GÖKHAN TUZLADAN

Türkiye’de sofralık pirinç ihtiyacının yüzde 44’ünün karşılandığı Edirne’de çeltik ekimi başladı. Yörenin ‘beyaz altını’ toprakla buluşuyor.

Ortalama 140 gün sürecek çeltik üretimi Edirne’de yaklaşık 500 bin dekar alana ekiliyor. Özellikle Tunca ve Meriç nehirlerine yakın arazilerdeki ekim çalışmaları; Uzunköprü, Meriç, İpsala ve Enez bölgesinde yoğunlaşıyor. Pirinci ile meşhur İpsala’da ise gözün alabildiği kadar arazide ekim yapılıyor.

“SU İÇİNDE YETİŞEN TEK TAHIL”

Türkiye için stratejik bir ürün ve su içinde yetişen tek tahıl bitkisi olarak bilinen çeltik; adeta bataklıktan sofralarımıza geliyor. Bu yolculuk ise ekiminden hasadına, kurutulmasından fabrikada işlenmesine, tüketiciye ulaştırılmasına ve pilav olarak sofralarda yer almasına kadar birbirinden zahmetli aşamalardan geçiyor.

Çeltik ekimi için ‘tava’ olarak tanımlanan arazi parçaları, önce lazer teknolojisinin yardımı ile düzleniyor. Ardından su tutularak daha önceden çıtlatılmış tohumlar ekiliyor ve hasadın yapılacağı yaklaşık 140 gün süre boyunca da bebek bakımı titizliğinde takip ediliyor, gübresi veriliyor, ilaçlaması yapılıyor.

5,5 TL’YE SATTIĞI PİRİNÇ MARKETTE 15 TL

Yeni sezon için ekim yapan Edirneli üretici Alaaddin Bozkan, harcadıkları emeklerin ve elde ettikleri ürünün değerini bulmasını istediklerini belirterek “İşçiliği fazla olan bir ürün ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl fiyatlar iyice düştü. İthal (pirinç) çok fazla geldi. Masraf çok fazla. Belimizi büken ilaç, gübre. Tohum fiyatları çok yükseldi; 1 ton çeltik tohumu 11 bin 500 TL. Eğer ithal gelmezse belki değerini bulur. Sezonda 5,5 liraya sattığımız pirincin market raflarında 15 lira olmasını 'yanlış' buluyoruz. Benden fabrikaya gidiyor oradan markete. Fiyat üç misli oluyor. Yanlışlık burada” diye konuştu.

“BİR ANDA BİR ŞEY OLDU”

Üretici Erkan Saygın da, hasat zamanı tonunu 4 bin 300 TL’ye sattığı çeltiğe şu anda 3 bin 300 TL fiyat verildiğini anlatı. Saygın, “Ürünümüz sadece masrafları karşılıyor. Mazot, ilaç, gübre her şey masraf. Bu sene ürünümüz para etmedi. Bunda pandeminin de etkisi var elbet. Harmanda iyiydi. Herkes emeğinin karşılığını alıyordu ama bir anda bir şey oldu ne olduğunu kimse kestiremedi, alım durdu. Şimdi alan da, zaten nazlı almak istiyor. Bu paraya verirsen alırım diyor. Bilmiyoruz ne yapacağız? Nasibimiz neyse onu yiyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“FİYATLARDAKİ İYİLEŞME MENNUN ETMEDİ”

Edirne Ziraat Odası Meclis üyesi Şerafettin Biçer ise, fiyatların geçen yıla bakarak düşük gittiğini ancak Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatı açıklamasıyla fiyatlar biraz daha normalleşmeye döndü ama bunun çiftçiyi çok memnun etmediğini kaydetti.

“UMUDUMUZU EKİYORUZ”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgede ekim işinin yarıdan fazlasının yapıldığını belirterek ay sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti. Arabacı, “Umudumuzu ekiyoruz” dediği tohumlar için “önümüzdeki 120-130 gün bu ürün su içinde olacak. İnşallah bu sürenin sonunda da ektiğimiz umudumuzu, beklediğimiz verimi, emeğin karşılığını alırız” diye konuştu. Girdi maliyetlerinin günden güne arttığının da altını çizen Arabacı, şöyle devam etti:

“Çeltik gerçekten ciddi anlamda maliyetli ve masraflı bir ürün. Bu kadar masraf ediyoruz. Umutla bekliyoruz. İyi verim alıp, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir tarım yapabilmek adına hem kendi hem de ülke ekonomimize katkı sağlamak adına inşallah sonu hayırlı ve bereketli olur.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Tarlalarda hazırlık

* Üretici Alaaddin Bozkan

* Üretici Erkan Saygın

* Edirne Ziraat Odası Meclis üyesi Şerafettin Biçer

* Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı

* Drone ile çekilmiş genel görüntüler

Kaynak: anka