HASAN KÜÇÜK

Mersin’in Anamur ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Bayrağımız Kulaçlarla Kıbrıs’a” yüzme maratonu, saat 05:45’te eski bakan Kürşat Tüzmen’in Anamur İskelesi’nden denize atlaması ile başladı. İstanbul Yıldızlar Yüzme Spor Kulübü’nün düzenlediği etkinlikte; sekiz yüzücünün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 30-35 saatlik yüzme maratonuyla ulaşması bekleniyor.

Eski bakan Kürşat Tüzmen ile birlikte Tarkan Tüzmen, Emre Erdoğan, Özlem Ör, Melike Öztürk, Nilay Erkal, Uğur Çiftçi ve Cem Kani’nin içinde bulunduğu yüzme ekibi, 93 km’lik zorlu parkuru aşarak Türk bayrağını 20 Temmuz’da; Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıldönümünde Girne Limanına ulaştırması hedeflendi. 

Anamur İskelesi’nde denize atlamadan önce maratonun amacı hakkında bilgiler veren Tüzmen, Türkiye’nin gerek siyasi gerek ekonomik bir ambargo ile karşı karşıya olduğunu, bu ambargonun sporda da uygulandığını söyledi. Bu nedenle Türkiye’nin, bütün sporcularını olimpiyatlara, dünya yarışmalarına götüremeyen bir ülke konumunda olduğunu söyledi.

“AKDENİZ BİR BARIŞ DENİZİ OLSUN”

Akdeniz’in bir barış denizi olmasını istediklerinin altını çizen ve bunun için kulaç attıklarını da vurgulayan Tüzmen, şunları söyledi:

“Bu bir ultra maratondur. Dünyanın en büyük maratonunu yapıyoruz.  İstanbul Yıldızlar Kulübü Başkanı Mustafa Özer ve arkadaşlarımızın bir arada yaptığı bir çalışmadır. Çılgın projelerdir bunlar, Kıbrıs’tan sonra, 320 kilometrelik bir maratonu, Soçi-Giresun arası tamamladık. Bu da çok zorlu bir müsabakaydı. Şimdi ikincisini ve amacımız da burada, kurumsal hale getirebilmektir. Yani Anamur’dan Girne’ye yüzme seferleri başlasın istiyoruz. Dünyanın en güzel bayrağını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne götüreceğiz. Bazıları pek sevmiyor ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim yavru vatanımızdır. Burası Anavatan, orası yavru vatanımızdır.”

Sabah 05.45’te Anamur İskelesi’nde hazır bulunan Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen ve milli yüzücüler, son hazırlıklarını yaptı. Bakan Tüzmen, Türk Bayrağı’nı Anamur Belediye Başkan Yardımcısı Türkan Kasapoğlu’nun elinden aldı. Diğer yüzücülere de Türk Bayraklarını Başkan Yardımcıları Ahmet Çetin, Mehmet Tuğrul, Mahmut Kara ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hanifi Yurdagül ve Liman Başkanı Ahmet Temen verdi.

Yaklaşık 35 saat sürecek olan parkur öncesi tedbir amaçlı son hazırlıklarını yapan sporcular, muhtemel köpek balıklarının saldırılarını bertaraf etmek için ayak bileklerine manyetik kelepçe taktılar. Sekiz sporcu kesintisiz bir şekilde yüzerek Türk Bayrağı’nı Kıbrıslı yetkililere teslim etmeyi hedefliyor. Maraton boyunca sporcuların kafes olmadan yüzeceği belirtildi. İstanbul Yıldızlar Yüzme Spor Kulübü Başkanı Mustafa Özer tarafından tasarlanan maraton boyunca, sporculara Sahil Güvenlik Komutanlığı gemisi ve güvenlik botları eşlik edecek.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Yüzücülere Bayrak Teslim Edilmesi

* Eski Bakan Kürşat Tüzmen Denize Atlaması

* Sahil Güvenlik

Kaynak: anka