Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi ve Jeoloji Mühendisler Odası Adana Şubesi’nin genel kurullarına katıldı. Karalar, "Ben, odalarla iş birliğini çok önemsiyorum. Kent için yaptığımız işleri birlikte yapıyoruz. Birlikte yaptığımız yeni plan, Adana’nın şehircilik açısından kötüye gitmesini engelleyebilir. Adana’da bu konuda geçmişte olan olmuş. Bundan sonra oluşabilecek hasarları en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu konuda birlikte çalışıyoruz. Biz, doğduğumuzdan bu yana demokrasi mücadelesi veriyoruz" dedi.

Genel kurullarda başkan adaylarına, oda yöneticilerine ve üyelere başarı dileğinde bulunan Başkan Zeydan Karalar, konuşmalarında meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, demokratik kitle örgütlerinin demokrasi ve insan hakları mücadelesinde çok önemli yeri ve görevi bulunduğunu söyledi.

"KÜÇÜK AYRILIKLAR BİRLİKTE HAREKET ETMEMEZİ ENGELLEMEMELİ"

Mühendis olması dolayısıyla konuşmalarında katılımcılara “meslektaşlarım” diye hitap eden Zeydan Karalar, “Kongrelerinizin başarılı geçmesini diliyorum. Bizim gibi düşünen, ilerici, demokrat, demokrasi isteyen, insan haklarını önemseyenlerin, başka bir şey düşünmeden ortak paydada birleşmesi ve geçmişte yapılan yanlışları tekrarlamadan birbirini desteklemesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Biz, 80 sonrası küçük ayrıntılarla birbirimizden ayrılmış meslek ve insan gruplarıyız. Geriye bakıp düşündüğümüzde doğru yapılmadığını anlıyoruz” dedi.

"YÖNETİCİLERİN KARŞISINDA DEMOKRATİK DİRENÇ OLMAZSA İŞLER SARPA SARIYOR"

Demokrasi denilen olgunun herkesin kafasına göre yorumlayacağı bir yönetim ve düşünce şekli olmadığını belirten Karalar, şunları söyledi:

"Yöneticilerin karşısında bir direnç, bir regülatör olmazsa bir süre sonra demokrasiden uzaklaşılabiliyor. O yüzden odaların, demokratik kitle örgütlerinin güçlü olmasını önemsiyorum. Kendimi de içine koyarak söylüyorum; yönetici üst üste seçildikten bir süre sonra kendisini başka bir moda sokuyor, her söylediğinin doğru olduğunu düşünmeye başlıyor. Bunun sonucunda yanlış kararlar veriyor. Böyle durumlarda onu durduran bir mekanizma olmazsa işler kötüye gidiyor. Odaların, demokratik kitle örgütlerinin, esnaf odalarının, toplumsal muhalefetin güçlü olduğu dönemlerde, yöneticiler bu kadar çok yanlış karar alamazdı. Çünkü halkın, ülkenin aleyhine bir karar oluşabileceği zaman, yöneticiler karşıda bir direnç olduğunu bilirlerdi. Onun için bir ortak paydada buluşup, birlikteliğin gücünü ve kapsamını artırma konusunda üzerimize düşeni yapmak zorundayız."

"KÜRESEL DOĞA FELAKETİNİ ÖNLEMEK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin çok iyi işlere imza attığını belirten Karalar, “Ben sizleri takip ediyorum ve bazı toplantı ve panellerinize katıldım. Güçlü olduğunuz zaman çevreyle ilgili duyarlılık artıyor. Sizlerin uyarı ve çalışmalarınızla para kazanma harsı uğruna çevrenin zarara uğratılması, doğanın hiçe sayılması engellenebilir. Ne yazık ki vahşi kapitalizm gözünü karartıp dünyanın geleceğini tehlikeye atmış durumda. Umarım bu süreci hep birlikte geri çevirebiliriz. Dünyamız doğal açıdan bir felakete doğru gidiyor. 50 yıl sonra dünyada yaşayacak nesil çok büyük tehlike altında. Bunu önlemek için bütün kurum ve kuruluşlarla hemen şimdi birlikte çalışmaya ve iş birliği yapmaya başlamalıyız" dedi.

“ÖMRÜMÜZ BOYUNCA VERDİĞİMİZ DEMOKRASİ MÜCADELEMİZ BAŞARIYA ULAŞACAK”

Meslek odalarıyla birlikte çalıştıklarını ve onlarla birlikte yürümekten son derece mutlu olduklarını belirten Karalar, sözlerini şöyle tamamladı:

“Benim, TMMOB’ne bağlı meslek odalarıyla, yönetici ve üyeleriyle aram her zaman iyi olmuştur. Buna rağmen odaların, doğası gereği beni de eleştirdikleri zamanlar oluyor. Bu da son derece doğal bir durum. Biz, odalarla konuşarak, istişare ederek yürümeye her zaman sıcak baktık ve bunun gereklerini yerine getiriyoruz. Ben, odalarla iş birliğini çok önemsiyorum. Kent için yaptığımız işleri birlikte yapıyoruz. Birlikte yaptığımız yeni plan, Adana’nın şehircilik açısından kötüye gitmesini engelleyebilir. Adana’da bu konuda geçmişte olan olmuş. Bundan sonra oluşabilecek hasarları en aza indirmeye çalışıyoruz. Bu konuda birlikte çalışıyoruz. Biz, doğduğumuzdan bu yana demokrasi mücadelesi veriyoruz. Mücadelemiz devam ediyor. Umarım bu mücadelemiz başarıya ulaşır ve birlikte rahat ederiz. Günlük yaşantılarımız, ailelerimiz elbette çok önemli ama memleket sorunlarını da asla göz ardı etmeden, arka plana atmadan ülkenin sorunlarıyla ilgili aydın olmanın gereğini yerine getirmemiz lazım.”

Kaynak: anka