MEHMET YAZICI

Yüksek Hakem Kurulu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) daimi işçi kadrosuna geçen bin 300 sağlık çalışanını ilgilendiren toplu sözleşmeyle ilgili kararını verdi. Sağlık-İş Samsun Şube Başkanı İrfan Kalyoncu, sözleşmenin haftaya imzalanacağını söyledi.

OMÜ yönetimi ile TÜRK-İŞ'e bağlı Sağlık-İş arasında sürdürülürken arabulucuya giden, ancak anlaşma sağlanamayınca Yüksek Hakem Kurulu'na havale edilen toplu sözleşme nihayet tamamlandı. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan işçi kadrosuna geçen bin 300 kadar işçinin beklediği toplu sözleşmeyle ilgili konuşan Sağlık-İş Samsun Şube Başkan İrfan Kalyoncu, OMÜ yönetimi tarafından kısıtlanmak istenen, geriye götürülmek istenen maddelerin neredeyse tamamının Hakem Heyeti tarafından hak kaybı olmadan sonuçlandığını kaydetti.

Başkan Kalyoncu şunları söyle devam etti: “Hakem Kurulu, OMÜ yönetiminin, rektörlüğün, hak kaybına sebebiyet vermek için uğraştığı maddeleri kabul etmeyerek çalışanların hak kaybını engelledi. Ancak mevcut alınan ikramiye ve sosyal yardımları sabit tutarak arttırma yoluna da gitmedi. Bunu yaparken Rektörlüğün sosyal yardımları düşürme kararanı da yine çalışanlarımızın lehine reddetti. Kırk saatlik haftalık çalışmayı onaylayarak yine işçilerin lehine bir karar verdi. 45 günlük kıdem tazminatını onayladı. Yüzdelik zamlarda ilk altı ay yüzde 6 artı enflasyon, ikinci, üçüncü ve dördüncü aylarda ise yüzde 4 artı enflasyon maddeleri kabul edildi."

ESKİSİNDEN BİRAZ DAHA İYİ

Öte yandan Hakem Kurulu tarafından karar altına alınan sözleşmedeki hakların TÜRK-İŞ'in diğer kamu çalışanları adına imzalamış olduğu Kamu Çerçeve Protokolü’ndeki haklardan düşük olduğunu belirten Kalyoncu, "Yüksek Hakem Kurulu, ilk kararında sözleşmedeki eylül ikramiyesini 30 gün olarak onayladı. Daha sonra işveren sendikası 'sehven yazılmıştır' diye itiraz etti. Hakem Kurulu da belki de tarihinde ilk defa ek karar yayınlayarak eylül ikramiyesini düzelterek eski haline, yani 17 güne düşürerek bize göre çalışanlarımızın 13 günlük bir hak kaybına neden oldu. Buna itirazımızı sözel olarak bildirdik ancak kabul edilmedi. Dava yolunu tercih edeceğiz ancak sözleşme süresi uzamasın, işçilerimiz daha fazla mağdur olmasın diyerek gelecek haftaki görüşmelerimizden sonra sözleşmemizi imzalayacağız" diye konuştu.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Başkan Kalyoncu, sözleşme metninin tamamının imzalanmasının ardından konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapacağını bildirdi. Bu arada OMÜ Rektörlüğü’ne ek protokol imzalama taleplerinin de olduğunu belirten Kalyonca, " Sözün özü, o kadar mücadelemize rağmen sendikanın memnun olmadığı, işçinin memnun olmadığı ve işverenin hiç memnun olmadığı bir sözleşmeye mahkum kalınmış, kamu çerçevedeki taban ücretin uygulanması noktasında da ayrı bir mücadele devam etmektedir. Sözleşme imzalanmasından sonra geniş toplantı yapılarak süreç herkesle paylaşılacaktır" dedi.

Kaynak: anka