bir coğrafi konumda bulunmaktadır. Tarih boyunca gerçekleşen yıkıcı depremlerde ciddi can ve mal kayıplarının yaşandığı bu coğrafyada gelecekte de bu depremlerin tekrarlanacağı bilimsel şüphe götürmez bir gerçektir. Bu noktada Deprem afetinin insana ve topluma vereceği zararlara karşı korunma ve tedbir alma hem insani hem de ekonomik boyutlarıyla önem kazanan bir konu olmaktadır. Bu konuda ise resmi kurumlar kadar sivil toplum kuruluşlarına hatta bireylere ciddi görevler düşmektedir.

Bu projede; Yakın zamanda ciddi depremler yaşamış yerleşim yerlerinde ikame eden  18 -25 yaş arası 75 gence, deprem  ve depremden korunma konusunda eğitimler verilmesi ve bu suretle bilinçlenme sağlanması aynı zamanda bu bilinçli kitleden yakın çevre kitleye yayılacak bir duyarlılık ortamının yaratılması amaçlanmaktadır.

Proje sosyal sorumluluk/deprem korunması ve Medya iletişim /gençlik bilgilendirmesi temaları  doğrultusunda geliştirilen bir çalışma olup; Birinci derece deprem kuşağında bulunan ve geçmiş/ yakın zamanda gerçekleşen depremlerde ciddi can ve mal kayıplarının Simav (Kütahya), Erciş (Van) ve Gediz (Kütahya) de gerçekleştirilecektir.

Bu kapsamda yukarıda belirtilen illerden Valilik ve Kaymakamlık kanallarıyla seçilecek, her ilçeden 25 olmak üzere toplamda 75 gence, Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübünün eğitimli 23 üyesi tarafından, deprem,  depremden korunma, ilkyardım ve hafif arama kurtarma konularında eğitimler verilecektir. Bu eğitimlerin, aynı zamanda –eğitim alan bu gençlerin de katkı ve desteğiyle-orta ve uzun vadede Arama ve Kurtarma Müdahale Ekiblerinin oluşmasına temel sağlaması planlanmaktadır. Sözlü, görsel ve uygulamalı öğretim metotlarının kullanılacağı bu eğitimler, daha önceden belirlenmiş derslik ve kamp alanlarında gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda açılacak standartlarla yerel halka çeşitli yazılı ve görsel materyallerle bilgilendirmeler yapılacak, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde gerçekleştirilecek panel ve sergi ile kalıcılık sağlanacaktır.

Proje bir Ulusal gençlik projesi olup hazırlık ve uygulama aşamasıyla birlikte 162 gün sürecektir.

PROJE SAHİBİ: DPÜ ARAMA KURTARMA KULÜBÜ

PROJE EKİBİ

PROJE YASAL TEMSİLCİSİ: PROF.DR.KAAN ERARSLAN

PROJE KOÇU:DOÇ.DR. HAKAN AYKUL

PROJE EĞİTİCİ EĞİTMENİ:MEHMET METE ÇETİNKAYA

PROJELİDERİ : MEHMET METE ÇETİNKAYA

PROJE İLETİŞİM SORUMLUSU:SILA BİLEN

VE 21 GÖNÜLLÜ DPÜ AKUK ÜYESİ

Proje kapsamında 30.07.2012 tarihinde Kütahya’nın Simav ilçesinde Kütahya UMKE’ nin de desteği ile 6 günlük eğitim programı başlamıştır. Dumlupınar Üniversitesi Arama Kurtarma Kulübü’ nün yürütmekte olduğu proje de amaç: bölgede hafif arama kurtarma ekibi kurmak ve olası bir afette ilk müdahaleyi yapabilecek ekibi oluşturulmaktır. Simav Belediyesi ve Simav Kaymakamlığının da desteklediği projede toplamda 30 gönüllüye eğitimler devam etmektedir.Proje destekçilerimiz olan Kütahya UMKE ve AFAD’ a teşekkür ederiz.