Dünya Engelliler Günü’nde yazdığı birkaç cümle ile yaşandıkları sıkıntıları anlatan Serebral Parsili Cüneyt Çetin, insanların yolda yürürken kendilerini gördüklerinde korkmalarının üzüntü verici olduğunu belirtti. Hatice Kübra Acar ise "Edirne’de yolların biraz daha düz olmasını çok isterdim. Kaç kere düştüğüm oldu. ETUS’taki bazı şoförlerin biraz daha engellilere saygılı olmasını isterdim" dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Edirne Engelli Gönülleri Derneği’nde bir araya gelen engelliler, yaşadıkları sıkıntıları anlatarak insanca ve hakça yaşam istediklerini dile getirdi.

Dernek Başkanı Serpil Erkenciler, yaşadıkları sorunların değişmediğini,10 yıl önce ne sorun yaşıyorlarsa bugün hala aynı sorunları yaşadıkların belirtti. Erkenciler, herkesin günlük yaşantısında mutlaka engelli bireylerle karşılaştığını belirterek, “Yanımızdan gelip geçiyorsunuz. Nasıl bir mücadele ve psikolojik savaş içinde olduğumuzu düşünmüyorsunuz. Eşit bireyler olarak var olma mücadelemizin farkına varmıyorsunuz. Bizler, sadece engellerimizden ibaret değiliz. Engellerimizden önce kimliğimiz, kişiliğimiz, yapabildiklerimiz var” diye konuştu.

Yaşam mücadelelerinde nelerle karşılaştıklarını ve neler yaşadıklarını özetleyen Erkenciler, “Kullanamadığımız kaldırımlar, erişemediğimiz binalar, ulaşım, eğitim, sağlık, istihdam, yanlış ve uygulanmayan yasalar da her daim önümüzde engel. Velhasıl say say bitmiyor. Önümüze çıkan engelleri sabrederek, azmederek aşmaktan başka çaremiz kalmıyor. Haklarımız, bireyin insaf, vicdan ve sevgisine bırakılmamalı. Sevgi her engeli aşmaz. Birbirimize daha saygılı olma zamanlarını çoktan geçtik. Sosyal ve bağımsız yaşama ulaşmamız bu kadar zor olmamalı. Artık çözümlere ve yaptırımlara odaklanmalıyız. Çıkarılan yasaların eksiksiz olarak uygulanması ve yaptırımların yerine getirilmesi sorunlarımızı bitirmeyebilir ama en aza indirebilir. Toplum ve sosyal devlet bu bilinçte olduğu sürece hep birlikte eşit bireyler olarak engelsiz yaşayabiliriz. Bazen anlatmak yetmiyor, duygular ifade edilmiyor; ama biliyoruz ki bağımsız yaşam bizim de hakkımız” dedi.

"ENGELLİ BİR İNSANIM"

34 yaşında olan ve doğuştan istem dışı kas kasılması hastalığı bulunan Serebral Palsili Cüneyt Çetin ise kendi yazdığı satırları paylaşarak engelsiz bireylere mesaj verdi. “Engelli bir insanım” diyen Çetin, şunları söyledi:

“Dışarıya çıktığımda benim bazen ister istemez beynimden ellerime gelen kasılmalarım oluyor. Ani panik atak ve ani hareketlerimden dolayı kendimi bazen ister istemez rahatlamak için ellerimi ve başımı sallayarak hareket ettiriyorum. Beni bu sırada gören bazı insanlar benden korkuyor, çekiniyor ve kaçıyorlar. Ben de böyle olunca gerçekten çok üzülüyorum. Beni gördüğünde korkma, beni gördüğünde çekinme, beni gördüğünde sana zarar verecekmişim gibi düşünme, geldiğin yolu değiştirme ve en önemlisi de beni gördüğünde hastayım ya da engelli birisiyim diye bana acıma. Beni küçük görme ve düşün ki ‘başıma böyle bir şey gelirse ne yaparım’. Herkese eşit ve olduğu gibi davran. Senin de başına böyle bir şey geldiği zaman kendine nasıl davranılmasını bekliyorsan karşındakine olması gerektiği gibi davran ve gülümse.”

"ÇOK BASİT ŞEYLER İSTİYORUZ"

Edirne Engelli Gönülleri Derneği Başkan Yardımcısı Mübessel Yolalmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler gününün herkes tarafından bir kutlama günü sanıldığını, sanılanın aksine günün farkındalık günü olduğunu belirterek, “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Aslında farkındalık günü ama maalesef arkadaşlarımız, eşimiz, dostumuz bunu kutlama günü olarak sayıyorlar. Ve kutlama mesajları atıyorlar. Biz, bugünün, insanların farkında olması için kutlanmasını istiyoruz. Bizler, kutlama yapmak değil yaşamak istiyoruz. Çok basit şeyler istiyoruz. Mesela siz merdivenlerin dik olmasını istemiyorsunuz, biz asansör istiyoruz. Sizler yol istiyorsunuz, biz kaldırım ve rampa istiyoruz. Bir de araçların rampaların önüne park etmemesini istiyoruz. Sizler otobüsün dolmamasını istiyorsunuz, biz otobüsün rampasının açılmasını istiyoruz. Çok basit şeyler istiyoruz” dedi.

"YOLLARIN BİRAZ DAHA DÜZ OLMASINI ÇOK İSTERDİM"

24 yaşındaki Hatice Kübra Acar ise Edirne’de yolların kötü olmasına dikkat çekerek toplu ulaşım araçlarının bazılarındaki sürücülerin engelli bireyleri düşünmeden hareket ettiğini belirtti ve “Edirne’de yolların biraz daha düz olmasını çok isterdim. Özellikle Ayşekadın tarafındaki yollar inişli-çıkışlı. Haliyle yürürken zorlanıyorum. Kaç kere düştüğüm oldu. Ki yollar düz olduğunda bile düşüyorum ama yollar eğimli, bükümlü olduğunda daha kötü düşüyorum. Ve ETUS’taki bazı şoförlerin biraz daha engellilere saygılı olmasını isterdim. Arabanın kapısını açtığında uzun beklemelerini isterdim. Arabadan inerken kalabalık olduğunda bazı ETUS şoförleri beklemeden gitmeye çalışıyor. Bu olayların daha az yaşanmasını isterdim” diye konuştu.

Kaynak: anka