MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde eğitim gören yaklaşık 600 yüksekokul öğrencisi için, öğrenci yurdunun acil olarak yapılması gerektiğini belirten Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli “Bodrum’da öğrencilerimizin, yükseköğretim gören öğrencilerimizin kalabileceği özel ya da bir devlet yurdu yok. Yurt için üniversitemiz arazisinde gerekli yeri ayırdık, projesi de hazır. Şimdi yurdun yapılması için destek bekliyoruz” dedi.

Prof.Dr. Kuleli, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ilçedeki öğrencilerin yurt sorunu için yaptıkları girişimleri anlattı. Bodrum Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli şunları söyledi:

"YURDUN YERİNİ VE PROJESİNİ HAZIRLADIK, DESTEK BEKLİYORUZ"

“Bodrum’da öğrencilerimizin, yükseköğrenim gören öğrencilerimizin kalabileceği özel ya da bir devlet yurdu yok. Yurt için üniversitemiz arazisinde gerekli yeri ayırdık, projesi de hazır. Şimdi yurdun yapılması için destek bekliyoruz. Bu geçmişte de böyleydi. Şimdi uzunca bir uzaktan eğitimden sonra yüz yüze eğitime geçme kararı verildi. Burada şu anda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin Bodrum Ortakent Kampüsü’nde iki tane akademik birim var. Bir tanesi Güzel Sanatlar Fakültesi, bir tanesi de Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu. Biz Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak yüz yüze eğitime geçme kararı aldık. Güzel Sanatlar Fakültesi ise 1 Kasım’dan sonra yüz yüze eğitime geçme kararı aldı. Yani şu anda uzaktan eğitim yapılıyor.

Bizim öğrencilerimiz meslek yüksekokulunu kazandıktan sonra kendileri ile biz birebir temasa geçerek Bodrum’da daha önceki yıllarda olduğu gibi Ortakent bölgesinde öğrencilerin kalabileceği kışın apart otele ya da öğrenci yurdu gibi bir yere dönüştürülen yerler var, gittik bunların sahipleri ile tek tek görüştük. Muhtarlarımızla toplantı yaptık ve öğrencilerimiz daha buraya gelmeden önce onların kalabilecekleri potansiyel yerleri ayarladık. Dolayısıyla öğrencilerimiz buraya geldiklerinde yani ders başı yapmak için geldiklerinde zaten birçokları kalacak yerlerini ayarlamış durumdaydı. Tabi bu geçmiş yıllarda da bu şekilde yapılıyordu.

"KALICI ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"

Tabii bu bir kalıcı çözüm mü? Tabi biz bunun çözüm olduğunu düşünmedik. Çünkü burada artık yurt kaçınılmaz bir olaydı. Fakat yurt yapacak olan kurumlarında belli kriterleri var. İşte öğrenci sayısının belli bir rakamda olması gibi vs. Dolayısıyla biz alternatif arayışına girdik. Peki yurt nerede yapılır, nasıl yapılır, hangi kurum tarafından yapılır? Dolayısıyla şunu bulduk, bu görmüş olduğunuz Bodrum Ortakent kampüsünde üniversitemize tahsis edilmiş oldukça büyük bir alan var, arazi var. Rektörlüğümüzle yaptığımız çalışmalar neticesinde bu arazinin hangi bölümüne yurt yapılabileceği imar planlarında işaretlendi. Dolayısıyla da Kredi Yurtlar Kurumu’na ve Bodrum Belediyesi’ne bu yurt yapılabilecek alanlar tebliğ edildi. Yani ‘buyrun, gelin yurt yapın’ denildi. Yani yap işlet devret formülü ile olabilir veya hazine kendisi yapabilir veya Kredi Yurtlar Kurumu.

"BU YIL İÇİN SORUNU ÇÖZMÜŞ OLDUK"

Şu anda Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrencilerimizin kalma problemi yok. Ödeme problemi olan öğrencilerimiz varsa bunları devletin tahsis etmiş olduğu misafirhanelere ve uygulama otellerine geçiriyoruz. Ödeme sorunu olmayanları ya da yurt koşullarında yaşamak istemeyen öğrencilerimiz de zaten kalacak yerlerini çoktan bulmuş durumdalar. Fakat şu anda mesela Turgutreis Uygulama Oteli’nde 150 yatak kapasitesi var. Bizim Bodrum Denizcilik bölümünden yaklaşık 40 öğrenciyi oraya yönlendirdik. Yani 110 yatak boş ve şu anda Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni kazanan öğrencileri 97 tane öğrenci henüz daha yüz yüze eğitim için Bodrum’a gelmediler. Ama gelirlerse kalacak yer problemleri yok. Yani onlar Turgutreisteki Uygulama Oteli’ne, Öğretmenevine ve diğer tüm kurumların misafirhanelerine yerleştirilecek ve buralar şu anda öğrencilerini bekliyor. Kaymakamlığımız öğrencilerimizi mağdur etmeyecek şekilde konaklama, kalma problemini çözmüş durumda. Tabi burada işin büyük bir kısmı yerel yönetimlere, belediyelere düşüyor.”

Kaynak: anka