Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), ilaç teminindeki sorunların eczanelerden kaynaklanmadığını bildirdi ve "Euro kurunun 14 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan Euro kuru hala 4,5 TL seviyesinde kalmıştır. Ekonomik açıdan çelişkili bu durum; maalesef tüm sektöre dengeleyemeyeceği bir yük getirmektedir" açıklaması yaptı.

TEİS Yönetim Kurulu, ilaç teminindeki sorunların eczanelerden kaynaklanmadığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu sürecin başlıca sebebi; Bakanlığın ilaç fiyatlandırma politikasında izlediği baskılayıcı tutum olmakla birlikte, üretici ve aracı paydaşların işletme maliyetlerini elde ettikleri gelirle karşılayamadıkları noktada üretimden, tedarikten vazgeçmeleridir" denildi.

"İLAÇ FİRMALARI DEVLETE İSKONTO SÖZÜ VERMESİNE RAĞMEN YAPMADI"

TEİS, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılan protokol gereği devlete iskonto yapma sözü vermesine rağmen bu iskontoyu yapmayan ilaç firmalarının ürünlerini dahi; değil kârsız, zararına satmaya devam edip kamu sağlığını her şeyin üstünde tutan biz eczacıların, 2022 yılının şubat ayında ne kadar zam alacağı dahi netleşmemiş ilaçları stok yapıp satmadığımız yönündeki iddiaların akıl ve mantık çerçevesinde izahı bulunmamaktadır" açıklaması yaptı ve şunları aktardı:

"Euro kurunun 14 TL’ye ulaşmış olduğu ekonomik gerçeğine karşın Bakanlık tarafından ilaç fiyatları belirlenirken baz alınan Euro kuru hala 4,5 TL seviyesinde kalmıştır. Ekonomik açıdan çelişkili bu durum; maalesef tüm sektöre dengeleyemeyeceği bir yük getirmektedir. Konuyla ilgili ülkemizin sağlık otoritesinin başında olan Sayın Sağlık Bakanımız 27 Kasım tarihli açıklamasıyla bahse konu ilaç temin sıkıntısının eczanelerle alakalı olmadığının altını çizmiştir.

Üretilen tüm beşerî tıbbi ürünlerin üretim bandından son kullanıcıya kadar nerede olduğu bilgisi, dünyada sadece ülkemizde uygulanan İlaç Takip Sistemi’yle (İTS) anlık olarak takip edilmektedir. Bir ürünün hangi firmanın ya da ecza deposunun stokunda ne kadar süre kaldığı bu sistem ile zaten ortadadır. Sağlık Bakanlığı’nca yapılan incelemelerle de sorunun eczanelerden kaynaklanmadığı bir kez daha ortaya konulmuştur.

İTS’DE UYUMSUZLUK VAR

Kaldı ki piyasada bulunmayan çoğu ilaç, fiyatı 10-50 TL arası olan ilaçlar olup, yapılan denetimlerde stoklandığı değil, takip sisteminden kaynaklı uyumsuzluklar yüzünden, stok hatası nedeniyle eczanelerde varmış gibi göründüğü tespit edilmiştir. Bu sayede İTS’nin Medula Provizyon Sistemi ve Eczane Programları ile uyumsuzluk sorununun çözümü ve fiili stoklarla İTS’deki kayıtların uyumlu hale getirilmesi için bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu da tüm kamuoyunun gözleri önüne serilmiştir.

Halkın birincil sağlık danışmanı olan biz eczacılar; kamu sağlığını her şeyin üstünde tuttuğumuzu ve hiçbir hastamızın tedavisinin bu ve benzeri sorunlar sebebiyle yarım kalmasına izin vermediğimizi bir kez daha altını çizerek vurgulamak istiyor; İTS’nin diğer sistemlerle yaşadığı uyum sorununun çözülerek eczacıların bu gibi asılsız ithamlarla muhatap kalmaması için yetkililerin gerekli düzenlemeleri ivedilikle yapmalarını talep ediyoruz."

 

Kaynak: anka