ALİ GÜRELİ

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu'na göre, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koşulların ortaya çıkmadığı, yüksek faizin inşaat sektörünü olumsuz etkilediği bildirildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği'nden yapılan açıklamada, 2021 Temmuz ayında faaliyetteki bayram tatili kaynaklı gerilemeden sonra, ağustos ayında bir yükselme yaşanırken; Beklenti Endeksi'nin pozitif tarafta devam ettiği belirtildi.

THBB'nin Güven Endeksi’nde sınırlı bir artış görülmekle birlikte, pandemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşmeye rağmen inşaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koşulların ortaya çıkmadığının görüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aynı zamanda Güven Endeksi’nin diğer endekslere göre düşük kalması, inşaat sektörü özelinde güven tesisinin diğer sektörlere kıyasla çok daha zor olduğuna işaret etmektedir. Endeks ile ilgili grafikten görüleceği üzere, ağustos ayında beklenti dışındaki diğer endeksler, pandemi sonrasında Türkiye ekonomisinde toparlanmanın etkilerinin görüldüğü geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüksek görünmektedir.

"İLK EL KONUT SATIŞLARI YÜZDE 74 GERİLEDİ"

Ekonomideki genişleme göstergelerine rağmen inşaatın görece geri kalmasının temel nedeni, yüksek faiz olarak görülebilir. Temmuz ayında ipotekli ilk el konut satışları 5 bine kadar gerilemiş görünmektedir. Geçen yılın Ocak-Temmuz döneminde 128 bin olan ipotekli ilk el satışları, bu yılın aynı döneminde 33 bine düşerek yüzde 74 gerilemiştir.

"TARIMDAN SONRA EN DÜŞÜK BÜYÜME, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE"

İkinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüyen Türkiye ekonomisindeki sektörler içerisinde inşaat, tarımdan sonra en düşük pozitif büyüme oranına sahip olan sektördür. 13 çeyrektir inşaat sektörü yüzde 3’ten yüksek bir büyüme performansı ortaya koyamamaktadır. İnşaat sektörünün 2009 küresel krizi öncesinde çeyrekler bazında ortalamada yüzde 9,8 ve kriz sonrasında 2010-2017 döneminde yüzde 11 olan büyüme rakamı, 2018’den bugüne eksi yüzde 4’e inmiştir. Bu boyutta bir düşüş, inşaat sektörü için planlı ve sürdürülebilir bir büyüme ihtiyacını ortaya koymaktadır."

 

Kaynak: anka