FERHAT AKGÜN

Deniz salyasından (müsilaj) dolayı balık tüketiminin azaldığını belirten Tekirdağlı balıkçılar, "Hem bizim işlerimizde hem de pazarcı esnaflarımızın işlerinde bayağı bir düşüş var. Bu durumun bir şekilde çözülmesi gerekir, yoksa batacağız" dedi.

Balık sezonunun açılması ile birlikte bollaşan balıklar tezgâhtaki yerlerini almaya başladı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali'nde Marmara ve Karadeniz'inden tutulan balıklar alıcılarını buluyor. Balıkçılar, müsilaj sorunun bittiğini, buna rağmen vatandaşların balığa mesafeli durduğunu söyledi.

“HALKTA BU ALGI HÂLÂ DURUYOR”

Balıkçı Coşkun Güzel, "Müsilajdan dolayı insanlarda balık yememe algısı oluşmuştu. Sezon açıldı, şu anda Karadeniz'de, İğneada tarafında hamsi oluyor. Marmara'da palamut başladı. Sezon iyi gidiyor. Bizim basından ricamız, insanlar üzerindeki bu balık yememe algısının kaybolması. Müsilajla ilgili çok az bir problemimiz kaldı. Balıkla ilgili, yemekle ilgili bir problemin olduğunu zannetmiyoruz. İnsanlarda, halkta bu algı hâlâ duruyor. İnşallah bu algı kırılır. Çünkü el değmeden yenilebilecek en güzel gıda balıktır. Halkımızdan bunu güvenerek yemelerini bekliyoruz. Marmara'da balık bollaşırsa insanlar daha ucuz balık yiyebilirler" diye konuştu.

“İNSANLAR MÜSİLAJI KÖTÜ BİLİYOR”

Denizlerden her gün düzenli örnek alınarak analiz edildiğini söyleyen balıkçı Hakan Karadeniz de şunları kaydetti:

"Her gün denizlerden analiz alınıyor. Analizlerde de hiçbir sıkıntının olmadığı, insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığı devlet tarafından tescil edilmiştir. İnsanlar bu müsilajı kötü olarak biliyor. Müsilaj insanların dediği gibi kötü bir şey değildir. Her sene denizde var olan bir canlıdır bu. Alt tabakada ölü olan canlıların yukarı çıkması ile meydana geliyor. Kesinlikle sağlığa zararlı değildir. Her sene tekrarlanacak bu, asla ve asla insan sağlığına zararlı değildir."  

“İŞLERİMİZDE DÜŞÜŞ VAR, BU İŞ DÜZELMEZSE BATACAĞIZ”

Sektörde sıkıntıların olduğunu söyleyen Serhat Sonyıldırım ise "İşlerde geçen senelere göre çok fazla düşüş var. Hem bizim işlerimizde hem de pazarcı esnaflarımızın işlerinde bayağı bir düşüş var. Bu durumun bir şekilde çözülmesi gerekir, yoksa batacağız. İnsanlarda yaratılan algı. Salyanın kesinlikle bir zararı yok. Ben balıkçıyım, kendim balık yiyorum. Bu salya, her zaman olan bir şey. Yıllardan beri belli bir zaman olur, ondan sonra biter. Bu uzun sürdü. Ona bakarsanız buzullar eriyor. Bu salya illaki bitecek, bitti zaten. Bu, balığa herhangi bir zarar yapmıyor, balığı zehirlemiyor" diye konuştu.

“İNSANLAR GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE BALIKLARINI TÜKETEBİLİR”

Balıkçı Ömer Salamak de şöyle konuştu:

"İnsanların ön yargısı, müsilajın etkisinin hala sürdüğü yönde. Bu etki azaldı, insanlarımız artık rahat ve güvenli bir şekilde balıklarını tüketebilir. Bunun için hiçbir sıkıntı gözükmüyor. Balık fiyatlarımız şu anda normal. Balık bollaştıkça halkımız daha ucuz bir şekilde balığı tüketecek."

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

*Balık hali ve balık satışı

*Coşkun Güzel

*Hakan Karadeniz

*Serhat Sonyıldırım

*Ömer Salamak

Kaynak: anka