HÜSNİYE KARAKOYUN

Tunceli’nin Hozat ve Çemişgezek ilçelerinden küçükbaş hayvanları ile Erzincan’ın Refahiye ilçesindeki yaylaya çıkmak isteyen yetiştiriciler, Refahiye Kaymakamlığının emri ile jandarmalar tarafından engellendiklerini öne sürdüler. Tarım İl Müdürlüğünden izin belgeleri olmasına rağmen, jandarmaların kendilerini durdurmasına “Devletin yapacağı bu mu? Suçumuz ne?” diye tepki gösterdiler.

Erzincan’ın Refahiye ilçe sınırından hayvan yüklü kamyonları ile durdurulduktan sonra Tunceli-Erzincan sınırındaki Mutu Karakoluna yönlendirildiklerini anlatan yetiştiriciler, daha sonra Dağyolu Karakolundaki askerler tarafından Pülümür İlçe Jandarma Karakoluna getirilmelerine tepki gösterdiler. 

‘BİZE SUÇLU MUAMELESİ YAPILDI’

Yollarda 27 saat çile çektiklerini ve bu arada 4 hayvanın telef olduğunu belirten yetiştiriciler, Tunceli girişinde Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’na dert yandılar.

Hayvan yetiştiricilerinden Gülabi Güler, “İl Tarım izin verdi. Ancak Jandarma bizi engelledi. 27 saat boyunca yollardayız. 4 hayvanımız öldü. Biz hayvan taşıyoruz. Eroin taşıyormuş gibi muamele ettiler bize. Bütün araçlarımıza ceza yazıldı. Üreticiden yanayız diyorlar. Bizi mağdur ettiler” dedi. Bir başka üretici de, o bölgede Binali Yıldırım’ın oğluna ait bir çiftlik olduğunu ve bu yüzden engellendiklerini iddia etti.

BAŞKAN MAÇOĞLU DEVREYE GİRDİ

Hayvan yetiştiricilerini dinleyen Tunceli Belediye Başkanı Maçoğlu, şöyle konuştu:

“Bu arkadaşların genel sorunlarına sahip çıkmamız lazım. Çünkü, 2000 hayvan var. İnsanlarla görüşmelerine rağmen, buraya gönderiliyor. 27 saat gibi bu hayvanlara su vermemek… Burada şehirli kadar, köylünün üreticinin de yanındayız. Bu insanları desteklemek lazım, Refahiye de bizim, Konya da bizim. Türkiye’nin her tarafı bizim. Sonuçta yasal olarak Tarım İl Müdürlüğünden belgelerini alıyorlarsa, bizim dağlarımıza da gelebilirler. Türkiye’nin başka yerlerine de gidebilirler. Esas mesele bu. Vali beyle de konuşacağız bu konuyu.”

Yollarda sefil olan hayvan yetiştiricilerini, 10 gün süreyle misafir edilecekleri Tunceli merkeze bağlı Beydamı Köyüne Belediye Başkanı Maçoğlu, el sallayarak uğurladı.

 

Kaynak: anka