Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, mazot fiyatlarındaki artışın çiftçileri olumsuz etkilediğini belirterek, kendilerine hükümetin daha fazla destek vermesi gerektiğini söyledi.

Sivas Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, bugün yaptığı açıklamada son bir yılda mazota yapılan yüzde 111’lik artışın üreticileri zor durumda bıraktığını ve verilen desteklerin arttırılması gerektiği çağrısında bulundu. Şimşek, "Çiftçilerimiz bu yıl bir taraftan tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederken, diğer taraftan da ülkemiz için üretim yapmaya çalışıyor" dedi.

“ÇİFTÇİ BU MAZOT FİYATIYLA TARLASINI NASIL SÜRECEK?”

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek’in açıklaması şöyle:

"İklim değişikliği ve kuraklıkla beraber dövizdeki dalgalanmayla ve artan maliyetlerin altında ezildiklerini ifade eden çiftçilerimiz, çiftçilikten vazgeçildiğini söylüyor. Çiftçi, girdi fiyatından, tüketici ise artan fiyattan şikayetçi ama arada ithalatçı ve vurguncu kazanıyor. Çiftçiyi ekime yöneltecek acil destek paketleri açıklanmalı. Ülkenin geleceğinde gıda ile ilgili yaşanacak krizin önüne geçin. Çiftçilerimiz artan girdi maliyetleri ile çiftçiliğe nasıl devam edeceğini düşünüyor. Özellikle mazota gelen fiyat artışı üreticiyi çok zor durumda bıraktı. Mazot fiyatları Şubat 2021 tarihinden bugüne yüzde 111 oranında arttığını görüyoruz. Çiftçi bu mazot fiyatıyla tarlasını nasıl sürecek? 

"ÇİFTÇİNİN UMUDU TÜKENDİ.. GÜBRE FİYATLARI HALA YÜKSEK” 

Maliyetlerin altında ezilen çiftçilerimiz geçen dönem kuraklığın da etkisiyle istenilen düzeyde üretim yapamamıştı. Mazota yapılan zamlar ile çiftçinin umudu tükendi. Her geçen gün tarımsal üretimden vazgeçeceklerini söylüyorlar. Üreticilerimizin topraklarını üretim değil, yatırım amacıyla satın almak isteyenlere satmasının önüne geçilmeli. Üretimde olası bir azalma fiyatları da olumsuz etkileyecektir. Gübre fiyatlarında indirim yapıldı ama yine de çiftçimizi memnun etmedi. Bu fiyatlar hala çok yüksek. Çitçimizi üretime yöneltecek desteklerin açıklanması gerekiyor. Destekleme bütçesi, milli gelirin yüzde 1 oranının altına düşmemelidir."

 

Kaynak: anka