AHMET ÜNSAL

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin davanın ikinci duruşması, yakınlarını faciada kaybeden ailelerin “Adalet” sloganları ile başladı. Avukat Can Atalay, “Eylül’de karar veren Yargıtay’ı Ocak’ta değiştirdiler. Ocak ayında dönen dolabı herkes biliyor. Biz dönen bu oyunu bozacağız” dedi.

Soma faciasına ilişkin davada, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi; aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu beş sanık hakkında 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık hakkında ise 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası kararı vermişti. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında olduğu 37 sanık ise beraat etmişti.

YARGITAY KARARI BOZMUŞTU

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozmuştu. Daire, “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlaması ile yargılanması gerektiğine karar vermişti.

Bozma kararının ardından, yargılama, 13 Nisan’da, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’de yeniden başladı. Şirket yönetim kurulu başkanı Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç tekrar hakim karşısına çıkmıştı.

MADENCİ YAKINLARI ‘ADALET’ SLOGANLARIYLA YÜRÜDÜ

Yeniden başlayan yargılananın ikinci duruşması öncesinde, yakınlarını faciada kaybeden aileler, sivil toplum örgütleri ile birlikte “Adalet” sloganları ile yürüyüş yaptı. Aileler, duruşmanın görüleceği adliye önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya, CHP Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile CHP İl Başkanı Semih Balaban da katıldı. 

“BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ”

Açıklamada, avukat Can Atalay; mücadelelerinin Soma’da adalet sağlanana kadar devam edeceğini dile getirdi. Atalay, şunları söyledi:

“Yedi yıldır olanı olduğu gibi görmemek için olmadık dümen çevirdiler. Türkiye’de en ucuz maliyet kalemi işçi canı. Bu düzen böyle gitmez. İşçilerin canını hiçe sayarak sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede ekmeğini kazanırken işçilerin öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Suçüstü yakalandılar. Avukat arkadaşlarımızı tutukladılar, arkadaşlarımıza ceza verdiler. Bu davayı takip ettikleri için ceza aldılar. Savcılara tekliflerde bulundular. Duruşma salonunda hakim tehdit etti bunlar. Eylül’de karar veren Yargıtay’ı Ocak’ta değiştirdiler. Tezgahın ne kadar, dönen paranın ne kadar büyük olduğuna ve kullanılan paranın ne kadar büyük olduğunu görüyoruz. Bu kanıttır. Ocak ayında dönen dolabı herkes biliyor. Biz dönen bu oyunu bozacağız.”

Öte yandan Adliye’nin çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Duruşma salonuna dönüştürülen konferans salonunun etrafını barikatlarla çeviren polis ekipleri, davayı takip edecek olan aileler ve avukatlara HES kodu sorgulaması yaptı.

Kaynak: anka