RAMİZ KAAN OKTAR

Sakarya’da maske ve mesafe kuralları unutulunca koronavirüs vakaları arttı. 9 günlük bayram tatilinin ardından vaka sayıları ülke genelinde 20 bin seviyesine dayanırken Sakaryalı vatandaşlar, kısıtlamaların geri gelmesi gerektiğini belirtti.

1 Temmuz’da başlayan normalleşme döneminin ardından vaka sayıları yükselişe geçti. Temmuz ayının ilk haftasında 5 bin civarında seyreden vaka sayıları, normalleşmenin ardından kademeli olarak artış gösterirken 9 günlük Kurban Bayramı tatili sonrası 20 bin seviyesine kadar çıktı.

Sıcak havalarında gelmesiyle beraber şehrin en işlek caddelerinde bazı vatandaşların tedbirleri hiçe sayarak maske ve mesafe kuralına uymaması, bayram tatilinde sosyal mesafe kuralının unutulması, vakaların artışında etkili oldu. Bazı vatandaşlar, vaka sayılarındaki artışın insanların duyarsızlığından kaynaklandığını söyledi. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulması gerektiğini belirten vatandaşlar, insanları aşı olmaya davet etti.

“ANNELER, BABALAR VE EVLATLAR ÖLMESİN”

Maskesiz dolaşarak başka insanların vebaline girilmeme gerektiğini söyleyen Beyhan Ünal, şöyle konuştu:

“Vaka sayılarının artmasının sebebi, insanlarımızın duyarsız olması. Osmanlı zamanında veba gibi bir salgın varmış. Şu an yaşadığımız durum, onun gibi bir şey. O kadar sağlıkçılarımızdan ölenler var. Bir sürü anneler, babalar ve evlatlar öldü. Maalesef az önce bir genç gördüm, bana bir broşür uzattı, ağzında maskesi yok. Ben “istemiyorum, yaklaşma” dedim. O da bana ‘Ben maske takmayı sevmiyorum ki’ dedi. Ben de sevmiyorum ama ben bir sene boyunca toplu taşımaya bile binmedim. Çalışanlar için amenna. Bir sene boyunca pazara bile girmedim ve çift maskeyle gezdim. O yüzden vicdanım rahat. Kurallara uyuyorum, iki aşımı da oldum. Çok şükür bir sıkıntımız yok. Ben vatandaşlarımızı aşıya davet ediyorum. Maskesiz dolaşarak başkalarının vebaline girmeyin. Başka anneler, babalar ve evlatlar ölmesin. 

“BENİM CANIM YOK MU”

Mesela aşı olmayanlar kapalı ortamlara alınmasın. Sınırlı sayıda ve dikkatli bir şekilde çok kalabalığın içine sokulmasın. Hele ki çocukların ve yaşlıların bulunduğu ortamlara hiç sokulmasın. Benim canım yok mu? Ben iki tane aşı vuruldum. Benim kızımın kanında pıhtı hastalığı var. Biontech’in vurulamayacağını söyledi uzmanlar. O yüzden Sinovac aşısı oldu. Yazık değil mi? Benim 3 buçuk yaşında torunum var. Kronik bronşit rahatsızlığı var. Ben ne evime misafir kabul ettim ne de misafirliğe gittim. Tedbirlere uyarak dikkat ettim. Herkesi maske takmaya ve aşı olmaya davet ediyorum.”

“ÖLECEKSEK AŞIDAN ÖLELİM”

Ülkeye turistlerin gelmesiyle birlikte vaka sayılarının bir haftada üçe katladığını söyleyen Mustafa Gürses ise şunları söyledi:

“Önümüzdeki ay yasaklar tekrar tekerrür edecek bize. Hafta sonları veya gece çıkışlarımız yasaklanacak. Bir dünya vatandaş zaten bu konuda mağdur oldu. Bu mağduriyet daha nereye kadar gidecek? Benim demek istediğim, -aşı olmayan arkadaşlara, gençlere, abilerimize, yaşlılarımıza- aşılarınızı ihmal etmeyin. Aşılarınızı olun. Bende kronik rahatsızlık var. Ben ikinci aşımı da oldum. Şu an üçüncüsü çıktı. Onu da gidip olacağım. Öleceksek aşıdan ölelim, virüsten ölmeyelim. Şu an hastanelerde yatan arkadaşlarım var. Benden genç kardeşlerim var. 25-26 yaşında evli, 3 tane çocuğu var. İki gün önce entübe oldu. Ölecek mi çıkacak mı bilmiyoruz. Allah çocuklarına bağışlasın.

“KISITLAMALAR ACİLEN GERİ GETİRİLMELİ”

Bence devlet, aşı olmayanları tek tek tespit ederek hangi hanelerde aşı olmayan var, o aşı olmayan hanelerin önüne birer tane güvenlik görevlisi koyacak. Aşı olmayan vatandaşların dışarıya çıkışı engellenecek. Başka türlü bunun önü alınmaz veya aşı olmayanlara yaptırım uygulanacak. Hiçbir mağazaya giremeyeceksin. Mağazalar da dikkat edecek bu konuya. Gelen vatandaşın aşı kartını göstermesini isteyecek. Aşı kartı yoksa almayacak. Toplu taşıma, şehir içi, şehirlerarası hiçbir şekilde araç kullanamaması lazım. Hiçbir kafeye, restorana girememesi lazım. Yoksa bu pandeminin önüne başka türlü geçilmez, geçemezler.” 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Çark Caddesi detay

* Maske takmayan vatandaşlar detay

* Beyhan Ünal röp.

* Caddede gezen vatandaşlar detay

* Mustafa Gürses röp.

 

Kaynak: anka