ALİ GÜRELİ

Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 90'ının yapıldığı Çukurova yöresinde hasada başlayan üreticiler, tarlada kalitesine göre 6-8 lira arasında değişen fiyattan memnun olmadı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ülke genelinde 457 bin dekarda üretimi yapılan ve dekarda 350 ile 500 kilogram verim alınan yer fıstığının, tarlada geçen yılın çok altında alıcı bulduğunu söyledi.

"ÜRETİCİNİN HALİ PERİŞAN"

Tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdi fiyatlarının artmasına karşın geçen yıl tarlada 11-13 TL arasında alıcı bulan yer fıstığının bu hasat döneminde 6-8 TL arasında satıldığını ifade eden Doğan, "Ülke genelindeki üretim oranında ilk sırada bulunan ve 270 bin dekarda üretilen Adana'daki yer fıstığı üreticisinin hali perişan. Üreticilerimiz fiyattan memnun değil. Türkiye genelindeki üretimin yüzde 60'ının karşılandığı kentimizde, üreticilere prim desteği sağlanması gerekir" dedi.

"DESTEK ŞART"

Yer fıstığı üretiminde Osmaniye'nin ise ikinci sırada yer aldığını dile getiren Doğan, "Besin değeri yüksek olan bu ürün, Şırnak'ta 63 bin 150, Antalya'da 14 bin 595, Hatay'da 13 bin 217, Kahramanmaraş'ta da 10 bin 631 dekar alanda üretiliyor. Çukurova genelindeki illerde ülke üretiminin yaklaşık yüzde 90'ı karşılanıyor. Üreticilere destek şart" diye konuştu.

Kaynak: anka