ESRA NUR PERVAN

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez; 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı’nın, ağustos ayında, Trabzon’da yorgun bir merminin başına isabet etmesinin yaşamını yitirmesi ile ilgili “Yorgun değil, katil mermi” dedi.

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez; yorgun bir merminin başına isabet etmesi nedeniyle yaşamını yitiren 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı’nın annesi Asiye Atıcı ve babası Mustafa Atıcı ile Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Berrak Pınar Alioğlu ile birlikte basın toplantısı yaptı. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ndeki basın toplantısında konuşan Suiçmez, “Yorgun mermi değil katil mermi, dolayısıyla biz de bugün masumane olarak atıldığı zannedilen bu mermilerin nelere mal olduğunu bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istedik” dedi. Suiçmez, şunları söyledi:

"ATILAN HER MERMİ, BAŞKASININ HAYATINI SÖNDÜRMEYE ADAYDIR"

“Havaya sıkılan, neşede üzüntüde havaya sıkılan bu mermilerin boşa gitmediğini hayatları söndürdüğünü belirtmek için bugün buradayız. Hepinizin bildiği gibi ağustos ayında Emir, havaya atılan bir kurşun mermi nedeniyle hayatını kaybetti. Bunun acısını ateş düştüğü yer yanar misali elbette ki aile yaşıyor. Bizler de bu ülkenin geleceğini inşa edecek olan çocuklarımızın, gençlerimizin bu nedenlerle yok olması dolayısıyla üzüntümüzü tedirginliğimizi belirtmek için bugün burada toplandık. Atılan bu mermilerin hepsi bir başkasının hayatını söndürmeye adaydır ve bunu yapmaya da kimsenin hakkı yoktur. Bugün kasıtlı bir suçmuş gibi görülmeyebilir ama çok yakın zamanda yapılacak çalışmalarla bunun kasten öldürmeye yönelik bir girişim olacağı yönündeki hukuki çalışmalarımızı yılmadan bıkmadan sürdüreceğiz.”

“HAVAYA ATILAN HER MERMİNİN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS OLDUĞUNU BİLSİNLER”

Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Berrak Pınar Alioğlu ise şöyle konuştu:

“Burada enteresan olan şey şu, ailenin acısını görüyorsunuz. Aynı yaşandığı yerde insanlar yine silah atmaya devam ediyor.  Bizde şöyle bir mantık oluyor insanlar silahla vurulduğu zaman kazayla vurulduğu zaman herhalde şöyle patlatıyor paralel olarak gidiyor vesaire havaya atılan silahla birinin öldürebileceğini insanlar çoğu zaman düşünemiyor. Oysa bu dediği gibi siz havaya ateş ettiğiniz zaman havanın şartlarına rüzgâr durumuna göre bin 500 metre belki de daha fazla o civardaki insan hayatını tehlikeye atıyorsunuz. Trabzon’u biliyorsunuz Trabzonspor gol atar, silah atarlar gol yer, silah atarlar maç başlar silah atarlar, maç biter silah atarlar, biri gelir silah atarlar, biri gider silah atarlar. Burada yaptığımız şeyin bu şehrin çocuklarının, yaşlılarının, insanlarının ya bunun öldürmeye teşebbüs olduğunu bilsinler.”

ANNE: “BU KADAR GÜZEL DOĞADA ÇOCUKLARIMIZ OYNAYAMAYACAK MI?”

Anne Asiye Atıcı ise “Çocuğumu o şekilde kanlar içinde görmek, o anlara tekrar gittim. Biz tatil için geldik. Her sene zaten dedesinin yanına geliyorduk. Çocuklar bu kadar güzel bir doğada oynamayacaksa biz çocuklarımızı nereye götüreceğiz” dedi.

“FAİL YA DA FAİLLER İNŞALLAH BİR AN ÖNCE BULUNUR”

Baba Mustafa Atıcı, şöyle konuştu:

“Olayla ilgili ifademizi de verdik. Bildiğimiz her şeyi anlattık hayırlısıyla inşallah faili de bulunur. Gerekli cezayı almasını canı gönülden diliyorum. Olayın olduğu yerle oğlumun vurulduğu yerde atılan silahla alakalı bir ses yok jandarma araştırıyor. Zaten gerekli ölçümleri, haritacı getirdiler bölgenin topografyasını çıkardılar, fizik profesörlerini getirdiler merminin ne kadar mesafeden gelebileceği nasıl geldi! Oğlumun duruş şekline göre o anda durduğu şekle göre bir çalışma yapıyor jandarma, zaten şu an olayı takip ediyorlar. Hatta bugün akşamüstü tekrar jandarmayla görüşmeye gideceğiz. Üstünde çalışıyorlar.

“AYNI ŞEKİLDE BİR AKRABAMIZ DAHA VEFAT ETTİ”

Ocak ayında Tokat Erbaa’da bir kızımızı kaybettik, 17 yaşında. O da bizim akrabamız, o da ocak ayında aynı şekilde vefat etti. Bin 510 metreden gelen bir mermiyle onun faili bulundu. Yarın Tokat’a geçeceğim karar duruşması var. Havaya mermi neden sıkılır, havaya sıktığınız merminin nereye gittiğini biliyor musunuz? Kimse biliyor mu nereye sıktığını, nereye gittiğini? Bakın bin 510 metre mesafeden 9 mm bir tabancayla bir kız çocuğu vefat etti, altı gün komada kaldı ve öldü. Hemen hemen aynı mesafeden benim oğlum vefat etti. Çok uzak akrabayız ama sonuçta aynı acıyı yaşıyoruz. İkimiz de evladımızı kaybettik biri 17 yaşında, birisi 15 yaşında. Bu sadece ve sadece bir insanın anlık zevki için havaya sıktığı bir mermi sonucu, hani diyorlar ya ‘yorgun mermi’ asla hiçbir zaman yorgun değil ‘katil mermi’dir havaya sıkılan her mermi katil mermidir, katil adayıdır. İnsana da denk gelir hayvana da denk gelir sonuçta bir canlıya denk geliyor. 10 tanesi denk gelmiyor 20 tanesi denk gelmiyor ama bir tanesi denk geldiği zaman benim oğlum gibi 15 yaşında bir hayatı söndürüyor.

“FAİL YA DA FAİLLER BİR AN ÖNCE TÜRK ADALETİNE TESLİM OLSUNLAR”

Baro Başkanı Sibel Suiçmez, ayrıca; “Bizim de bugün burada hem silahsızlanma çağrısı yaparken bir anlamda da elbette o gün orada kurşun atan kendini biliyordur. Kendisine buradan bir kez daha seslenmek istiyoruz gelip teslim olsun ve kendini Türk adaletine emanet etsin. Doğru olan budur vicdanen olması gereken budur ama biz teslim olmadı diye dosyanın peşini bırakmayacağız” dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Trabzon Baro Başkanı Av. Sibel Suiçmez

* Trabzon Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Berrak Pınar Alioğlu

* Emir Yuşa Atıcı'nın Annesi Asiye Atıcı

* Emir Yuşa Atıcı'nın Babası Mustafa Atıcı

Kaynak: anka