Çukurova Kent Konseyi Başkanı Aysel Ateş, kadınların uzun yıllar boyunca seçme ve seçilme hakkından mahrum bırakıldığını belirterek, “Bundan tam 87 yıl önce, 5 Aralık 1934’te, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bütün dünya ülkelerinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. İşte bu hakkın kullanımına dair Türk kadını sadece seçen tarafta kalmıştır. Seçilme hakkını kullanmada hem pasif kalmış hem de eril güç tarafından maddi ve manevi güçle engellenmiştir” dedi.

Aysel Ateş, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bundan tam 87 yıl önce, 5 Aralık 1934’te, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bütün dünya ülkelerinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. İşte bu hakkın kullanımına dair Türk kadını sadece seçen tarafta kalmıştır. Seçilme hakkını kullanmada hem pasif kalmış hem de eril güç tarafından maddi ve manevi güçle engellenmiştir. Ve bugün nüfustaki temsiliyetine göre birçok ülkenin gerisinde kalmıştır. O ülkelerin kadınlarının bu hakkı çok geç elde ettiklerini düşünecek olursak bu üzücü bir durumdur.

Ülkemizde bugün geldiğimiz noktada, Cumhuriyet’in getirdiklerini daha ileri hedeflere taşımak bir yana, geçen zaman içinde giderek daha da geriye düşürülmeye çalışılmaktadır. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet ve hak gaspları yıllar içinde katlanarak artmaktadır. Tüm bu yaşanan tablo içinde bizler biliyoruz ki kadınlar Cumhuriyet değerlerinden asla vazgeçmeyecek, bunları elinden almak isteyenlerle her şartta mücadele edeceklerdir.”

Kaynak: anka