NEDİM GÜLER

“Tarihçilerin kutbu” olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık’ın sözleriyle gündeme gelen, Osmanlı’nın devlet olmasında önemli yer tutan tarihi Yalova’daki Çobankale’deki arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Dört yıldır süren çalışmalarda bulunan eserler kazı evinde bir araya getiriliyor.

Türk tarihi açısından önemli yer tutan bölgelerden bir tanesi olan Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan Çobankale’de arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Seçkin başkanlığında sürdürülen çalışmalar tarihe ışık tutuyor.

“TÜRK VE DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Çobankale’nin Türk ve dünya tarihinde önemli bir yeri olduğunu belirten kazı başkanı Selçuk Seçkin, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Şu an üç dört yıllık süreçte önemli bulgular, önemli buluntular elde ettik. Kazı evinde tümleme ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2021 yılında kurulan Yalova Müzesi’nde teşhir edilecek çok önemli buluntular bu kazı sonucunda ortaya çıktı.

Çobankale’nin önemi büyük, Türk ve dünya tarihi açısından çok önemli bir yapı. Yalakdere Vadisi, Roma, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve Osmanlı döneminde kullanılan İstanbul-İznik yolunun ve buradan İstanbul’u Batı Anadolu’ya bağlayan en önemli güzergâh. Çobankale, bu güzergahın düğüm noktasında yer alıyor. Dünya tarihi açısından önemi şu; Haçlı kuvvetleri 1. Haçlı Seferi’nde Hersek kıyılarına geldiği vakit buradan Selçuklu toprağı olan İznik’e doğru hareket ederken burada Selçukluların mukavemetiyle püskürtülmüş oluyor ve böylece 1. Haçlı Seferi Çobankale sayesinde püskürtüldü. Türk tarihi açısından bakıldığında hep Selçukluların en son İznik’e kadar geldiği söylenir. Aslında 20 yıl kadar Çobankale’de bir Selçuklu hakimiyeti var. Osmanlı’nın devlet olarak kurulduğu yer Çobankale ve çevresi olarak karşımıza çıkıyor. Bu da gerek Türk ve gerekse dünya tarihi açısından önemli bir özelliği Çobankale’nin.”

HASHTAG İŞARETİ BULUNDU

10 ve 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Çobankale’de kazı çalışmalarının 4 yıldır sürdüğünü kaydeden Seçkin, önemli buluntular elde ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kazı sırasında çıkartılan küçük buluntular, çok önemli veriler ortaya koydu. Geçen yıl özellikle tanıtımı yapılan hashtag motifli seramikler, bu bölgede ilk kez karşımıza çıkıyor. Bugün sanal dünyanın vazgeçilmezi olan bu sembolün burada ele geçen seramiklerde dekor olarak kullanılması bizim için sürpriz oldu. Bu yıl ve geçen yıl da çok sayıda seramik bulduk. Bunlar özellikle figürlü kartal motifi en önemli buluntularımızdan birisi. Tabii bunlar çok uzun soluklu çalışmalar. Puzzle gibi düşünün. Bunların eksik parçalarının tamamlanması, çıkan bütün seramikler içinde küçük parçaların bulunması çok uzun zaman gerektiren, sabır gerektiren çalışmalar. Bu konuda uzman ekip arkadaşlarımız var. Bunlar, sürekli çalışmalarını yapıyorlar, çizimlerini fotoğraflamasını tüm teknik ı yapıyorlar. İleriki yıllarda çok daha güzel sonuçlara ulaşacağımızı umuyorum. Kazı alanındaki çalışmalar 4-5 ay sürüyor ama kazı evindeki çalışmalar yıl boyu sürüyor. Yıl boyu süren çalışmalarda tüm bu buluntuların değerlendirilmesi yapılıyor.”

Kazı evinde yapılan çalışmalarda bulunan seramik parçaları aynen puzzle parçaları gibi birleştirilip tarihe kazandırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: anka