MELİS ANTER 

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yıllardır Yatağan Termik Santrali ve bölgedeki kömür ocaklarının köylere, doğa ve çevreye verdiği zararla mücadele eden Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, aleyhinde 1 milyon TL'lik tazminat davası açıldığını söyledi. Erol, “Köyümüzü insanımızı doğamızı ve tarihimizi korumaya çalışıyoruz. 1 milyon değil 100 milyon TL'lik davalarla bizi yıldıramazlar. Gelecek kuşakların yaşam hakkı için sonuna kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Muğla’nın Yatağan ilçesinde yaklaşık 25 yıldır Yatağan Termik Santrali ve santrale ait kömür ve maden ocakları ile mücadele eden, Yatağan Yeşil Yaşam Derneği’nin Başkanı ve Kurucusu Kazım Erol hakkında Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. tarafından Yatağan mahkemelerinde hakkında 1 milyon TL'lik tazminat davası açıldığını söyledi.

"YÜZLERCE YILLIK TARİHİ KÖYLERİ VE DOĞAYI KATLETTİLER"

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.’nin ticari itibarının zedelendiğini öne sürerek hakkında dava açıldığını öğrenen Kazım Erol, kendisine ait sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşım, mesaj ve videolarla santralin itibarının zedelendiğinin iddia edildiğini ve termik santrale karşı mücadelelerinde şirketin kendisini korkutup sindirmeyi amaçladığını belirterek "Gelecek kuşakların yaşam hakkı için sonuna kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.

Yaklaşık 40 yıldır ilçede faaliyet gösteren Yatağan Termik Enerji şirketi, 2014 yılında kamudan özel sektöre satıldı. 40 yıldır bölgede hava, toprak ve su kirliliğine neden olduğu yönünde sıkça eleştirilen şirket, işlettiği kömür ocakları ile birçok köyün boşalmasına neden oldu. Şirket bölgedeki çok sayıda antik kente ve kültür varlığına zarar vermekle de eleştiriliyor. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, termik şirketin yol açtığı çevre, tarım ve kültürel sorunlara karşı birçok dava açtı.

Yatağan Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada şirket, Kazım Erol'un sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla ticari itibarını zedelediğini ileri sürdü. Erol'un kendilerini "Kasti olarak sistematik bir şekilde itibarsızlaştırmaya çalıştığını" iddia eden şirketin, Erol hakkında 1 milyon TL'lik dava açmasına neden olan sosyal medya paylaşımlarında çevre kirliliğine, tarihi alanların zarar görmesine, yerinden edilen köylülere dikkat çekiliyor. 

"BİZİ YILDIRAMAZLAR"

Kazım Erol ise yaptığı açıklamada, “Bizim köylümüzün, doğamızın, tarihi alanlarımızın ve verimli ormanlarımızın, zeytinliklerimizin yok olmasına neden olan şirket ile ilgili açtığımız davalar hala sürüyor. Köyümüzü insanımızı doğamızı ve tarihimizi korumaya çalışıyoruz. 1 milyon değil 100 milyon TL'lik davalarla bizi yıldıramazlar. Gelecek kuşakların yaşam hakkı için sonuna kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

Kaynak: anka