ÖZGE ZAİM

Uluslararası Hemsball Federerasyonu Eskişehir Temsilcisi Abdullah Binici, hemsball branşının Türkiye'de geliştirilen bir spor dalı olduğunu belirterek, "Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda tescillenmediğimiz için resmi müsabakalar yapılmıyor ama özel müsabakalar yapılıyor. Tescil aldığımızda Türkiye’nin birçok ilinde oynanmasının haricinde müsabakaların yapılmasını istiyoruz" dedi.

Yeni bir spor branşı olan “hemsball” için “Uluslararası Hemsball Federasyonu” kuruldu. Federasyon Başkanlığı görevini yürüten Murat Altınay, “hemball” branşını, kızıyla birlikte oynarken geliştirdi. Oyun, daha sonra; farklı kurallar eklenerek bir spor branşı haline dönüştürüldü.

Eskişehir Hemsball İl Temsilcisi Abdullah Binici, yaklaşık 6 aydır bu görevde bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda antrenör olduğunu ve kendi branşının tekvando olduğunu aktaran Binici, şunları paylaştı:

“Hemsball sporuyla yaklaşık 3 sene önce federasyonlarla ilgili bir araştırmam vardı. Yerli ve milli bir spor olduğunu gördüğümde hemen bu sporla ilgili araştırmalara başladım. Tabi Hemsball sporu nasıl oynanır, nerede bulunmuştur, kimler tarafından bulunduğuna dair araştırmalar yaptım. Ardından çok ilgimi çekti.

İlgimi çeken nokta her yaştan, her bireyin, her yerde oynanabilir bir spor branşı olmasıydı. Sonrasında hakemlik ve antrenörlük kurslarına dair araştırmalar yaptım. Kursları açılıyor mu, ne gibi faaliyetleri var, şampiyonaları var mı? Buna dair araştırmalar yaptım. Pandemiden sonra federasyon daha aktif olarak kurslar açmaya başladı. Benim araştırma yaptığım zaman da federasyon herkesin spor federasyonuna bağlıydı o zaman. Yani başka bir federasyonun alt yapısındaydı.

Pandemiden sonraki süreçte kendisine özgü bir federasyon kurabildi. Sonrasında hemen hakemlik kursları açılınca ben de ilk olarak hakemlik kursunu alarak, federasyonla da bu kursla tanışmaya başladım. Ardından başkanımızın da talebi doğrultusunda Eskişehir’de bu görevi devraldım. Yaklaşık 6 aydır da bu görevi aktif olarak devam ettirmekteyim.”

“10 YILLIK SPOR”

Hemsball dalı hakkında da ayrıntılı bilgi veren Binici, yerli ve milli spor olduğunu kaydederek, “2011 yılında şu an da kendisi federasyon başkanımız olan aynı zamanda bu sporun bir mucidi diyebileceğimiz Murat Altınay hocamız tarafından kızıyla birlikte oynarken daha sonra farklı konseptler, kurallar ekleyerek bunu bir spor branşı haline getirdi.  Yaklaşık 10 yıldır resmi olarak bir spor branşı haline gelmedi. Yerli ve milli sporumuz” diye konuştu.

“BAKANLIĞIMIZDAN TESCİL İSTİYORUZ”

Türkiye’nin 81 ilinde il temsilciliklerinin bulunduğunu da aktaran Binici, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil alınmayı beklediklerini söyleyerek, “Birçok ilimizde aktif olarak bunların müsabakaları yapılmakta ama özel bir turnuva olarak yapılmakta. Şu an Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda resmi olarak tescillenmediğimiz için resmi müsabakalar yapılmıyor ama özel müsabakalar yapılıyor. İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil aldığımızda Türkiye’nin birçok ilinde oynanmasının haricinde müsabakaların yapılmasını istiyoruz” diye ekledi.

 

 

Kaynak: anka