HABER: ABDULLAH ÇELEBİ - KAMERA: KERİM UĞUR

Travel Turkey İzmir 15. Uluslararası Turizm Fuarı'na katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin standında 1 Nisan 2022'de yapılacak EXPO 2021 Hatay'ın tanıtımı yapıldı.

Travel Turkey İzmir 15. Uluslararası Turizm Fuarı'na katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin standı büyük ilgi gördü. Hatay’a özgü Gazella adlı dağ ceylanlarından esinlenilerek EXPO 2021 Hatay için tasarlanan Zeytin ve Defne adlı maskotların görsellerinin yer aldığı stantta, kente ait gastronomi ve tarihi tanıtımlar da yapıldı. Stantta, pandemi nedeniyle 1 Nisan 2022'ye ertelenen EXPO Hatay 2021 ve Akdeniz'in 41 ülkesine sefer yapması planlanan Hatay Deniz Otobüsü ve ile ilgili bilgiler verildi.

EXPO 2021 Hatay Genel Sekreteri ve Hatay Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İhsan Çakar, EXPO Hatay'a yüzde 25'i yabancı 2 milyona yakın turist beklediklerini belirterek, "EXPO'yu tanıtmak, anlatmak, acentalar ve otelle ilişki kurmak için İzmir'deyiz. Botanik üzerine olmasına rağmen Hatay EXPO'da kültür, sanat, turizm ve gastronomi de olacak. Herkesi davet ediyoruz" dedi.

320 DÖNÜMLÜK ALANDA YAPILACAK

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Çakar, Hatay'ın turizm potansiyelini anlatmak için İzmir'de olduklarını belirterek şunları söyledi:

"Yatırımcılarla, acentalarla, otellerle ve teknoloji firmalarıyla bir araya gelerek projeler üretmek adına buradayız. 2021 EXPO Hatay'da yapılacak. EXPO, Uluslararası Bahçe Bitkileri Birliği'nden Hatay'ın 2017 yılında hak kazandığı büyük bir fuar. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'ndan sonra en büyük organizasyonlardan biri. 10 Aralık'ta kapılarını açacaktı fakat ülkemizde vaka sayılarının artması ve Türkiye'nin bazı ülkelerde kırmızı listede olması nedeniyle 1 Nisan 2022'ye ertelendi. Bu EXPO, botanik üzerine olmasına rağmen içerisinde turizm, kültür ve sanat da olacak. Bahçecilik bitkileri ile ilgili üretici ve alıcıları bir araya getirecek. İki alanda yapacağız EXPO'yu. Biri Antakya Defne bölgesinde, diğeri İskenderun Arsuz'da. Toplam 320 dönüm alanda gerçekleştirilecek. Antakya Defne tarafı ulusal katılımcıların icra edileceği alan. İskenderun Arsuz ise uluslararası etkinliklerin, katılımcıların, restoranların işletmecilerin bulunduğu alan olacak. Hem ulusal hem de uluslararası bağlantılarımızı yaptık. Katılımcı sayısını artırma çalışmamız var. Erteleme ile beraber daha fazla ülke ile iletişim halindeyiz."

GASTRONOMİ AKADEMİ GELİYOR

EXPO'nun Hatay'ın zengin mutfağını da tanıtmak için büyük şans olduğunu dile getiren İhsan Çakar şöyle devam etti:

"Antakya Defne ve İskenderun Arsuz bölgesinde gastronomi köylerimiz var. Birinde ulusal diğerinde ise uluslararası restoranlar olacak. Örneğin İskenderun'a gelen biri Pakistan, Nepal, Çin mutfağından yiyebilecek. Defne tarafında ise hem yerel hem ulusal işletmelere yer vereceğiz. İnsanlar oraya geldiklerinde gastronomi ile ilgili birçok şeyle karşılaşacak. Antakya Defne bölgesinde EXPO alanımız içinde bir gastronomi akademi kuruyoruz. Bu akademide Hatay lezzetlerinin tanıtımı yapılacak. Dünya mutfağı da tanıtılacak, öğretilecek. Orada şefler, ara elemanlar yetişecek. Bir buçuk ila 2 milyon ziyaretçi beklentimiz var. Yüzde 25'inin uluslararası, yüzde 75'inin ise ulusal ve yerli katılımcı olmasını bekliyoruz. Döviz artışı ile beraber özellikle uluslararası turistlerin Türkiye'de tatil yapma ve burada para harcama noktasında avantajı oluştu. Genel anlamda ülkedeki döviz artışı yatırımcı ve işletmeciler için dezavantaj oluşturuyor. Türkiye birçok uluslararası acentanın merceği altına girdi. Çok ucuza tatil ve alışveriş yapabilecekleri bir durum oluştu. Umarım işletmecilerimize ve yatırımcımıza da zarar vermeden bu süreci atlatırız."

KIBRIS SEFERLERİ BAŞLAYACAK

Hatay'ın turizm potansiyelini de anlatmak istediklerini belirten Çakar, "Bu aylarda Hatay'da hava sıcaklıkları çok düşük değil. Turları ve acentaların getirdiği turistleri Hatay'da görebiliyoruz. Daha önce Suriye savaşının etkisiyle sekteye uğramıştı. Şu an savaş etkisi yok. Dolayısıyla bu algı kırıldı. Başkanımız Lütfi Savaş'ın da önderliğinde Hatay'dan Kıbrıs'a deniz seferlerimiz başlayacak. EXPO, gastronomi gibi festivaller yapacağız. EXPO aslında bir araç bizim için. Hatay'da artık bu festivaller ve fuarların her yıl yapılabileceği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Birçok turisti Hatay'da ağırlayacağız. EXPO'ya herkesi davet ediyoruz."

 

Kaynak: anka