YUSUF EREN

Siirt'te tüp gaz bayiileri tüp gaza son üç günde yapılan iki zamla mutfak tüpü fiyatının 15 lira artığını belirtti. Bayii işletmecileri "Alamıyorlar, Gidip kaçak dolduruyor. 50 lira veriyor. 50 liralık doldur diyor. Mecburi bir ihtiyaç. Fıstık değil ki almayayım desin" derken, temel ihtiyaçları için mutfak tüpü kullanmak zorunda kalan vatandaş, "Zaten fakir insanlar tüpü kullanıyor. Bunların üstündeki vergilerin sıfırlanması lazım" diye konuştu.

Siirt'te tüp gaz bayiileri, 12 kilogramlık ev tipi tüpün 4 ay önce 120-130 liraya satıldığını, bugün fiyatın 205 lira olduğunu belirtti. Sadece son üç günde yapılan iki zamla mutfak tüpü fiyatının 15 lira artığına dikkat çeken tüp bayileri, vatandaşın zamlardan ötürü kendilerini suçladığını söyledi. Isınma ve yemek gibi temel ihtiyaçları için tüp gaz kullanmak zorunda olan vatandaş ise, "Zaten fakir insanlar tüpü kullanıyor. Bunların üstündeki vergilerin sıfırlanması lazım" dedi.

"TEPKİYİ BİZE GÖSTERİYORLAR"

Siirt'te alım gücü olmayanların kaçak gaz dolumuna gittiğini ifade eden tüp gaz bayiisi işletmecisi Sabahattin Okay, "Türk Lirasının piyasayı, alım gücünü etkilediği kesin. Nasıl söyleyeyim, 100 liraya aldığınız bir şeyi artık 300-400’e de alamıyorsunuz. Tabii ki etkiliyor. Mutfağı etkiliyor, insanları etkiliyor" dedi.

Okay, "Tepkiyi bize veriyorlar. Halbuki bizden kaynaklı bir şey değil. Onlar da tabii bize serzenişte bulunuyor. Haklı olarak tepki gösteriyorlar. Alım güçlerini etkiliyor, alamıyorlar. Bu arada doluma gidiyorlar. Kaçak dolum da ekonomik olarak uygun mudur? Değildir. Ama gecindeki paraya göre gidip kaçak dolduruyor. 50 lira veriyor. 50 liralık doldur diyor. Kaçakçılığa itiyor vatandaşı" sözleri ile durumu anlattı.

"MECBURİ BİR İHTİYAÇ"

Son dört ayda tüpe 75 lira zam geldiğini belirten Okay, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Alırken zorlanıyor. Ne yapsın, mecburi bir ihtiyaç. Fıstık değil ki almayayım desin. Yani öyle bir ürün olsa almayacak ama mecburi bir tüketim, ihtiyaç. Neticede insanlar ısınmak zorunda kış geliyor. Neticede mutfakta yemeği pişecek. Yemeği pişmezse ne yapsın adam? Mecbur alacak. Hırsızlık yapsa da gelip alacak. Ne yapsın? Kaçakçılık da bir nevi hırsızlık değil mi? Bundan 4 ay önce 120 lira, 130 lira sattığımız gaz fiyatları 12 kilogram ev tüpü şu anda 205 lira. Yani demek ki ne kadar? 75 liralık bir zam geldi. Bu da yüzde 60-70’lere herhalde tekabül ediyor."

"3-4 GÜNDE 2 KERE ZAM YAPILDI"

Son gelen zamlarla beraber fiyatları takip etmekte zorlandığını söyleyen tüp gaz bayiisi işletmecisi Nihat Oduncu, "Şimdi biz tüp gaz bayiileri olarak son zamanlarda fiyatları takip etmekte bayağı zorlanıyoruz. Son üç gün, dört içinde 2 kere zam yapıldı. Zam geldi. Tabii şirket bize mesajla gönderiyor. Diyor ki fiyatlar değişti. O kendi açısından kolay bir durum ama biz vatandaşa izah etmekte çok zorlanıyoruz. 3 günde 2 zam. Olacak şey değil" diye konuştu. 

"İNŞALLAH ZAMLAR DURUR AMA DURACAĞA DA BENZEMİYOR"

Yapılan iki zam ile tüp fiyatının 15 lira arttığını belirten Oduncu, söyle konuştu:

"Şu anda zaten tüpü kullanan alt kesim durumu iyi olmayanlar. Tabii alırken de bayağı zorlanıyor. Şimdi biz veresiye çalıştığımız için defterde de 70-80 liralık tüp var. Tabii şu anda sattığımızın yerine alamıyoruz. Sattığınız malın yerine koyamadığınız zaman siz de otomatikmen eriyorsunuz. 15-16 liralık bir zam geldi 3 günde. Şimdi peyder pey artacak. İnşallah bu durur ama duracağa da benzemiyor. Allah vatanadaşın yardımcısı olsun."

"ZATEN FAKİR İNSANLAR TÜP KULLANIYOR"

Tüp bayileri maliyetlerden şikayet ederken temel ihtiyaçları için mutfak tüpü kullanmak zorunda olan vatandaş da dertli. Emekli maaşıyla 2010 yılında 3 cumhuriyet altını aldığını ama şu an 2 çeyrek bile alamadığını ifade eden Siirtli Mehmet Yusuf Elay, şöyle konuştu:

"Bir vatanadaş olarak ben 2010’da emekli oldum Bağ-Kur’dan. 27 sene pirim ödedim. 2010’da emekli oldum. Bir maaşımla üç tane cumhuriyet altını alıyordum. Şimdi 2 çeyrek alamıyorum. Ben doğalgazda oturmuyorum. Zaten fakir insanlar tüpü kullanıyor. Yani zengin insanlar hep gitmişler dairelere sitelere kaçmışlar. Aslında tüp üzerindeki verginin kaldırılması lazım. Tüptür, undur, yağdır, şekerdir. Bunların üstündeki vergiler sıfırlanması lazım. Çünkü bunlar ihtiyaçtır. Tüm vatanadaşlar kullanıyor. Fakiri de kullanıyor, zengini de kullanıyor. Mühim olan bunlardır. Araba olmuş bir trilyon. Olsun bir trilyon bana ne? Ekmek gelsin, şeker olsun yağ olsun bunların üstündeki vergiler kaldırılsın. Benim diyeceğim bu kadardır. Allah, hepimize yardımcı olsun. Allah devletimize zeval vermesin ama bizi yönetenler de mümkünse biraz kendilerine çeki düzen versinler."

 

Görüntü Gökümü

* Tüp detay görüntüler

* Sabahattin Okay (Tüp gaz bayiisi işletmecisi)  

* Nihat Oduncu (Tüp gaz bayiisi işletmecisi)

* Mehmet Yusuf Elay (vatandaş) 

* Tüp genel görüntüler

Kaynak: anka