MELİS ANTER

Muğla Yatağan’da, Yeşil Yaşam Derneği üyeleri yapılmak istenen feldispat madeni için Hacıveliler Mahallesi'nde düzenlenen ÇED toplantısını protesto etti. Toplantı öncesinde duyuru yapılmadığını, toplantıya sadece muhtar ve dört maden işçisinin katıldığını söyleyen Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, “ÇED halkın bilgilendirme toplantısıdır. Hani burada halk, köylü nerede, kimi nasıl bilgilendireceksiniz?” dedi.

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı kırsal Hacıveliler Mahallesi sınırları içerisinde maden faaliyeti sürdüren şirket, feldispat maden bölgesini genişletmek amacıyla başvuru yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, burada kurulacak tesis için, dün ÇED bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, Hacıveliler Köyü Muhtarı Yaşar Uysal ve madende çalışan 5 işçi katıldı.

ÇED toplantısının yapılacağını çok geç öğrendiğini belirten Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol ve dernek üyeleri, toplantıya katıldı. Dernek üyeleri, bu toplantının yapılamayacağını, köylünün toplantıdan haberinin olmadığını söyledi.

Çevre ve İl Müdürlüğü yetkililerinin “Burada tek bir kişi dahi olsa ben toplantıyı yapılmış kabul ederim” yanıtı üzerine çevreciler ve bazı köylüler yanlarında getirdikleri düdükleri çalarak ve alkışlarla protesto ettiler.

"BOŞ SANDALYELERLE Mİ TOPLANTI YAPACAKSINIZ?"

Dernek Başkanı Kazım Erol “Bu toplantının yapılacağından haberimiz olmadı, çünkü muhtar hiçbir köylüye ve bize bu konuda bilgi vermedi. Siz boş sandalyelerle mi toplantı yapacaksınız. Burada bir hukuksuzluk yaratıyorsunuz. Çünkü ÇED halkın bilgilendirme toplantısıdır, hani burada halk, köylü nerede kimi nasıl bilgilendireceksiniz, toplantıyı erteleyin yapılacağı günü ve saati bildirin herkes ona göre gelsin. Yoksa bir muhtar 4 işçi ile toplantıyı yapmış gibi karar almanızı hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hem de bölge idare mahkemesine taşıyacağız. Böyle hukuksuzluk böyle rezalet olmaz” dedi.

Çevre ve İl Müdürlüğü yetkililerinin toplantı yapılmış gibi tutanak tuttuğunu belirten Erol “Biz de toplantının yapılamayacağını fotoğraf video ve belgelerle tutanak hazırlayıp ilgili yasal işlemi başlattık. Kimi nasıl kandırıyorlar. Eğer hukuk varsa kanun varsa bu toplantı halkın köylünün katılımı olmadığı için yapılmış olarak kabul edilemez, yasal haklarımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

 

Kaynak: anka