ÖZGE ZAİM

Tüketiciyi Koruma Derneği Eskişehir Şube Başkanı Avukat Zeynep Betül Eroğul, son zamanlarda sosyal medyada sıkça gündeme gelen konularda açıklama yaptı. Tatil bölgelerindeki otellerin, yerli turiste yabancı turistten daha yüksek ücretle hizmet vermesine ilişkin pek çok paylaşım olduğuna dikkat çeken Av. Eroğul, böyle bir uygulamanın yasalara uymadığını söyledi.

“HAKSIZ UYGULAMALAR YASAK”

Tüketicilerin yasal haklarının ne olduğu ve haksız fiyat uygulamasına karşı başvurulabilecek yerler hakkında Tüketiciyi Koruma Derneği olarak vatandaşları bilgilendirme ihtiyacı duyduklarını ifade eden Eroğul, şunları söyledi:

“Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da, sözleşmenin zayıf tarafı olan tüketicilerimizin satıcı veya sağlayıcı karşısında ezilmesini önlemek ve hukuki menfaatlerinin korunmasını sağlamak amacıyla tüketici aleyhine olan birtakım uygulamalar haksız şart olarak kabul edilmiş ve haksız şartların tüketiciyi bağlamayacağı hüküm altına alınmıştır. ​Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 62. maddesinde de haksız ticari uygulamalar ve bu durum karşısında yaptırımlar düzenlenmiştir. Aynı şekilde Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde de haksız ticari uygulamalar ile ilgili olarak detaylı hükümlere yer verilmiştir. Bir ticari uygulamanın; mesleki özenin gereklerine uymaması ve ulaştığı ortalama tüketicinin ya da yöneldiği grubun ortalama üyesinin mal veya hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması veya önemli ölçüde bozma ihtimalinin olması durumunda haksız olduğu kabul edilmektedir. Tüketiciye yönelik haksız ticari uygulamalar, ilgili mevzuat uyarınca yasaklanmıştır.”

“ŞİKAYETTE BULUNUN”

Eroğul, “Kanun bu şekilde emredici bir hüküm koymasına rağmen aynı tarihte sunulan hizmete ilişkin pozitif ayrımcılığı gerektirecek yasal bir düzenleme olmamasına karşın birtakım otellerin uyruk gözeterek farklı fiyat uygulamasına gitmesi, kanaatimizde haksız bir ticari uygulamadır. Bu uygulamaya maruz kalan ve mağdur olan tüketicilerimiz, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüklerine ve CİMER üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na durumu bildirerek haksız ticari uygulamada bulunan firmalar hakkında inceleme yapılmasını talep edebilir ve şikayette bulunabilirler. Yapılan inceleme sonucu firmaların haksız ticari uygulamasına rastlanılması halinde; tüketicilerimiz, yapmış oldukları fazla ödemeye ilişkin firmalar aleyhinde davaya yoluna başvurabilirler” diye konuştu.

 

 

Kaynak: anka