FERHAT AKGÜN

Tekirdağ'ın Malkara ilçesindeki Çimendere Deresi'nde meydana gelen balık ölümleri, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde protesto edildi. Eyleme köylüler ve kent konseylerinden yöneticiler de katıldı.

Malkara'nın kırsal Çimendere Mahallesi'nden geçip Çokal Barajı'na dökülen, mahalle ile aynı adı taşıyan dere, son dönemlerde balık ölümleriyle gündeme gelmişti. Çiftçiler, derenin sekiz kırsal mahalleden geçtiğini ancak kirlilik nedeniyle tarımsal sulama yapamadıklarını kaydetti. Bir peynir fabrikasının kirliliğe neden olduğunu iddia eden yöre halkı, yetkililerin deredeki balık ölümlerine bir an önce önlem almasını istedi.

“DOĞAYI BİR DAHA YENİLEME ŞANSIMIZ YOK”

Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yücel Ayaz, “Bu deremiz tıpkı Ergene Nehri gibi oldu. Derenin yanında durmak nefes almak mümkün değil. Yetkililere sesleniyorum. Oturmayın makamlarınızda. Gelin buraları görün. Yarın çocuklarınıza vereceğiniz bir cevabınız olsun. Bunu bir şekilde çözmemiz şart. Doğayı bir daha yenileme şansımız yok. Bunu bugün çözdük çözdük. Başka şansımız yok” dedi.

“BÖLGEDE BAHÇECİLİK YAPILAMIYOR”

Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay, “Çimendere deremizde kirliliğin önüne geçilmemiştir. Kirlilik sonucu su ekosistemi bozulmuş, balık ölümleri yaşanmış, dereden yayılan koku rahatsız edecek boyuta ulaşmıştır. Bölgede bahçecilik yapılamaz gale gelmiştir. İçme suyuna karışarak bölgedeki insanlarda hastalık meydana gelmiştir. Malkara, Şarköy ve Gelibolu’daki halk bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.

Köylü Seher Düzgen ise “Deremiz çok pis akıyor. Balıklarımız ölüyor. Sulamadan faydalanamıyoruz. Eskiden deremiz temiz akıyordu. Şimdi hiçbir şekilde suyumuzu kullanamıyoruz. Bir bahçe dahi yapamıyoruz. Hiç kimse bu dereden faydalanamıyoruz. Ne atık varsa dereden akıyor” dedi.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

*Balık ölümlerinin yaşandığı dere

*Köylülerin ve çevrecilerin protestosu

*Pankart taşıyan eylemciler

*Trakya Kent Konseyleri Birliği Başkanı Yücel Ayaz'ın basın açıklaması

 *Malkara Kent Konseyi Başkanı Hasan Akçay'ın basın açıklaması

*Köylü Seher Düzgen’in açıklaması

Kaynak: anka