Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 29’uncu yılında Maltepe’de düzenlenen panelle anıldı. Panelde Mumcu’nun açtığı yolda araştırmacı gazeteciliğin bugünü, gazeteciler üzerindeki baskılar ve medyanın durumu ele alındı.

Maltepe Belediyesi, gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu, bombalı saldırıyla katledilmesinin 29. yılında düzenlediği bir panelle andı. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Uğur Mumcu’dan Bugüne Türkiye’de Gazetecilik” konulu panelin moderatörlüğünü, gazeteci-akademisyen Ayberk Can Ertuna yaptı. Uğur Mumcu’nun hayatı ve gazeteci kimliğinin masaya yatırıldığı panele konuşmacı olarak  akademisyen-yazar Doç. Dr. Ceren Sözeri Özdal ve yine akademisyen-yazar Doç. Dr. Tolga Çevikel katıldı. Büyük ilgi gören etkinliği, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra CHP Maltepe İlçe Başkanı Ali Cengiz Erol, CHP Maltepe İlçe Başkan Yardımcısı Adem Kaya, Kültür ve Sanattan Sorumlu Maltepe İlçe Başkan Yardımcısı Ali Cengiz Dağdeviren de izledi.

"MUMCU YAŞASAYDI"

Uğur Mumcu’nun yaşaması halinde birçok karanlık ilişki ve yolsuzluğu ortaya çıkaracağına değinen Ayberk Can Ertuna, “Yaşasa 80 yaşında olacak, kalemi ve aydın kişiliğiyle ülkemizin yetiştirmiş olduğu sınırlı sayıdaki insanlardan biri olacaktı. Mobilya dosyasından rabıtaya, yolsuzluklardan Abdi İpekçi cinayeti ve Papa suikastine, Suudi sermayesinden terör ilişkilerine varıncaya kadar birçok konuyu aydınlatan Mumcu’nun davası ne yazık ki aydınlatılamadı. Bombayı araca koyduğu belirlenen Oğuz Demir halen kayıp. Tevhidi Selam Kudüs Ordusu adlı bir örgüt üstlendi ama esas işi üstlenenler bilinemiyor” dedi. 

“HER GAZETECİNİN ÖRNEK ALDIĞI BİR İSİMDİ”

Evrensel gazetesi yazarı, akademisyen Ceren Sözeri de  “Mumcu, gazetecilik anlamında birçok genç gazetecinin fikirlerini şekillendiren ve birçok insanı gazeteciliğe çeken bir isimdi. Gazeteci olmamın en önemli nedenlerinden biriydi  Ülkemizde Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi gazeteciliği vardı. İpekçi birçok kaynaktan haberi doğrulatıp demokrasi vurgusunu ön plana koyarken, Mumcu da aynı şekliyle ama bilgi ve belgeye dayalı araştırmacı bir gazeteciliğin altyapısını kurdu” diye konuştu. 

ÇEVİKER, BASININ BUGÜNKÜ SORUNLARINA DEĞİNDİ

Katılımcılardan Tolga Çeviker ise Mumcu’nun gazeteciliği büyük bir tutkuyla yaptığını, bazen sayfalarca iddianameleri tekrar tekrar okuduğunu hatırlattı. Çeviker, şunları söyledi:

"Medyanın bugünkü sermaye yapısını, basının ilerleyişini, problemlerini Mumcu o yıllardan görmüştü. Bugün bırakın haber yapmayı fikir özgürlüğü üzerinde bile ciddi baskılar var. Gazetecilik artık çok daha pahalı bir iş haline geldi. Sermaye yapısı ve gazetelerin kendini döndürememesinden dolayı artık gazeteler muhabir de çalıştırmıyor ya da merkezde tutuyor. Bugün 180 ülke arasında basın özgürlüğü açısından 153. sıradayız. Muhalif basın yok denecek durumda. Ana akım medya ise iyice sindirilmiş bir durumda. Bu haliyle ülkede sağlıklı bir basının varlığından söz etmek güç."

Katılımcılara, günün anısına Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Han tarafından hediyeler sunuldu. 

 

 

Kaynak: anka