İSHAK KARA

Tam kapanma döneminde kepenk kapatan berber ve kuaförlerin çok zor durumda olduğunu belirten Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, her gün “Sayın Başkanım, açız, yiyecek ekmeğimiz, paramız yok, alışveriş yapamaz duruma geldik” yönünde mesajlar aldığını söyledi.

“Tam kapanma” kararının; berber, kuaför, masaj salonları, güzellik merkezleri ve hamam esnafı için sürpriz olduğunu ifade eden Koç, bunun Ramazan Bayramı öncesinde sorun yarattığını söyledi.

Koç, “Berber, kuaför esnafımız ne halde, durumu nedir, bunlar için ne yapılabilir, derdine düştük. Bunlar bizi yakan ve üzen durumlardır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı kredi paketi vardı. ‘30 ile 75 bin lira yeni girişimciler, imalatçılar ve küçük esnaf adı altında’ denildi. Fakat gelinen noktada hiçbir kuaför berber, güzellik salonu ve benzer esnafımız bu krediden faydalanamıyor” dedi.

“MAĞDURİYET GİDERİLSİN”

Esnafın hüzne gömülüp umudunu yitirdiğini vurgulayan Koç, şunları söyledi:

“Bu esnaf gariban, biçare ve vahim bir durumdadır. Ev sahibi, dükkan sahibi kira ister. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, su, kredi kartı, dükkan, ev gideri çoluk çocuk var. SSK, Bağkur, yetmemiş gibi 15 aylık pandemi sürecinde devletin vermiş olduğu kredileri almış ve bu kredileri ödeyememiştir. Ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Her gün bana mesaj çekenler, beni arayanlar, ‘Sayın Başkanım; açız, yiyecek ekmeğimiz, paramız yok, alışveriş yapamaz duruma geldik. Biz bunun altından nasıl kalkacağız’ diyor. Tek isteğimiz bu esnafın bir an önce, az şekilde bile olsa bayram üstü mağduriyetlerinin giderilmesidir.”

Koç, esnafın durumunu “Acil bir hasta var, kan aranan bir hasta var. Buna acil müdahale etmemiz gerekir. Kan vermemiz gerekir” benzetmesiyle özetledi.

 

 

Kaynak: anka